Paltamossa vuosina 2009–2013 toteutettu täystyöllistämiskokeilu alensi työttömyyttä jyrkästi. Kunnan työttömyysaste oli kokeilun alkaessa 17 prosenttia ja vakiintui kokeilun aikana noin 4 prosenttiin.
”Työtä Kaikille” oli kokeilun keskeinen periaate, joka pääosin toteutui, ilmenee hankkeen tiistaina julkaistusta arviointitutkimuksesta.
Paltamon malli onnistui työllistämään lähes kaikki kunnan 16–64 -vuotiaat, myös vaikeasti työllistettävät, työttömät työnhakijat. Avoimille työmarkkinoille siirtyminen jäi kuitenkin toivottua vähäisemmäksi. Uusia työpaikkoja syntyi niukasti kokeilun aikana heikentyneessä taloudellisessa tilanteessa.
Paltamon kokeilussa pyrittiin pureutumaan aiempaa perusteellisemmin yksilöiden työttömyyden taustalla oleviin ongelmiin. Kokeiluun työllistetyt kartuttivat pitkäkestoisen työhönvalmennuksen avulla työelämätaitojaan ja työvalmiuksiaan.
Oma elämä hallintaan
Tutkimuksen mukaan 16–24 -vuotiaat kokivat saavansa suurimman hyödyn työstä Työvoimatalon ulkopuolella. Työvoimayhdistyksen kautta oli mahdollista työllistyä esimerkiksi kunnalle, järjestöihin ja yksityisiin yrityksiin. Saatu työkokemus koettiin ensiarvoisen tärkeäksi sekä tulevaisuuden että oman elämän hallinnan kannalta. Työstä saatu tulo mahdollisti taloudellisen itsenäistymisen.
Lähes puolet Paltamon 25–50 -vuotiaista työllistetyistä koki kuitenkin, ettei heidän hyvinvointinsa parantunut kokeilun aikana. Malli ei ilmeisesti tarjonnut heille riittävästi näkymiä tulevista työ- ja toimeentulomahdollisuuksista.
Yli 50-vuotiaat työllistetyt näkivät kokeilun mahdollisuutena palata avoimille työmarkkinoille. Työ ja työssäkäynti merkitsivät tälle ikäryhmälle keskeistä elämänsisältöä. Mielekäs tekeminen, kokemus tarpeellisuudesta ja osallisuus työyhteisössä lisäsivät fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia.
Alkoholin riskikäyttö väheni
Paltamon kokeilun alussa työttöminä olleiden paltamolaisten fyysinen ja psyykkinen terveys oli monin mittarein huonompi kuin työssä käyvien. Useimmat tarkastelluista sairauksista, niiden riskitekijöistä ja oireista ovat pitkäaikaisia tai pysyviä, eikä niiden yleisyydessä havaittu huomattavia muutoksia.
Alkoholin riskikäyttäjien osuus pieneni seurantajakson aikana Paltamon työttömien ryhmässä. Myös tupakoivien osuus pieneni, joskin samanlainen muutos havaittiin myös vertailuryhmissä.
Paltamon kokeilussa työllistetyt saivat työterveyshuollon palveluja ja pääsivät toiminta- ja työkyvyn sekä kuntoutustarpeen arviointiin. Työn, ammatillisen ja sosiaalisen kuntoutumisen yhdistäminen osoittautui tärkeäksi erityisesti pitkään työttömänä olleille. Eläkeselvittelyn tarvetta oli suhteellisen paljon ja kuntoutuksen mahdollisuudet jäivät hyvin rajallisiksi.
Koetussa elämänlaadussa ei tapahtunut suuria muutoksia, mutta yksinäisyys väheni jossain määrin ja kerho- ja yhdistystoimintaan osallistuminen lisääntyi Paltamon työttömillä. Myös luottamus moniin julkisiin laitoksiin, kuten oikeuslaitokseen ja tiedotusvälineisiin, lisääntyi kolmivuotisen seurannan aikana.
Kokeilu maksoi ja säästi
Työllisyyskokeilun kustannukset olivat vuosina 2009–2012 yhteensä 13,8 miljoonaa euroa. Samana jaksona kokeilu palautti yhteiskunnalle yli 60 prosenttia siihen sijoitetusta rahoituksesta. Suurimmat kustannussäästöt saavutettiin ansiosidonnaisen työttömyysturvan säästöinä.
Säästöt sosiaaliturvassa, kuten asumistuessa ja toimeentulotuessa, eivät kuitenkaan toteutuneet odotetulla tavalla. Kokeilu toi näkyviin työkykyyn liittyviä ongelmia ja työllistämisen myötä sairauslomat johtivat lisääntyneeseen sairauspäivärahojen käyttöön.
Tutkijoiden mukaan määräaikaisuus voi näkyä kokeilun tuloksissa. Työttömät tiesivät tilanteensa palaavan kokeilun jälkeen ennalleen. Todennäköisesti osa kokeilun myönteisistä vaikutuksista työttömien terveyteen, työkykyyn ja osallisuuteen tulee näkyviin vasta myöhemmin. Siksi kokeilun vaikutuksia aiotaan arvioida myöhemmin uudelleen.
Arviointitutkimuksen toteuttivat THL, VATT, Lapin yliopisto, Kela, Jouko Kajanojan tutkimusryhmä ja Paltamon työvoimayhdistys ry.
Työllistämiskokeilun toiminnanjohtajana toimi entinen kansanedustaja Anne Huotari.