KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kotimaa

Rikkaus pois ja köyhyys!

Microsoftin Bill Gates on pysytellyt jo vuosia varallisuustilaston kärjessä. Tällä kertaa ykköspaikka heltisi 76 miljardilla dollarilla.

Microsoftin Bill Gates on pysytellyt jo vuosia varallisuustilaston kärjessä. Tällä kertaa ykköspaikka heltisi 76 miljardilla dollarilla. Kuva: Lehtikuva/ Nicholas Kamm

Köyhät teillä on aina keskuudessanne, sanoi entinen mies. Minna Canth puolestaan kertoi novellissa Köyhää kansaa, mitä asialle oli tehtävä: Rikkaus pois ja köyhyys. Ei ole rikkaita ilman köyhiä.

Esko Seppänen
30.3.2014 13.05

Rakenne- muutoksesta tulee kirja

Esko Seppänen on kirjoittamassa uutta kirjaa siitä omistuksen rakennemuutoksesta, joka viimeisten vuosikymmenten aikana on muuttanut Suomen tulonjakoa radikaalisti.

Omistajat ovat tyhjentäneet yrityksiä aikaisempien sukupolvien työn tuloksista omaksi hyväkseen.

Suomen tulonjakotilastoissa tuloerohaitaria venyttävät rikkaat eivätkä köyhät.

Tämä juttu on taustamateriaalia kirjaan, joka julkistetaan syyskuun alussa.

Finanssikapitalismi. Nyt!

Paljon huomiota on saanut hyväntekeväisyysjärjestö Oxfamin raportti, jonka mukaan maailmassa 85 rikkainta ihmistä omistaa saman verran omaisuutta kuin 3,5 miljardia maailman köyhintä ihmistä yhteensä.

Oxfamin johtopäätöstä rikkauksien keskittymisestä tukevat ne yhdysvaltalaisen talouslehden Forbesin tilastot, joita se kokoaa vuosittain maapallon miljardööreistä. Köyhien nimiä ei julkisteta.

Vuonna 2014 Forbes löysi maailmasta 1 473 miestä ja 172 naista (yhteiseltä nettoarvoltaan 6,4 biljoonaa eli miljoonaa miljoonaa dollaria), joilla oli varallisuutta enemmän kuin tuhat miljoonaa dollaria. Eniten tällaisia miljardöörejä oli lehti löytänyt Yhdysvalloista, kaikkiaan 492.

ILMOITUS
ILMOITUS

Kaksi seuraavaksi suurinta miljardöörien kotimaata olivat sitten sitäkin yllättävämpiä ja rikkauksien etymologian näkökulmasta mielenkiintoisia: Kiinasta oli miljardöörejä löytynyt 152 yksilöä ja Venäjältä 111 yksilöä.

Näissä kummassakaan maassa ei ole tultu miljardööriksi omalla työllä vaan – niin kuin Yhdysvalloissakin, siellä tosin paljon pitemmän ajan kuluessa – toisten työstä.

Uusi järjestys maksimoi vakautta

Kiinassa on ollut mahdollista kasata rahaa vasta vuodesta 1977 lähtien. Suuren laivan kulkusuunnan kääntäminen Maon kuoleman jälkeen uudelle kurssille liitetään Moskovassa opiskelleen Deng Xiaopingin nimeen. Hän nousi ”kulttuurivallankumouksen” sekasorron keskeltä kommunistipuolueen patriarkaksi.

Kiinassa ottamisen ja omistamisen edellytys oli kommunistipuolueen muodonmuutos proletariaatin etujoukosta koko kansan vakauspuolueeksi. Puolue ja sen 73 miljoonaa jäsentä eivät taistele kapitalismia tai köyhyyttä vastaan vaan uusille ihmisille etuoikeuksia tuottaneen järjestyksen ja järjestelmän vakauden puolesta. Satojen miljoonien suuruisen, hyvinvoinnista nauttimaan päässeen keskiluokan vastapainoksi Kiinassa on yhtä monta sataa miljoonaa rutiköyhää ihmistä.

