Saksalaisfilmi Nainen Berliinissä (2009) on pikauusintansa ansainnut. Tuntemattoman kirjoittajan todelliseen päiväkirjaan perustuva elokuva käsittelee asioita, joita ei ole syytä päästää unohtumaan. Ei vähiten siksi, että naisiin kohdistuva järjestelmällinen, seksuaalisesti sävyttynyt väkivalta on yhä arkipäivää maailmalla.
Ilmestyessään vuonna 1959 kirjana päiväkirja nostatti Länsi-Saksassa myrskyn: teoksen katsottiin häpäisevän saksalaisen naisen kunnian. Asiaa tarkennetaan lopputekstien yhteydessä.
Missään tapauksessa Max Färberböckin ohjaama tunnevoimainen elokuva ei anna aihetta käsitykseen häpäisystä: on kysymys raiskatuista naisista.
Neuvostoliittolaiset joukot saapuvat Berliiniin, Saksan luhistuminen on enää päivien kysymys. Voittajien etujoukko kohtaa raunioituneessa kaupungissa lähinnä naisia. Tulijat alkavat purkaa paineitaan ja seksuaalista nälkäänsä armotta. Naiset ikään katsomatta joutuvat moneen kertaan raiskatuiksi. Tämä koskee myös päähenkilökertojaa (Nina Hoss).
Vaikka tapahtuu inhottavia ja järkyttäviä asioita, kokonaiskuva venäläisistä on jotain paljon muuta kuin yksioikoinen näkemys säälimättömistä pedoista.
Nainen Berliinissä on erilainen sotafilmi, puhutteleva historiallinen draama ja aito tragedia, täynnä lukemattomia mieleen jääviä kohtauksia.
Nainen Berliinissä. Yle Teema keskiviikkona kello 21.45.