Vasemmistoliiton telakkatyöryhmä on tehnyt ison työn selvittäessään suomalaisten telakoiden tulevaisuutta. Ryhmä julkisti omat konkreettiset esityksensä keskiviikkona. Telakoilla on toivoa, mutta se vaatii tiukkoja toimenpiteitä telakoilta itseltään ja myös valtiolta niin rahoituksen, tuotekehittelyn kuin tutkimustoiminnan osalta. Ainutlaatuista osaamista on pystyttävä hyödyntämään tästä eteenpäinkin.
Muiden puolueiden kannattaa ottaa oppia tästä raportista. Hyviä, toteutuskelpoisia ehdotuksia löytyy, kun toimeen tartutaan. Toivottavasti muissa puolueissa ei tyrmätä esityksiä vain siksi, että itse ei ole oltu niitä laatimassa.
Telakkatyöryhmän 29 esityksen joukossa ehdotus valtion omistajaksi lähtemisestä on merkittävin. Miten se käytännössä tapahtuu, on auki?
Valtion pitäisi työryhmän mielestä lähteä telakkabisnekseen esimerkiksi 30 prosentin osuudella. Tuolla osuudella Ranskan valtio pystyi järjestelmään risteilijäkaupat telakalleen suomalaisten nenän edestä vuodenvaihteessa.
Työryhmän ehdotukset vastaanottanut elinkeinoministeri Jan Vapaavuorikaan (kok.) ei ehdotusta valtion omistajuudesta tyrmännyt, vaikka halusi pitää muutkin vaihtoehdot auki.
Jahkailuun ei ole nyt aikaa, sillä uusien tilausten neuvotteluajat ovat pitkiä ja tilaajat edellyttävät telakoilta vakaita oloja ja tietoa tulevaisuuden näkymistä. Ongelmiensa kanssa painiva eteläkorealainen STX-yhtiö ei suurta luottamusta herätä.
Telakkatyöryhmä teki konkreettisen esityksen siitä, miten valtion ankkuriomistuksen ympärille kootaan omistajarypäs. Siihen voisi kuulua niin alihankkijoita, yksityisiä rahoittajia, telakkakaupunkeja ja eläkeyhtiöitä. Mahdollista voisi olla myös venäläisten lisäosallisuus, omistaahan venäläisyhtiö jo nyt puolet Helsingin telakasta.
Katseet voidaan kääntää myös länteen. Ruotsissakin edessä on lähivuosina jäänmurtajien uusiminen. Suomessahan on rakennettu 60 prosenttia maailman jäänmurtajista.
Työryhmä korostaa telakkateollisuuden olevan tärkeä osa Suomen teollista selkärankaa. Siksi tilannetta on katsottava laajemmin. Työryhmän ehdotus, että hallitus toisi eduskuntaan vielä tällä vaalikaudella teollisuuspoliittisen selonteon, on teollisen rakennemuutoksen jyllätessä enemmän kuin paikallaan.