Barometrin mukaan kuntoutuksen saatavuudessa on alueellisia eroja, hoito- ja kuntoutussuunnitelmien tekoa laiminlyödään ja kuntoutukseen pääsy on liian vaikeaa.
Järjestöjen kuntoutuspäälliköiden mukaan kuntoutusjärjestelmä ei toimi. Vain 28 prosenttia arvioi, että kuntoutukseen hakeutuvat sitä eniten tarvitsevat ja 21 prosentin mielestä kuntoutukseen pääsevät ne, jotka sitä eniten tarvitsevat.
Ainoastaan viiden prosentin mielestä kuntoutuksen jatkuvuus toteutuu hyvin.
– Tulosten mukaan kuntoutukseen pääsyä ei ohjaa pelkkä kuntoutuksen tarve, vaan mitä suurimmassa määrin myös kyky hakeutua palvelujen piiriin. Tilanne on epäoikeudenmukainen, toteaa pääsihteeri Vertti Kiukas SOSTEsta.
Kiukas muistuttaa, että oikea-aikaisella kuntoutuksella voidaan merkittävästi parantaa ihmisten työ- ja toimintakykyä ja ehkäistä peruuttamattomien haittojen syntyminen. Inhimillisesti katsoen se on välttämätöntä ja taloudellisestikin yhteiskunnalle erittäin järkevä investointi.
Hinta ratkaisee, ei laatu
Järjestöjen mukaan niiden edustamien asiakasryhmien pääsy kuntoutukseen on vaikeutunut viidessä vuodessa. Eniten on vaikeutunut pääsy sosiaalihuollon ja terveydenhuollon kustantamaan kuntoutukseen sekä Kelan harkinnanvaraiseen kuntoutukseen.
Esimerkiksi Kelan ostamaa kuntoutusta säätelevät Kelan omat standardit, joiden perusteella kuntoutuksen tuottajia kilpailutetaan. Järjestöjen mukaan standardit eivät huomioi riittävästi eri sairaus- ja vammaryhmien erityistarpeita.
– Kelan nykyisissä standardeissa on kuntoutujan näkökulmasta paljon laatua koskevia puutteita. Kilpailutuksissa hinta ratkaisee, eikä palvelun laadulle ja sen tuottajien kokemukselle anneta riittävää arvoa. Jopa sopimusosaaminen saattaa ratkaista sisältöosaamisen sijaan, Vertti Kiukas toteaa.
Kuntoutustakuu tarvitaan
Sosiaali- ja terveysjärjestöt ovat tehneet sosiaali- ja terveysministeriölle aloitteen kuntoutuksen ongelmien korjaamiseksi. Järjestöjen mielestä kuntoutukseen pääsy on turvattava kuntoutustakuulla.
– On sovittava kohtuullinen määräaika, jonka puitteissa ihminen pääsee kuntoutustarpeen arviointiin ja sen jälkeen tarvittaessa kuntoutukseen, Kiukas tiivistää.