Osa-aikainen sairausloma näyttää edistävän työntekijän työhön paluuta tavanomaiseen sairauslomaan verrattuna, osoittaa Helsingin yliopistossa perjantaina tarkastettava oleva väitöstutkimus.
Työterveyslaitoksen tutkija, VTM, HLL Johanna Kausto tarkastelee väitöstyössään 2007 käyttöön otetun osasairauspäivärahan vaikutusta työntekijöiden toipumiseen ja työhön palaamiseen.
Tulokset osoittivat, että osasairausvapaalla olleet palasivat kokoaikaiseen työhön ja jatkoivat työssä todennäköisemmin kuin tavanomaisella sairauslomalla olleet.
Kauston tutkimuksessa tarkasteltiin työntekijöitä, jotka olivat olleet sairauslomalla tuki- ja liikuntaelinten sairauden, mielenterveyden häiriön, fyysisen vamman tai syöpäsairauden vuoksi. Kausto hyödynsi tutkimuksessaan Kelan sairausvakuutusrekisterin ja Eläketurvakeskuksen rekistereiden tietoja.
Osasairauspäivärahakauden jälkeen sairausloma uusiutui nopeammin kuin tavanomaisen sairausloman jälkeen, ja osasairauspäivärahaa saaneilla oli seuranta-aikana myös enemmän sairauspoissaoloja kuin tavanomaisella sairauslomalla olleiden verrokkien. Osasairausvapaa kuitenkin vähensi täyden työkyvyttömyyseläkkeen todennäköisyyttä kuudella prosentilla verrokkiryhmään nähden.
Ero oli selvin 45–65-vuotiaiden ikäryhmissä, mielenterveyshäiriöiden vuoksi sairauslomalla olevilla ja korkeammassa sosioekonomisessa asemassa olevilla. Miesten ja naisten välillä ei ollut merkittäviä eroja.
Oireet eivät pahentuneet
Osasairausvapaalla olleet palasivat työhön ilman uutta sairauslomaa keskimäärin 12 päivässä, kun verrokkiryhmässä vastaava aika oli 20 päivää. Tuki-ja liikuntaelinoireet eivät myöskään pahentuneet osa-aikaisen sairausloman aikana.
Tulokset viittaavat Kauston mukaan siihen, että osasairausvapaa tukee työhön paluuta ja työssä jatkamista.
– Tähän mennessä osasairauspäivärahaa ovat hyödyntäneet pääasiassa naiset, mutta tulosten perusteella etuuden käyttöä voidaan suositella myös miehille. Erityistä huomiota etuuden käyttöön tulee kiinnittää nuorten ja alempien sosioekonomisten ryhmien kohdalla.