Luovia aloja edustavat liitot sanovat eduskunnan käsittelyyn tulevan Järkeä tekijänoikeuslakiin -kansalaisaloitteen vaarantavan työpaikkoja ja edesauttavan kansainvälistä verkkopiratismia.
Luovan työn tekijät ja yrittäjät LYHTY, Viestinnän Keskusliitto, Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto Teme sekä Journalistiliitto pitävät yhteisessä kannanotossaan kansalaisaloitteessaan esitettyjä tavoitteita sisällöntuottajien aseman parantamisesta ja verkkoteknologiaan perustuvien palveluiden kehittämisestä hyvinä.
”Valitettavasti siinä esitetyt lainmuutokset toimivat esitettyjä tavoitteita vastaan. Aloitteen tiivistelmä ja markkinointi ovat ristiriidassa sen sisällön kanssa”, liitot toteavat.
Vahingollinen moneen suuntaan
Liittojen mukaan kansalaisaloite ei paranna artistien, tekijöiden ja sisällöntuottajien asemaa eikä palvele parempia laillisia palveluja haluavien kuluttajien etua. Sen sijaan se vaarantaa sisältöalojen työpaikkoja, heikentää kotimaisen sisällöntuotannon toimintaedellytyksiä, vahingoittaa digitaalisten palvelujen kehittämistä sekä tekee Suomesta turvasataman kansainväliselle verkkopiratismille.
Liitot sanovat aloitteen toteutuessaan laillistavan tiedostojen lataamisen laittomista palveluista ja turvaavan eri tavoin laittomien palvelujen ylläpitäjien aseman.
Kyse on niiden mukaan työpaikoista ja kotimaisten yritysten kilpailukyvystä sekä kansalaisten oikeudesta saada tietoa, oppia, iloa ja elämyksiä. Tekijänoikeusala työllistää noin 3,2 prosenttia työvoimasta ja tuottaa jalostusarvoa 4,2 prosenttia BKT:sta. Kulttuurin ja joukkoviestinnän alalla toimii yli 15 000 yritystä.
Lakia uudistetaan nytkin
Tekijänoikeuslakia uudistetaan parhaillaan ilman kansalaisaloitettakin ministeri Paavo Arhinmäen toimeksiannosta. Ministeriön tavoitteena on antaa hallituksen esitys eduskunnalle kevätistuntokaudella 2014.
Luovan alan liittojen mielestä laissa on säädettävä vaihtoehtoisista tavoista torjua piratismia muun muassa ulkomaisten piraattipalvelujen estomahdollisuudella ja ilmoituskirje-menettelyllä.