”Vaihtoehtoisen elokuvan levittäminen ei onnistu pelkästään mainoksilla”
– Alussa oli vain suo, kuokka ja Jussi. Nyt työkaluja, kenttää ja väkeä on paljon enemmän ja ennen kaikkea nuorempaa polvea, sanoo alusta asti PEK:n sieluksi ja työmyyräksi mielletty Juha Elomäki.
Elomäen titteli on nykyään teatterinhoitaja. Hän vastaa PEK:n elokuvateatteri Niagarasta, sen laadukkaasta ohjelmistosta ja pyörittämisestä. Hänen kontollaan on pääosin myös PEK:n elokuvalevitys ja osin tuotantoon osallistuminen.
PEK:n työntekijöistä vähäisin ei ole taidoiltaan ja kansainväliseltä maineeltaan keskuksen toiminnanjohtaja Jukka-Pekka Laakso. Julkisuudessa hänet nähdään vuosittain yleensä vain Tampereen elokuvajuhlilla. Laakso on filkkareiden osaava ja joviaali festivaalijohtaja.
PEK syntyi elokuvaharrastajien työllä
PEK syntyi 30 vuotta sitten elokuvaharrastajien työllä, kun siihen asti kukoistanut elokuvakerholiike alkoi hiipua ja etsiä uusia muotoja.
Elokuvakeskuksia on Suomessa tätä nykyä kahdeksan. Vanhin niistä on Oulussa, joka perustettiin 1973. PEK on toiseksi vanhin.
Vanhimmat PEK-läiset muistavat, että Tampereen kaupunkikin lähti tukemaan nuorten elokuvakeskusta, kun epäilevät poliitikot tajusivat uuden hankkeen tarkoituksena olevan ”vain” elokuvan ilosanoman levittäminen ”tasapuolisesti kaikille osapuolille” – eikä vallankumouksen suunnittelu.
Oman elokuvateatterin ja sen yhteyteen toimistotilat PEK sai elokuvateatteri Pirkasta 1985. Vuodesta 1992 lähtien PEK ja Niagara ovat sijainneet Tampereen keskustassa Kehräsaaren monipuolisessa yritys- ja yhdistysryppäässä.
PEK:n taloudessa omarahoitusosuus on keskimäärin 70 prosenttia. Julkista tukea tulee kaupungilta, kulttuuriministeriöltä sekä Suomen elokuvasäätiöltä ja muilta kulttuurisäätiöiltä.
Elomäki on hieman turhautunut puhumaan rahoitusosuuksista:
– Yleensä ei ymmärretä, että ilman tällaisia toimijoita ei olisi mitään kulttuuritoimintaa. Julkishallinnon itse järjestämänä kulut olisivat satakertaiset.
PEK laajentanut elokuvan levitystään
Vaikka raha ratkaisee kaikilla elämänalueilla tänä päivänä entistä enemmän, ovat elokuvakeskusten ihmiset edelleen henkeen ja vereen elokuvataiteen asialla.
Elomäki sanoo, että PEK on onnistunut pysymään tässä ajassa ja kehityksessä mukana:
– Esimerkiksi elokuvan levitystoiminta on selkeästi laajentunut teatterialan digitalisoitumisen myötä.
Elomäki itse ajaa jokaisen levittämänsä elokuvan markkinointireissuja ympäri maata tuhansia kilometrejä elokuvaa kohti.
– Vaihtoehtoisten, taide- ja pienten indie-elokuvien levittäminen ei onnistu pelkästään mainosten ja tiedotteiden avulla.
PEK:n oma levitys alkoi pienimuotoisena jo 1980-luvulla, kun lastenelokuvista esimerkiksi oli huutava pula. Levitykseen tuli jo silloin lastenelokuvien lisäksi myös muita tamperelaisten tekijöiden filmejä, myös pitkiä elokuvia.
Kevään 2013 aikana on tulossa kuusi PEK-levityksessä olevaa valtakunnallista ensi-iltaa. PEK on tuottanut jo pitkään erityisesti lastenelokuvia animaatiotyöpajoissa ja elokuvia on esitetty eri festivaaleilla ympäri maailmaa.
– Pitkän dokkarin tai fiktion tuottamiseen yksistään PEK:n voimin ei ihan vielä ole rahkeita.
PEK juhlii perustamispäivänään 12.12. ensin klo 14 elokuvateatterissaan, sitten sen yhteydessä olevassa ravintolassa ja illalla Tampereen ylioppilastalolla.