Tulevalla viikolla merijäät lähtevät liikkeelle Suomenlahdella, Perämerellä ja Selkämeren pohjoisosassa lounais- ja etelätuulten kuljettamina, arvioi päivystävä jääasiantuntija Patrick Eriksson Ilmatieteen laitokselta.
Jäiden liikkuminen ja kasautuminen lisää merionnettomuuksien riskiä. Jäät voivat painaa aluksen matalikolle tai laivat voivat törmätä toisiinsa ajaessaan ahtaassa rännissä.
– Riski voi olla varsinkin silloin, kun jäät liikkuvat nopeasti.
Eriksson kertoo, että muutama vuosi sitten Viron edustalla rahtilaiva Runner 4 upposi, kun sen takana tullut alus ajoi sen päälle.
Onnettomuuden yhtenä syynä oli, että pienempi alus ei pystynyt kulkemaan jäissä yhtä kovalla vauhdilla kuin takaa puskeva isompi. Erikssonin mukaan suuremman olisi tullut ajaa etummaisena. Alukset olivat venäläisen jäänmurtajan avustettavina. Haaveri aiheutti pienehkön öljyvahingon.
– Peräänajoja tapahtuu lähes joka talvi, Eriksson kertoo
Riski onnettomuuksille on suuri etenkin Suomenlahdella, jossa alusliikenne on vilkasta. Jääasiantuntijan mukaan laivoja pyritään luotsaamaan niin, että niillä ei olisi mahdollista ajautua matalikolle tai karille.
Jäänmurtaja Voima operoi jo Suomenlahdella, ja huomenna hätiin lähtee Urho.
Eriksson ennustaa, että Suomenlahden Suomen puoleiselle osalle ahtautuu runsaasti jäätä tuulten mukana. Jääasiantuntijan mukaan Suomen vesillä on normaali jäätalvi. Suomenlahti on käytännössä kokonaisuudessaan saanut jääpeitteen.
Kaskisista pohjoiseen on uutta jäätä ja yhteen jäätynyttä, yhteen ajautunutta tai hyvin tiheää ajojäätä. Tornion edustalla on pieni aukko avovettä. Saaristomeri on Ahvenanmaalle saakka lähes kokonaan tasaisen jään peittämää.
Jäätä jopa 10 metrin paksuudelta
– Jäätä voi kasautua oikein kunnon korkeiksi röykkiöiksi. Pinnan alla voi olla jäätä 8-9 metriä ja pinnan päällä metrin, Eriksson kuvaa.
Pinnan alainen jää ei tavallisesti ole kiinteää massaa, mutta aluksilla on niiden kanssa kuitenkin tarpeeksi tekemistä. Erikssonin mukaan laivojen kulkua jäissä avustetaan, jos ne täyttävät jääluokituksen. Koneteholtaan heikkojen, ohjaus- tai potkurilaitteiltaan heiveröisten alusten alusten ei ole syytä lähteä jääoloihin.
Itämerellä jäätilanteet ovat hyvin vaihtelevia. Keskimäärin jää peittää 218 000 neliökilometrin alueen. Jääpeite on laajimmillaan tavallisesti helmi-maaliskuun vaihteessa
Suomen Yleisradiossa ensimmäinen jäätiedotus annettiin 17. tammikuuta 1927. Se luettiin suomeksi ja ruotsiksi.
Saksasta tuli pyyntöjä saada tiedotteet lisäksi englanniksi ja saksaksi. Vuosina 1927-28 kotimaisten kielten lisäksi jäätiedot annettiin myös saksaksi.