Tampereella kuudennen kerran järjestetyn Maailmantango-festivaalin teemana oli tänä vuonna tangon synty ja Olavi Virran muisto.
Tangon, kuten monen muunkin taiteenlajin juuret ovat kansankulttuurissa, mistä Maailmantango haluaa muistuttaa. Maailmantangon taustafilosofian mukaan korkeakulttuuri versoo kapakoista ja leirinuotioilta, joilla luovuus kukoistaa vapaasti kun ihmiset kohtaavat toisiaan. Maailmantango pyrkii olemaan kaikkien saavutettavissa oleva kulttuuritapahtuma, minkä vuoksi moni ennakko-ohjelmiston tapahtuma oli maksuton ja alennuspolitiikka erilaiset köyhät kattavasti huomioiva.
Perinteistä argentiinalaista
ja eleetöntä suomalaista
Italialaisen Tango Tinton jäsenet saapuivat Tampereelle Euroopan eri kolkista. Orkesteri soittaa klassista tangoa. Vuonna 2003 aloittaneen Tango Tinton soittimet ovat aina samat, mutta kokoonpano on vaihdellut vuosien varrella. Soittimet ovat keskeinen osa argentiinalaista tangoa, jossa ei tänä päivänä enää käytetä suomalaisessa tangossa keskeistä haitaria.
Tango Tinton solisti on vaihtuva. Maailmantango-festivaaleilla solistina oli argentiinalainen Sergio Gobi.
– Argentiinassa tango on tapa ajatella ja nähdä maailmaa. Se ei ole vain osa kansankulttuuria, vaan sen muusta erottamaton ydin. Eurooppalainen tango on enemmän katsomiskokemus, kertoo Tango Tintossa bandoneónia soittava Gerardo Agnese.
Hänen mielestään suomalainen tango muistuttaa argentiinalaisen tangon varhaisvaihetta. Vaikka Agnese pitää Maailmantango-festivaalia fantastisena ja ymmärtää suomalaista eleetöntä tangomentaliteettia, hän toivoisi näkevänsä enemmän tanssijoita katsojien lisäksi.
– Argentiinassa ja Italiassa tangofestivaalit ovat nimenomaan tanssifestivaaleja, Suomessa yleisemmin musiikkifestivaaleja.
Maailmantangon ohjelmistossa pääpaino on perinteisen, erityisesti argentiinalaisen tangon eri muodoilla. Soittimet ovat samoja kuin vuosikymmeniä sitten, mutta oli mukana vanhojen sovitusten lisäksi uutta tulkintaa. Ohjelmistosta löytyi myös tanssiesityksiä, tanssiopetusta, balkandiskoa ja viinifiestaa.
Solisti on tunteiden tulkki
Tangokonkari Jani Uhleniuksen mielestä jäykäksikin parjattu suomalainen tango on vain ilmaisultaan ja kieleltään erilaista.
– Argentiinalaisessa tangossa tanssi on kehonkielellä ja askeleilla kerrottu tarina tanssijoiden välillä. Suomalaisessa taas solisti kertoo, sen mitä tanssijat eivät kehtaa toisilleen sanoa.
Maailmantango-festivaalista laajempi juttu ilmestyi Kansan Uutisten Viikkolehdessä perjantaina 21. syyskuuta.