Pintaa syvemmältä
Tämän vuosisadan puolivälissä jäävahvistetut alukset pystyvät etenemään Euroopasta Aasiaan lyhintä tietä suoraan Pohjoisnavan kautta. Tämän ennustuksen tekee kaksi amerikkalaista tiedemiestä maanantaina julkistetussa tutkimuksessa. Varustamot ennakoivat jo säästävänsä tulevaisuudessa huomattavasti kuljetuksissa esimerkiksi Norjan ja Kiinan välillä.
Kaikki eivät kuitenkaan ole iloisia tällaisista uutisista.
Pohjoisen jäämeren jääpeite on neljässä vuosikymmenessä puolittunut ja sulamisnopeus on viime vuosina kasvanut. Erään arvion mukaan jään oheneminen riippuu 70–95-prosenttisesti ihmisen toimenpiteistä. Se tulee myös vaikuttamaan huomattavasti meidän elinoloihimme, satoihin, säävaihteluihin ja niin edelleen.
Pohjois-Carolinassa laki kieltää ottamasta suunnittelussa huomioon merenpinnan nousua.
Kaikki eivät kuitenkaan suostu myöntämään ilmastonmuutosta ja vielä vähemmän syy-yhteyttä ihmisen toiminnan ja mahdollisen ilmastonmuutoksen välillä. Vastustajat löytyvät lähinnä Yhdysvalloista, maasta, joka Kiinan ohella johtaa hiilidioksidipäästöjen tilastoja. Yhdysvalloissa on viisi prosenttia maailman väestöstä, mutta sen fossiilisen energian kulutus on neljännes koko maailman kulutuksesta. Jos siis halutaan rajoittaa näitä päästöjä, Yhdysvallat on ratkaisevan tärkeä.
Mutta halutaanko sitä? Vuonna 2007 tehdyn mielipidemittauksen mukaan 71 prosenttia amerikkalaisista uskoi fossiilisten polttoaineiden jatkuvan käytön johtavan ilmastonmuutokseen. Mutta vuonna 2009 heidän osuutensa oli pudonnut 51 prosenttiin ja vuonna 2011 vain 44 prosenttiin. Näin suuret ja nopeat muutokset mielipiteissä ovat hyvin harvinaisia.
Tämän hämmästyttävän muutoksen takana tuskin on uutta tietoa, vaan pikemminkin fossiilisten polttoaineiden suurtuottajien ja -käyttäjien propagandasota, joka ilmeisesti on ollut hyvin tehokas. Keskeinen toimija on tässäkin tapauksessa Koch Industries, Yhdysvaltain toiseksi suurin yksityinen yhtiörypäs.
Kaiken muun lisäksi tämä yhtymä oli myös pienen Citizens United -ryhmän takana, joka onnistui mahdottomaksi luullussa tehtävässä: saada maan korkein oikeus julistamaan, että yrityksillä on samanlainen kansalaisoikeus kuin elävillä ihmisillä saada toteuttaa ilmaisuvapauttaan maksamalla rajattomasti vaalitukea ehdokkaille.
Kanteen nosti maan kalleimmaksi sanottu asianajaja Ted Olsen. Hän on Koch Industriesin pääjuristi, mutta hän sai työstään virkavapaata ajaakseen kannetta. Korkeimman oikeuden päätös on monien mielestä muuttanut sisäpolitiikkaa ratkaisevalla tavalla: pääoma voi nyt paljon vapaammin ja yksinkertaisemmin rahoittaa mieleistensä poliitikkojen vaalitaistelua. Näin Koch-yhtymäkin sai jo aikaisemmin harjoittamansa rahanjakopolitiikan laillistettua.
Sotaa käydään monella rintamalla, ja yksi niistä sijaitsee kouluissa. ”Yhtiöiden lakitakomossa” ALEC:issa on valmistunut lakialoite, joka kieltää kouluja opettamasta ilmastonmuutosta tieteellisenä tosiasiana.
”Jotta oppilaille kehittyisi kriittinen ajattelu, jota he tarvitsevat tullakseen älykkäiksi, tuottaviksi ja tiedettä ymmärtäviksi kansalaisiksi”, on tärkeätä perehdyttää heitä ”tieteen kysymyksiä koskeviin mielipide-eroihin”. Kaunis muotoilu kätkee ajatuksen, jonka mukaan ilmastonmuutoksen todenperäisyyttä ei tarvitse hyväksyä, koska viisi prosenttia ilmastotutkijoista ei usko siihen, vaikka 95 prosenttia uskookin. Neljässä osavaltiossa tällainen laki on jo hyväksytty.
ALEC on suuryritysten rahoittama, pitkään salassa pysynyt järjestö, jossa elinkeinoelämän edustajat neuvottelevat republikaanipoliitikkojen kanssa näkökohtiensa muuttamiseksi lakimuotoon. Koch-yhtymä on, tietenkin, mukana tärkeänä rahoittajana ja miksei myös toivomusten esittäjänä.
Kochin veljekset Charles ja David ovat pitkään olleet ilmastoskeptikkojen järjestöjen tärkeimmät rahoittajat. Greenpeacen mukaan ExxonMobil, joka aikaisemmin oli skeptikkojen suurin rahoittaja, maksoi heille 8,9 miljoonaa dollaria vuosina 2005–2008, kun Kochin veljekset maksoivat lähes 25 miljoonaa dollaria.
Veljesten toiminnan jouduttua viime vuosina valokeilaan he ovat pyrkineet salaamaan rahanjakopolitiikkansa entistä tehokkaammin. Eräs keino tähän on Donors Trust -järjestö, joka ottaa vastaan ja välittää edelleen lahjoituksia Yhdysvaltain ”vapaata talous- ja yhteiskuntajärjestystä tukeville järjestöille”.
Toiminta tapahtuu täysin lahjoittajien toiveiden mukaan, mutta tuntuu siltä, että toiveet ovat kohdistuneet nimenomaan ilmastonmuutoksen kieltämisen suuntaan. The Guardian -lehdessä selostetun Greenpeacen tutkimuksen mukaan Donors Trustin kautta on toistasataa ryhmää saanut vuosina 2002–2010 lähes 120 miljoonaa dollaria ilmastonmuutoksen käsitteen mustaamiseksi.
Viime vuosina painopiste on siirtynyt uusiutuvan energian vastustamiseen. Tärkeä toimija on Franklin Centre -niminen vaikuttaja, joka pyrkii rakentamaan paikallis- ja osavaltiotasolla toimivaa verkostoa muun muassa aurinko- ja tuulivoiman vastustamiseksi. Pohjois-Carolinassa on esimerkiksi käyty kampanjaa käsitteen ”merenpinnan nousu” kieltämiseksi ja osavaltion parlamentti onkin kieltänyt viranomaisia ottamasta huomioon merenpinnan mahdollista tulevaa nousua suunnittelussaan.
Pohjoisnavan jäiden sulamisesta tuleva vesi ei siten saisi lupaa virrata Pohjois-Carolinan rannikolle.