Venäjällä vastaava prosessi toteutui sen sekasorron oloissa, joka syntyi Neuvostoliiton lopullisesta hajoamisesta vuonna 1991 ja jatkui aina Putinin valtaannousuun saakka. Kommunistipuolueen perestroika karkasi käsistä, ja lähes ensi töikseen uusi valta kielsi entisen kommunistisen valtapuolueen toiminnan ja toi tilalle oligarkit, jota rikastuivat pöllimällä kansallisvarallisuuden omiin nimiinsä. Kommunistinen puolue sai takaisin toimintaoikeutensa, kun siitä ei ollut enää vallankumousvaaraa. Se on Venäjän puolueista aidoimmin köyhien puolue, mutta samalla se on äärikansallismielinen ja Staliniakin fanittava puolue.

Ei omasta vaan muiden työstä

Jotta työläinen olisi voinut ansaita Kiinassa miljardi dollaria ja tulla miljardööriksi, hänen olisi pitänyt tehdä työtä Dengin valtaantulon jälkeen seitsemänä päivänä viikossa, 12 tuntia päivässä ilman ruokataukoja, lomista puhumattakaan, ja ansaita tässä matalien palkkojen maassa verottomasti puhtaana käteen noin 6 300 dollaria eli 4 700 euroa tunnissa.

Venäjällä työläisen olisi pitänyt ansaita samoilla kiinalaisten työläisten työehdoilla oligarkkimiljardööriksi tullakseen lyhyemmässä ajassa eli 12 vuodessa vastaavasti enemmän: noin 10 400 dollaria eli 7 600 verotonta euroa tunnissa.

Voidaan kai sanoa, että miljardööriksi ei tulla työtä tekemällä?

Forbesin miljardöörit

Vanhoilla siirtomaaherroilla on ollut kiinalaisiin ja venäläisiin nähden paljon enemmän aikaa kasata varallisuutta, mutta Forbes-lehden tilastot kertovat armottomasti, että miljardööriksi tuleminen ei ole ollut heillekään helppoa.

Jos se olisi ollut helppoa, kolonialismin aatteen valossa ja palossa Englantiin olisi syntynyt ajan saatossa useampia kuin 47, Ranskaan useampia kuin 43 ja Espanjaan useampia kuin 26 miljardööriä. Saksassakin (85), Brasiliassakin (65) ja Intiassakin (56) on enemmän miljardöörejä kuin vanhojen siirtomaaisäntien maissa.

Mitä nimiin tulee, Forbesin listan kärkeen on taas noussut Nokian kännykkäteollisuuden kaapanneen Microsoftin mies Bill Gates 76 miljardin dollarin varallisuudella. Edellisenä vuonna hän oli pudonnut toiseksi meksikolaisen telemagnaatti Carlos Slimin jälkeen. Tämä oli nyt toisena 72 miljardin dollarin varallisuudella.

Kaksikon suksien kantoja kolkuttelivat rakettimaisen nousun listalle tehnyt espanjalainen Zara-rättikauppias Amancio Ortega (64 miljardia), yhdysvaltalainen Berkshire Hathawayn pörssiguru Warren Buffett (58 miljardia), yhdysvaltalaisen tietotekniikkafirman Oraclen perustaja Larry Ellison (48 miljardia), yhdysvaltalaiset monen alan yrittäjäveljekset Charles ja David Koch (molemmilla 40 miljardia) sekä yhdysvaltalainen kasinopohatta Sheldon Adelson (38 miljardia).

Näiden jälkeen tuli tasavahva joukko miljardöörejä 34–36 miljardin haarukassa, ja siihen kuuluivat ranskalaisen kosmetiikkatehtailijan Liliane Bettencourtin perhe (34,5 miljardia) ja ruotsalainen H & M -vaatekauppias Stefan Persson (34,4 miljardia) sekä maailman suurimman organisaation ja yksityisen työnantajan, yhdysvaltalaisen Wal-Mart-vähittäiskauppaketjun perijät Jim, Alice, Rob sekä pois kuolleen Johnin vaimo Christy Walton.

Jokaisella näistä Waltoneista on varallisuutta 34–36 miljardia dollaria, ja he ovat maailman rikkain perhe. Heidän yhteinen varallisuutensa on suurempi kuin maailmassa 48 pienen ja köyhän valtion yhteenlaskettu kansantuote. USA:ssa lasketaan, että kuusi Waltonia omistaa enemmän omaisuutta – laskutavasta riippuen – kuin 28 prosenttia tai 41 prosenttia maan muista kansalaisista yhteensä.

