Kaupunginhallituksen jäsenistä koostuva konsernijaosto antoi maanantaina Helb:lle ennakkosuostumuksen yhtiön talouden tervehdyttämisstrategiaan liittyviin toimenpiteisiin. Niihin lukeutuisi muun muassa Ruskeasuon Varikon, Helsingin Palveluauto Oy:n ja Suomen Turistiauton myynti sekä nykyisten maakaasulinja-autojen määrän vähentäminen.
Toimintakulujen karsiminen on perustelu yhtiön johdon toimenpidesuunnitelmaan sisältyvään esitykseen yhtiössä noudatettavan työehtosopimuksen vaihtamisesta.
Yhtiössä sovelletaan Palvelulaitosten Työnantajayhdistyksen PTY ry:n kanssa solmittua Linja-autonkuljettajia koskevaa työehtosopimusta ja Palvelulaitosten Työnantajayhdistyksen työehtosopimusta. Työntekijöiden edustajana toimii molemmissa työehtosopimuksissa Julkisten ja Hyvinvointialojen Liitto JHL.
Yhtiön johto ajaa julkisen puolen työehtosopimuksen vaihtoehdoksi Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliiton AKT:n sopimusalaan lukeutuvaa yksityisen auto- ja kuljetusalan työehtosopimusta. Se on johdon mukaan halvempi kuin nyt sovellettava sopimus. Sen intressissä on muun muassa ottaa käyttöön AKT-sopimuksen väljemmät säädökset työajoista ja tiukemmat säädökset loma-oikeudesta.
Yhtiö ei ole ensimmäistä kertaa yrittämässä muuttaa yksipuolisesti sekä kuljettajien palvelussuhteen ehtoja että työehtosopimuspohjaa. JHL:ssä todetaan, että nyt esitetty suunnitelma sisältää yhtiön aikaisemmin esittämiä tavoitteita.
Liitto katsoo, että yhtiössä pitää aloittaa työmarkkinaosapuolten väliset neuvottelut mahdollisista palvelussuhteen ehtoihin vaikuttavista muutoksista hyvissä ajoin kevään aikana.
Aikaa neuvotteluille on
Helb:n runsaan tuhannen kuljettajan ja noin 125 muun työntekijän pääluottamusmies Hannu Toikkanen ei ole ensimmäistä kertaa osallistumassa yhtiön heikosta taloustilanteesta johtuviin neuvotteluihin ja hän suhtautuu ajankohtaiseen tilanteeseen rauhallisesti.
Yhtiön johto on nyt ilmoittanut mitä se tavoittelee, mihin yhtiön tulosta parantaviin toimenpiteisiin sen mielestä on ryhdyttävä.
Toikkasen mukaan työehtosopimuksiin liittyvissä neuvotteluissa on edessä pitkä taival.
Aikaa on. Työnantajan mukaan sopimuksen muuttamisen ajankohta olisi 1. toukokuuta 2014. Voimassaoleva työehtosopimuskausi ja siihen liittyvä työrauhavelvoite päättyvät 31. maaliskuuta 2014.
Toikkanen korostaa, että nyt on vasta annettu yhtiön johdon yhteistoimintalain mukainen ennakkotieto. Sitä ei ole käsitelty millään tavalla yhtiön sisällä. Sillä ei ole edes osakeyhtiölain edellyttämää yhtiön hallituksen toimeksiantoa.
– Neuvottelut alkavat joskus maalis-huhtikuun taitteessa, olettaa Toikkanen.
– Sen jälkeen, näiden neuvottelujen etenemisen mukaan alkaa valottua se, mihin ollaan mahdollisesti päätymässä.
Nyt jo sanoo Toikkanen kantanaan, että työntekijöiden työehtojen heikentäminen ei ole ratkaisu Helb:n talousongelmiin.
Kaksi eri sopimusta
Toikkanen uskoo, että edessä on neuvottelut, joissa joudutaan käsittelemään sopimusteknisten asioiden ohella monenlaisia lainopillisia kysymyksiä.
– Työehtosopimus ja työsopimus ovat kaksi eri asiaa, tähdentää pääluottamusmies ja muistuttaa, että yhtiön esitykset vaativat työsopimusten muutosta. Niitä ei voi toteuttaa yksipuolisesti muuten kuin tilanteessa, jossa on olemassa taloudelliset tai tuotannolliset irtisanomisperusteet. Niitä ei Helb:ssä tällä hetkellä ole.
Edessä olevaa neuvottelusavottaa ei Toikkasen mukaan tule yhtään helpottamaan se, mitä tapahtuu valtakunnan tason työmarkkinaratkaisuissa. Työn alla on hyvin monta ratkaisu, joilla on heijastusvaikutuksensa HelB:nkin tilanteeseen.
Jos esimerkiksi raamisopimukselle tulisi jatkoa, jouduttaisiin HelB:ssä toimimaan vanhojen sopimusten mukaisesti. Mitä tapahtuisi tällaisessa tilanteessa mahdolliselle sopimussiirrolle, kysyy Toikkanen. Kaikki tällainen on totaalisesti auki.
Laskelmat epäilyttävät
Työnantajan näkemykseen käytössä olevan kuntapuolen sopimuksen jäykkyydestä ja kalleudesta Hannu Toikkanen vastaa ettei tuollaista ole kiistatta todistettu.
– Väitteet kustannusten kalleudesta perustuvat työnantajan laskelmiin, eikä niitä ole tehty yhteistyössä ollenkaan. Kun näitä edellisen kerran vuonna 2010 laskeskeltiin olin eri mieltä. Laskelmissa on valtavasti puutteita. Niistä puuttuu muun muassa kokonaisia kustannuseriä.
Pääluottamusmies Toikkasen mukaan JHL-AKT -jakosuhde Helb:n työntekijöiden liittojäsenyyksissä on 40 – 60. AKT-sopimuksilla yhtiössä työskentelee 11 henkilöä. Kaikki muut, oli liittotausta mikä hyvänsä, työskentelevät Palvelulaitosten työnantajasopimusten mukaisilla työehdoilla.