Työpaikkoja ja kansanterveyttä ei pidä laittaa vastakkain alkoholista puhuttaessa, totesi Palvelualojen ammattiliiton PAMin puheenjohtaja Ann Selin tiistaina eduskunnan Pikkuparlamentissa.
Uutta alkoholilakia pohtineessa seminaarissa todettiin, että suurin osa alkoholin käytöstä on kohtuullista. Kymmenesosa kansasta kuluttaa kuitenkin puolet käytetystä alkoholista, mikä aiheuttaa isoja ongelmia.
– Ravintoloissa kuluu vain kymmenesosa käytetystä alkoholista, yöravintoloissa vain prosentti, muistutti lakimies Sami Hämäläinen Matkailu- ja ravintopalvelut MaRa ry:stä.
Suunnitelmissa oleva yöravintoloiden sulkemisajan aikaistaminen kahdella tunnilla veisi järjestön laskelmien mukaan noin 3 000 työpaikkaa.
– Sanotaan, että viina on pahasta, mutta niin on alkoholilakiesityskin, PAMin ammattiosasto 716:n puheenjohtaja Merja Lehto totesi.
Pääkaupunkiseudun mara-alojen ammattiosaston puheenjohtaja muistutti, että kyse ei ole vain tarjoilijoiden ja kokkien työpaikoista, vaan koko ketjusta siivoojiin, vartijoihin, taksikuskeihin ja päivähoitoon saakka.
– Jos veroja nostetaan, työnantaja joutuu ne jostain repimään. Se tuntuu ennen pitkää työntekijöiden palkoissa, Lehto huomautti.
Rajoitusten ja veronkorotusten sijaan valtiovallalta toivottiin viisaampia toimia, sillä esitetyt keinot paisuttavat Viron matkustajatuontia entisestään.
Lisärajoitukset tuhoisia
– Jos oluen myyntiä rajoitettaisiin viikonloppuisin ja kiellettäisiin sunnuntaisin kokonaan, pieniä myymälöitä jouduttaisiin lakkauttamaan, Päivittäistavarakaupan toimitusjohtaja Kari Luoto totesi.
– Oluen osuus myynnistä on niissä 12-20 prosenttia. Rajoitukset vaarantaisivat samalla ruoanmyynnin näissä paikoissa.
Kyse on myös kilpailun ylläpitämisestä, sillä kahden kauppajätin ulkopuoliset kaupat toimivat alle 400 neliömetrin myymälöissä.
Luoto toivoi eduskunnalta mieluummin myönteisiä esityksiä. Jos kaupasta saisi 5,5 tilavuusprosentin vahvuisia alkoholijuomia, niiden hintataso voitaisiin saada kilpailukykyiseksi Viron tuonnin kanssa. Se vähentäisi matkustajatuontia ja lisäksi verotuottoja.
– Myymälöihin voisi ottaa myös Alkon tilauspisteet. Ruotsissa vastaavia tilauspisteitä on 550, meillä 105.
Asenteiden muokkaaminen on Luodon mielestä olennaista. Oletko alle 30 vuotta -kampanja on kaupan oma, ja siitä aiotaan ottaa pysyvä toimintatapa. Seuraavaksi suunnitellaan keinoja, joilla alaikäisille myyntiä voidaan vähentää.
Kuva: Birgitta Suorsa