Yhteensä 768 miljoonaa ihmistä maailmassa joutuu juomaan likaista vettä. He kuuluvat maidensa köyhimpään väestönosaan ja asuvat yleensä joko kaupunkien slummeissa tai syrjäisillä maaseutualueilla, kertoo Unicef.
– On yllättävää, jopa shokeeraavaa, että keskituloisissakin maissa on miljoonia ihmisiä, joilla ei ole turvallista vesilähdettä, kertoo Unicefin vesi- ja sanitaatio -ohjelmien johtaja Sanjay Wijesekera.
Naiset ja lapset kärsivät ongelmasta eniten. Yksi lapsi joka minuutti kuolee likaisen veden ja huonon hygienian aiheuttamiin tauteihin, kuten ripuliin ja koleraan.
Naiset puolestaan tekevät yli 70 prosenttia vedenhakumatkoista paikoissa, joissa vedestä on pulaa. Monesti tyttöjen koulunkäynti keskeytyykin juuri pitkien vedenhakumatkojen ja koulujen heikon sanitaation takia.
Unicefin ja Maailman terveysjärjestö WHO:n tilastojen mukaan puolet ilman puhdasta vettä elävistä ihmisistä asuu vain kuudessa maassa: Kiinassa, Intiassa, Nigeriassa, Etiopiassa, Indonesiassa ja Kongon demokraattisessa tasavallassa.
Ei ole sattumaa, että maat ovat samoja, joissa lapsikuolleisuus on maailman korkeinta.
Vesipula on köyhien ihmisten ongelma, joka voitaisiin ratkaista, sanoo Unicef.
Vuodesta 1990 yli 2 miljardia ihmistä on päässyt puhtaan juomaveden piiriin ja 1,9 miljardia ihmistä on saanut kunnolliset sanitaatiomahdollisuudet. Vaikutus näkyy lapsikuolleisuuden laskuna: samassa ajassa lapsikuolleisuus on puolittunut.
Vuonna 2010 YK:n yleiskokous sai aikaan historiallisen päätöksen, jolla puhdas vesi ja viemäriverkosto julistettiin ihmisoikeudeksi.