Kiilamaiset valot kohdistuvat verhottuihin muotinukkeihin. Seinäkuvatkin rajataan spoteilla. Iso hämärä sali tihkuu tunnelmaa, kun Viron taidemuseo Kumu johdattaa vieraansa Muoti ja kylmä sota -näyttelyynsä.
Trendikkäästi salin eri puolilla sykkii pieniä näyttöjä, joissa pyörii videoklippejä. Parilla suurella kankaalla näytetään historiallisia filminpätkiä Neuvostoliiton ajasta. Isoissa kuvissa vilahtelevat niin NKP:n pääsihteeri Nikita Hruštšov kuin Yhdysvaltain presidentti Richard Nixon. Kysymys on kylmä sodan ajasta.
Kylmää sotaa (1946–1991) ei käyty ainoastaan asevarustelun ja poliittisen propagandan avulla. Se levittäytyi myös tieteeseen, taiteeseen, kulttuuriin ja urheiluun. Hieman erityisempi alue oli muoti.
Neuvosto-Viron muoti sosialistileirin kärjessä
Neuvostoliiton johtama sosialistinen leiri oli rock- ja jazz-kulttuureissa niin pahasti alakynnessä, että ne kiellettiin. Mutta sosialismi kävi läntisimpien osiensa avulla kylmään sotaan muodin maailmassa. Muodin eturintamassa taisteli Neuvosto-Viro.
Viro oli Neuvostoliiton länsimielisin tasavalta. Muodissa se kykeni pysymään ajan tasalla uusimmista kansainvälisistä suuntauksista. Rautaesiripun takana muotitalo Tallinna Moemaja perustettiin muokkaamaan muiden samankaltaisten muotitalojen kanssa neuvostoihmisen olemusta vuonna 1957. Tehtävänä oli päästä muodissa lännen edelle.
Kumun näyttely tutkii muotia ja sen ilmiöitä vuosina 1950–1970 Virossa. Se tarjoaa kiehtovan kurkistuksen Neuvosto-Viron naisen elämään ja vuoropuheluun länsimaisen muodin kanssa.
Häivähdys menneen ajan tyylikkyyttä
Moni suomalainen koki entisessä Neuvosto-Virossa käyskennellessään itsensä huonosti pukeutuneeksi. Ehkä sama tunne on useimmilla vielä pahempi nykyisessä Tallinnassa.
Kumun näyttely vie hauskasti vieraansa vuosikymmenten taa. Verkkokalvoille häilähtää kuvia menneen ajan tyylikkyydestä. Osa muotiluomuksista kilpailisi tämän päivän retrotrendeissä menestyksellä.
Toki näyttelyn laatijat osoittavat huumorintajuansa tuomalla esiin myös iskurityöläisiä ja yltiöpäisesti tekniikkaa ihannoivia luomuksia. Avaruuden valloitus oli asia, josta koko sosialistinen leiri osasi ylpeillä, myös muodissa.
Erikoista oli, että avaruusohjelmien kehittämiä uusia kangaslaatuja käytettiin myös eturintaman muodissa. Muoti yhdistyi teknistyviin utopioihin.
Muoti ylitti osin rautaesiripun
Kumu on julkaissut näyttelyn teemasta upean 272-sivuisen kuvitetun teoksen. Mood ja külm sõda -kirjassa asiantuntijat analysoivat muodin ja politiikan suhdetta viroksi ja englanniksi.
Näyttelyn kuraattori Eha Komissarov yhdistää kirjassa muodin kilpavarustelun armottomaan taloudelliseen taisteluun – imagotaistelun lisäksi. Hän kuitenkin näkee muodin universaaleissa teemoissa myös liennytyksen aineksia: ”Idän ja lännen vastakohtaisuudesta paljastuu muodin intiimillä tasolla yllätyksiä – muotia voi pitää kylmän sodan onnistuneimpana rajojen ylittäjänä”.
Komissarov ja Berit Teeäär kirjoittavat, että tieteen näkökulmasta rajat ylittävä muoti kattoi taiteen, muotoilun, historian, talouden, antropologian ja politiikan.
Sosialismi ei täyttänyt muodin lupauksia
Jukka Gronow kirjoittaa yhdessä Sergei Žuravlevin kanssa artikkelissa Ikkuna länteen ja ovi itään, että Tallinnan muotitalojen maine muita parempina neuvostomuodin tekijöinä perustui korkeatasoisen laadun lisäksi Silhuett-muotilehteen. Vironkielisen lehden levikki oli 1970-luvulla 50 000, venäjänkielisen 300 000.
Gronow ja Žuravlev esittävät, että neuvostoliittolaisille virolainen muoti edusti länsimaalaisuutta. Ja tottahan oli, että koko neuvostomuoti luotiin ranskalaisen Christian Diorin muotitalon ideoiden mukaan. Dior itse teki työvierailun Neuvostoliittoon vuonna 1957. Kansainväliseen tietoisuuteen neuvostomuoti nousi Moskovan muotiviikoilla 1967 – tallinnalaiset kärjessään.
Koko neuvostoajan muoti oli sosialismille ristiriitainen asia. Tyylikkäiden vaatteiden piti todistaa, että sosialismi kykeni lyömään kapitalismin myös muodissa. Toisaalta muotipropaganda – kuten muukin neuvostopropaganda – soti itseään vastaan, koska jokapäiväinen elämä loittoni luvatuista tavaroiden ja vaatteiden laajoista valikoimista.
Muoti ja kylmä sota Viron taidemuseo Kumu, Tallinna 20. 1. 2013 saakka.