– En halua tuomita yksittäisiä urheilijoita enkä syyllistää heitä, sanoo dopingin käytöstä urheilussa kertovan Sinivalkoinen valhe -dokumenttielokuvan ohjaaja Arto Halonen.
Halonen haluaa dopingin käyttöä koskevat faktat julkisuuteen. Sen jälkeen on aloitettava keskustelun siitä, miten urheilua ryvettävästä valheen ja korruption kehästä päästään ulos. Hänen mielestään doping-käryjen hajussa on keskusteltava myös sankarikuvista, joita halutaan luoda.
Halonen sanoo, että meidän urheiluhullujen pitää katsoa peiliin. Sieltä katsoo osasyyllinen. Hänen mielestään olemme luoneet kilpaurheilun kuvaksemme menestyksestä.
Politiikassa, bisneksessä ja urheilussa samat arvot
Halosen mukaan kilpaurheilussa vallitsevat samat arvot ja lainalaisuudet kuin ympäröivässä yhteiskunnassa. Hän konkretisoi väittämäänsä esimerkillä politiikasta.
– Politiikan vaalirahasotku on hyvä esimerkki. Näitä vaalitukia ei ole koettu harmaan alueen tai korruption välineeksi, kun vuosikymmenestä toiseen on jatkunut sama perinne. Se on sillä tapaa myös samanlainen, että tuomitsemme ne liian rajusti. Me lyömme liian lujaa sitä kulttuurinjatkumoa, joka on lähtenyt tavastamme toimia.
Halonen vetää rohkeasti politiikan kumppaniksi liike-elämän kaksinaamaisen moraalin vertauskuvaksi urheilun arvomaailmasta.
– Bisnesmaailmassa isot kansainväliset yritykset tekevät kauppaa diktatuurien kanssa. Ne yrittävät miellyttää diktatuureja päästäkseen sinne, rahoihin käsiksi. Jopa niin, että ne tietävät, että diktatuuri hyödyntää heidän tukeaan. Se estää vallankumousta tapahtumasta ja tavallaan voimistaa diktatuurien toimia oppositiota ja toisinajattelevia vastaan. Raha, ahneus ja harmaa alue toimivat bisneksessä ja urheilussa samalla tavalla.
Urheilu on osa yhteiskuntaa
Halosen mielestä kaikilla yhteiskuntaelämän alueilla vallitseva toimintakulttuuri uusintaa itseään. Urheilussa ollaan ensin dopingin käyttäjiä, sitten doping-valmentajia ja lopulta dopingin hyväksyviä urheilupomoja.
– Eikä urheilu muutu, jos ympäröivä yhteiskunta ei muutu.
Halonen toteaa, että kaksinaamaisessa valheessa liike-elämän ja korruptoituneen urheilun edut yhdistyvät.
– Liikemaailma tekee urheilujärjestöjen kanssa yhteistyötä. Ne suojelevat yhteistä kultamunaa. On myös liike-elämän intressi, että syntyy tällainen epäterve tilanne, jossa toimii valhe ja eräänlainen korruptio monella tasolla.
– Urheilijat ovat enimmäkseen järjestelmän uhreja, vaikka heillä on tietysti oma valintansa ja vastuunsa.
Sinivalkoinen valhe, ensi-ilta oli 5.10. yli 50 elokuvateatterissa. Arto Halosen laajempi haastattelu julkaistiin samana päivänä Kansan Uutisten Viikkolehdessä.