Entinen sissijohtaja Salvador Sánchez Cerén voitti niukasti El Salvadorin presidentinvaalien viime sunnuntaina käydyllä toisella kierroksella konservatiivipuolueen Norman Quijanon. Voittomarginaali oli varsin niukka, vain 0,2 prosenttiyksikköä, joka tarkoittaa alle 7 000 ääntä.
Pääkaupunki San Salvadorin entinen pormestari Quijano onkin kieltäytynyt hyväksymästä vaalin tulosta ja syyttää vasemmistoa vilpistä.
Hallitsevan vasemmistopuolue FMLN:n Cerén on toiminut El Salvadorin varapresidenttinä vuodesta 2009, jolloin saman puolueen Mauricio Funes valittiin presidentiksi. Funesin voitto katkaisi konservatiivipuolue ARENAn 20 vuotta jatkuneen valtakauden. Vaalit hävinnyt Quijano edustaa ARENA-puoluetta.
FMLN-puolue muodostuu El Salvadorin sisällissodan (1980–1992) vasemmistolaisista sissiliikkeistä. Vaikka puolue nousi valtaan jo edellisissä vaaleissa, tulee Cerénistä maan ensimmäinen presidentiksi noussut ex-sissi. 2009 valittu Funes oli ennen presidenttiyttään sissiliikettä sympatisoinut toimittaja.
Etelä-Amerikassa puolestaan on jo viime vuosina nähty entisten sissijohtajien nousu politiikan huipulle, heistä esimerkkeinä Brasilian presidentti Dilma Rousseff ja Uruguayn José Mújica. Nyt tämä aalto näyttää saavuttaneen myös Keski-Amerikan.
Sosiaaliohjelmia
ja maltillista politiikkaa
Cerén onkin ilmoittanut poliittiseksi esikuvakseen juuri Uruguayn Mújican. Myös latinalaisamerikkalaisessa lehdistössä on arveltu Célenin politiikan tulevan olemaan Uruguayn tapaan maltillisempaa erona radikaalimpiin Venezuelaan, Boliviaan ja Nicaraguaan.
”FMLN ja Cerén eivät vie El Salvadoria sosialismiin. Uusi hallitus ei tule riitautumaan kansainvälisten velkojiensa ja Yhdysvaltojen kanssa. Ei El Salvadorin talous kuin sen väestön poliittinen mielialakaan ole vielä valmiita suuriin muutoksiin”, kommentoi paikallisen La Página -lehden kolumnisti Mauricio Alarcón tuoretta vaalitulosta.
Hänen mukaansa tilanne on kuitenkin houkutteleva. Parhaassa tapauksessa El Salvador hyötyisi Venezuelan alueen vasemmistomaille antamasta taloudellisesta avusta samalla, kun se saisi myös infrastruktuurin rakentamiseen tukea pohjoisesta Yhdysvalloilta.
Ceréniltä toivotaan toimia maan köyhyys- ja rikollisuusongelmien ratkaisemiseksi, ja hänen kampanjaansa auttoikin FMLN:n aloittamien sosiaaliohjelmien suosio. Funesin kaudella aloitettujen ohjelmien onnistuneiden tulosten lisäksi vaalivoittoon auttoi myös opposition hajanaisuus.
Cerén sai suuren osan GANA-puolueen äänestäjien äänistä toisella kierroksella, vaikka GANA on itse asiassa konservatiivipuolue ARENAsta itsenäistynyt osa. ARENA, joka hallitsi El Salvadoria vuosina 1989–2009 on maan lehdistössä vaalitulosta kommentoineiden tahojen mukaan kulkenut tiensä päähän, tai vaatii ainakin perustavanlaatuisia muutoksia.
Presidentiksi – vaikka
armeijan avulla
Vaalitappion kärsinyt Norman Quijano on kuitenkin toista mieltä. Alkuviikosta hän kehotti kannattajiaan jatkamaan protestoimista, ja kieltäytyi hyväksymästä maan vaalilautakunnan antamaa ääntenlaskun tulosta.
Maanantaina Quijano vaati äänten uudelleenlaskua ääni ääneltä. ”Omassa ääntenlaskussamme minut valitaan presidentiksi”, hän julisti Twitter-tilillään.
Sunnuntai-iltana vaalilautakunnan korkein virkailija Eugenio Chicas sanoi televisiolähetyksessä, ettei kumpikaan kandidaatti voi vielä julistautua voittajaksi.
Vaalituloksen täpäryys tuli BBC Mundon Väli-Amerikan kirjeenvaihtajan Juan Carlos Pérez Salazarin mukaan kaikille yllätyksenä, sillä gallupit povasivat vasemmiston Cerénille selvää pesäeroa konservatiiveihin. Hänen mukaansa ARENA-puolue kärsi sisäisistä ristiriidoista ja skandaaleista.
Cerén pyysi sunnuntaina kunnioittamaan vaalitulosta.
”El Salvadorin tulee kunnioittaa kansansa tahtoa, jonka se on ilmaissut tällä presidentinvaalin toisella kierroksella. Voitimme jo ensimmäisellä kierroksella, ja nyt toisella kierroksella voitimme jälleen.”
Norman Quijano ei tyytynyt tappioon.
”He eivät ryöstä meiltä tätä voittoa. Me tulemme taistelemaan, vaikka henkemme kaupalla, jos se on tarpeen, mutta tulemme näyttämään, että demokratialla on väliä”, julisti Quijano, kun ensimmäiset ääntenlaskun tulokset julkaistiin sunnuntaina.
Hänen kommenttinsa alkuviikosta antavat hieman erilaisen kuvan hänen demokratiakäsityksestään.
”Me emme hyväksy Venezuelan kaltaisia vaalivilppejä. Me haluamme oman ääntenlaskentamme, joka antaa meille vaalivoiton. Armeija on valmis tekemään demokratian.”
El Salvadorin armeijan johto ei ole kommentoinut vaalitulosta.