Ammattiliitto TEAMin Kehittämispäällikkö Hannu Siltala (vas:) uskoo, että tukilakot ja kaikki muutkin lakot nousevat neuvottelupöytään, kun keskusjärjestöt alkavat ruotia neuvottelujärjestelmän kehittämistä. Hän kehottaa SAK:ta pitämään pään kylmänä.
– Lakko-oikeutta ei pidä heikentää tai tehdä sopimusten voimassaoloaikanakaan, usein oikeutettuja, ulosmarsseja ja mielenilmaisuja niin voimakkaasti sanktioiduksi, että niihin ei uskalleta ryhtyä, Siltala totesi torstaina Riihimäellä TEAMin syysvaltuustossa.
Siltala muistutti, että maailmalla on riittävästi esimerkkejä maista, joissa kaikenlaiset mielenilmaukset ja työläisten vaatimukset ovat diktatuurin ja lain voimalla tehty lähes mahdottomiksi toteuttaa.
Siltala onnitteli kuljetusaloja keskinäisestä solidaarisuudesta, jonka ne löysivät ilmailualan kiistassa.
– Sen verran harvinaista herkkua on se, että työntekijäpuoli saa estettyä halvempiin työehtosopimuksiin siirtymisen. Oikeutta valita itselleen mieluisa, useimmiten halvempi työehtosopimus, on pidetty työnantajille lähes kiveen hakattuna yksinoikeutena, johon ay-liike on saatu lain voimalla alistumaan.
Ateriapalveluyhtiö LSG:n sopimusshoppailuyritys aiheutti sen, että ilmailualan kiistan jälkeen tukilakot nostettiin kepin nokkaan.
– Hyvä sentään, että SAK:n hallituksen varapuheenjohtaja Matti Huutola (vas.) uskalsi astua esiin puolustamaan oikeutta tukilakkoihin.
Siltala huomautti, että lakko-oikeus on historialliselta perustaltaan tärkeä osa suomalaisen palkansaajan edunvalvontaa. Jos oikeutta ei olisi käytetty, ei työväestön asema olisi näinkään hyvä kuin se kaikista ongelmista huolimatta tällä hetkellä on.
”Pitää työnantajat varuillaan”
– Jo pelkkä lakko-oikeuden olemassaolo taustalla pitää työnantajat varuillaan, estää kaikkein törkeimmät etujen polkemiset ja pitää yllä halukkuutta neuvotella asioista työntekijäpuolen kanssa.
Siltalan mielestä lakko-oikeuden pienetkin rajoitukset edellyttäisivät, että tilalle saataisiin myötämääräämisoikeus.
– Myös työnantajien tulkintaetuoikeutta tietyissä tilanteissa heikennettäisiin, kunnes asia olisi ratkaistu neuvottelujärjestelmän mukaisesti. Lisää potkua työelämän siistiytymiseksi edistäisi myös se, että työnantajien vastuita tekemistään rikkomuksista kovennettaisiin ja esimerkiksi alipalkkaus kriminalisoitaisiin.
TEAMin muutamalla sopimusalalla on käytössä välimiesoikeusmenettely ja ehdottoman työrauhan velvoite. Tästä pitäisi Siltalan mukaan päästä eroon.
– Ne syövät lakko-oikeutta ja polkevat työntekijöiden perusoikeuksia oikeudenmukaisen käsittelyn osalta. Kummatkaan eivät ole nykymaailmassa perusteltuja ja ovat hyvin kyseenalaisia menettelyjä.