Kajaanin Runoviikon taiteellinen johtaja, näyttelijä Taisto Reimaluoto (s.1961) totesi runoviikon tervehdyksessään, että taiteilijat puhuvat, laulavat ja tanssivat oikeata kuvaa tästä maailmasta, jossa fiktio on pätkinyt todellisuutta turpaan jo kauan ja isolla kädellä.
– Tässä sähköisten viestimien muokkaamassa nykytodellisuudessa emme enää tiedä, mikä on totta mikä tarua. Meidän on tavattoman vaikea erottaa fiktiota faktasta.
– Elämme eräänlaisessa taikalaatikossa. Tilanne on todellinen, kun opettaja retuuttaa oppilasta korvanlehdestä luokasta ulos, mutta fiktiota, kun se kuvataan kännykkäkameralla. Kuitenkin sitä fiktiota pidetään todellisuutena, jonka mukaisesti tapahtuma uutisoidaan.
Näyttelijät ovat suhteellisen pieni ammattiryhmä. Näyttelijäliitossa on 1 700 jäsentä, kun lääkäriliitossakin on 20 000 jäsentä ja insinööriliitossa 57 000 jäsentä. Silti näyttelijät ovat hyvin näkyvästi esillä julkisuudessa. He ovat ottaneet tavallaan pappien paikan kansakunnan sielunhoitajina. Televisiosarjojen roolihenkilöt otetaan jo aitoina kansalaisina.
Osviitat elämälle
Reimaluoto sanoo noudattaneensa paria osviittaa, joiden mukaan hän on yrittänyt näyttelijänä suunnistaa.
– Sillä, mitä joku sanoo minun ja meidän asioista, on vahva sosiaalinen ja itsetuntoa vahvistava merkitys.
– Muistan, kuinka tärkeää kotonani ja suvussani oli se, kun esimerkiksi SKDL:n puheenjohtaja Ele Alenius totesi, että tälle ja tälle asialle on tehtävä pikaisesti jotakin. Nämä lupaukset otettiin tosissaan, niiden toteuttamiseen luotettiin. Kun joku puhuu meidän asioista ilman paatosta ja narsismia, niillä sanoilla, joilla sen ymmärtää, ja josta aistii, että hän on tosissaan, se valaa uskoa ja luottamusta elämään.
Rähmällään julkisuuteen
Reimaluodon mielestä 1970-luvun kulttuuriradikalismi oli eri asia kuin perinteinen työväenliike.
– Kun boheemi naisnäyttelijä pui nyrkkiä, että alas sortovalta, asian ja asian esittäjän välillä oli epäsuhta verrattuna vaikkapa Veikko Sinisalon lausuntaan. Tuntui siltä, että nuori naisnäyttelijä oli rähmällään julkisuuteen ja työtätekeviin ihmisiin samaan tapaan kuin tänä päivänä näyttelijät ovat rähmällään julkisuuteen ja suureen yleisöön päin ja yrittävät olla mahdollisimman hauskoja, jotta pärjäisivät pudotuspeleissä.
– Joukot ovat vaihtuneet suureksi yleisöksi. Enää ei ole edes sitä, että yritettäisiin vaikuttaa ja ajaa asioita eteenpäin.
– Esiintyvät taiteilijat toteuttavat sitä kuviota, että heikoin lenkki putoaa aina pois.
Reimaluoto muistelee Veikko Sinisalon kertoneen vanhalta näyttelijältä saamaansa neuvoa: ”Älä myy itseäsi halvalla.”
Taisto Reimaluodon haastattelu on kokonaisuudessaan perjantaina 12. heinäkuuta ilmestyneessä Kansan Uutisten Viikkolehdessä, jonka näköisversio löytyy Lehtiluukusta .