Marko Lönnqvistin käsikirjoittama ja ohjaama Ulkolinja-dokumentti Roskapankkimaa (2012) on tuhti tietopaketti Irlannin kiinteistökuplasta. Sen laskua maksetaan pitkään.
Vai maksetaanko? Stephen Kinsella Limerickin yliopistosta sanoo, että tuskin, sillä maa on käytännössä maksukyvytön. Aiemmin Olli Rehn käy virkansa puolesta puhumassa ympäripyöreitä Irlannin talouden kohentumisesta.
Dokumentti jäljittää jokseenkin uskomatonta juttua, puhuttiinhan 2000-luvun alussa ”EU:n menestystarinasta”. Syksyllä 2007 kellossa oli toinen ääni: kaikki oli ollut yhtä suurta valhetta. Irlannilla meni lujaa rakennusalan varassa. Taloustutkija Michael Taft toteaa, että yhtäkkiä rahaa liikkui, kiinteistöjen ja maan hinnat nousivat ja raha investoitiin kiinteistökeinotteluun.
Hänen mukaansa raha oli halpaa euron takia. Professori Sheila Kilianin mielestä eurojäsenyys ei ole ollut hyväksi Irlannille: maalle ei sopinut Euroopan keskuspankin matalan koron politiikka. Maahan oli kypsymässä ennätysmäinen kiinteistökupla.
Kirjailija Colm Toibin oli yksi harvoista ”Irlannin menestyksen” epäilijöistä. Toibin sanoo irlantilaisten poliitikkojen tuntevan pelonsekaista kunnioitusta pankkiireita kohtaan, heitä on helppo pelotella ja käskyttää.
Vuonna 2008 Yhdysvalloista alkanut finanssikriisi koitui Irlannin kohtaloksi. Maan talous kaatui kuin korttitalo, kun kiinteistöjen hinnat romahtivat. Tärkeä vaikuttaja Anglo Irish Bank osoittautui mätäpaiseeksi. Roskapankki Nama sai haastavan työmaan. Työväenpuolueen kansanedustaja Anne Ferris muistuttaa: ökyjohtajat ovat päässet kuin koira veräjästä, leipää nälkäänsä varastava joutuu vankilaan.
Loppupuolella tehdään koukkaus Englannin puolelle. Essexin yliopiston professori Prem Sikka erittelee Lontoon Cityn veroparatiisikäytäntöä. Sikkan mukaan valtaosa (!) Cityssä liikuteltavasta rahasta on kiinni keinottelussa ja peräisin veroparatiiseista. Kuvaan sopii hyvin se, että brittipankkien yhteys Irlannin kiinteistökuplaan oli läheinen.
Ulkolinja: Roskapankkimaa. TV1 keskiviikkona kello 23.00.