Elokuvafestivaali Cinemaissin taiteellinen johtaja, argentiinalaissyntyinen Jaime Potenze latoo pöydälle kolme ohjelmistokatalogia.
– Tämä on kahden vuoden takainen, tämä viime vuodelta ja tässä tämänvuotinen.
Katalogit havainnollistavat festivaalin
kasvua: jokainen katalogi on edellisvuotista suurempi.
Kansa, joka näkee kaiken jenkkien silmien kautta, on aika sokea.
Latinalaisen Amerikan elokuvaan keskittyvä festivaali on kahdeksassa vuodessa kasvanut pienen piirin tapahtumasta valtavirran elokuvakävijöitä houkuttelevaksi festivaaliksi. Viime vuonna nelipäiväisen tapahtuman kävijämäärä oli jo 3 200.
– Cinemaissi on yksi suurimmista ellei suurin maahanmuuttajien oma kulttuuriprojekti Suomessa, Potenze toteaa.
– Suomessa ulkomaalainen, varsinkin tummaihoinen, on toisen luokan kansalainen. Cinemaissin tehtävä näyttää, että mekin osaamme.
Helsingissä järjestettävää Cinemaissia pyöritetään latinalaisamerikkalaistaustaisten maahanmuuttajien voimin. Festivaaliin liittyy myös oheistapahtumia, kuten lapsille suunnattu Cinemaissíto ja yhteisötaideprojekti Transformarte.
Vaihtoehto Hollywoodille
Festivaali on vuosien kuluessa muuttunut koon lisäksi myös sisällöltään ja painopisteiltään.
– Alussa olimme radikaalimpia, pääpaino oli globalisaation- ja kapitalisminvastaisuudessa. Elokuvista 80 prosenttia oli dokumentteja, ja otimme ohjelmistoon vaikka kuinka huonoja elokuvia jos aihe oli hyvä.
Nykyään elokuvien valinnassa vaikuttaa ennen kaikkea laatu. Monet ovat festivaaleilla palkittuja, fiktioita on paljon ja mukana on myös suuria produktioita. Tavoitteena on laajentaa suomalaista elokuvatarjontaa.
– Haluamme näyttää jakelufirmoille ja tv-tuottajille, että latinalaisamerikkalainen taide on olemassa, myös kaupallisessa mielessä. Hollywoodin hegemonia on negatiivinen asia suomalaiselle yhteiskunnalle. Kansa, joka näkee kaiken jenkkien silmien kautta, on aika sokea, Potenze sanoo.
Yhteiskunnallisuus näkyy edelleen niin elokuvien sisällöissä kuin oheistapahtumissa. Festivaalilla vierailee tänä vuonna guatemalalainen ohjaaja Luis Argueta, jonka dokumentti abUSed kertoo Yhdysvaltain historian suurimmasta ja väkivaltaisimmasta siirtolaisratsiasta vuonna 2008. Argueta keskustelee siirtotyöläisten asemasta kansanedustaja Anna Kontulan kanssa elokuvan jälkeen tänään perjantaina.
Toimintaa ja protestia
Entä miltä näyttää latinalaisamerikkalaisen elokuvan tilanne 2010-luvulla?
– Yhdestä ’latinalaisamerikkalaisesta elokuvasta’ on alueen laajuuden vuoksi vaikea puhua, Potenze huomauttaa, mutta suostuu kuitenkin hahmottelemaan joitakin suuria linjoja.
– Nykyään yhdistetään paljon toimintaa ja yhteiskunnallista protestia, kuten elokuvassa 7 Cajas, joka on meidän ohjelmistomme helmi ja ensimmäinen palkintoja voittanut paraguaylainen elokuva, Potenze kehaisee.
Samaan kategoriaan lukeutuu Cinemaississa nähtävä poliittinen toimintadraama La Hora Cero, Venezuelan historian menestynein elokuva.
– Toinen ajankohtainen trendi ovat fiktioelokuvat, jolla on historiallinen pohja, meidän ohjelmistossamme esimerkiksi Juan & Eva, joka kertoo Perónien rakkaustarinasta ja heidän poliittisesta projektistaan.
Elokuvafestivaali cinemaissi Helsingissä 18.–21.10. www.cinemaissi.org