Suomalaiset Forbesin listalla

Antti Herlin teki suomalaisen omistamisen historiaa olemalla ensimmäinen supisuomalainen, jonka Forbes nosti maailman rikkaimpien ihmisten joukkoon. Hänen eka kertansa oli vuonna 2011, jolloin hän oli miljardöörilistalla 1 300 miljoonan dollarin varallisuudella sijalla 773. Vuonna 2013 hänen omaisuutensa arvioitiin olleen 3 000 miljoonaa ja sillä pääsi listalla sijalle 463.

Vuonna 2014 Antin omaisuuden arvo oli noussut 3 300 miljoonaan dollariin, mutta maailman muiden rikkaiden omaisuus oli kasvanut vielä nopeammin, ja Antin listasija oli 483. Hän oli joka tapauksessa noussut Kone Oyj:n pörssihissillä nopeasti maailmankapitalismin yläkertaan.

Antin sisaruksistakin Niklas, Ilkka ja Ilona olivat nousseet Cargotecin ja Koneen osakkeiden arvonnousun johdosta 1 100 miljoonaksi arvioidulla varallisuudella Forbesin listalla sijalle 1 465. Paljon ollaan vielä jäljessä Ruotsia, jolla on listalla 19 miljardööriä, mutta Herlinit ovat vieneet pienen Suomenkin rikkaiden maailmankartalle. Rovion Kaj Hed on seuraava suomalainen sillä listalla, mutta valitettavasti hän vie pelivoittonsa ulkomaille hollantilaisen holding-yhtiönsä kautta. Hän on siinä katsannossa Ehrnroothien suvun epäisänmaallisella linjalla.

Suomalaiset miljonäärit

Konsulttiyhtiö Capgeminin varallisuusraportin mukaan Suomessa oli nykyisen laman alkuvuonna 2008 lähes 20 000 sellaista miljonääriä, jolla oli oman asunnon lisäksi sijoitettavaa varallisuutta vähintään miljoonan dollarin arvosta. Pahimman kasvupyseen vuotena 2009, jonka jälkeen Suomen kansantalous ei ole vieläkään saavuttanut sen vuoden tasoa, näiden miljonäärien määrä oli suurempi: 22 400. Vuonna 2010 lukumäärä oli 25 800.

Euroopan keskuspankin pörssielvytyksen voimasta miljonäärien määrä lienee Suomessa sen jälkeen lisääntynyt pörssikurssien yleisen nousun myötä, mutta aivan tuoreita tutkimustuloksia suomalaisten miljonäärien lukumäärästä Gapgeminillä ei ole.

Suomen tulonjakotilastoissa tuloerohaitaria venyttävät rikkaat eivätkä köyhät.

Rakenne- muutoksesta tulee kirja

Esko Seppänen on kirjoittamassa uutta kirjaa siitä omistuksen rakennemuutoksesta, joka viimeisten vuosikymmenten aikana on muuttanut Suomen tulonjakoa radikaalisti.

Omistajat ovat tyhjentäneet yrityksiä aikaisempien sukupolvien työn tuloksista omaksi hyväkseen.

Suomen tulonjakotilastoissa tuloerohaitaria venyttävät rikkaat eivätkä köyhät.

Tämä juttu on taustamateriaalia kirjaan, joka julkistetaan syyskuun alussa.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Valtiovarainministeri Riikka Purra (ps) OECD:n maaraportin tiedotustilaisuudessa Helsingissä perjantaina.

OECD:n karu viesti Suomelle: Osaamistasoa nostettava, maahanmuuttoa helpotettava – tulevaisuus uhkaa valua ohi

Gaza on jo nyt raunioina.

Palestiinan tunnustaminen on ajan kysymys – ”Mutta minkä ajan?”

Timo Furuholm.

Entinen ammattiurheilija perää urheilun arvoja: ”Israel on suljettava kansainvälisestä urheilusta”

Johannes Yrttiaho.

Murentaako Orpon hallitus kansanvaltaa? ”Esitys on täysin tarpeeton”

Uusimmat

Katujen elämä on hiljentynyt. Naisia ja tyttöjä ei enää näe missään ulkona.

Ruksharin tarina – Kun Afganistanin kaikki perhekeskukset lopetettiin

Valtiovarainministeri Riikka Purra (ps) OECD:n maaraportin tiedotustilaisuudessa Helsingissä perjantaina.

OECD:n karu viesti Suomelle: Osaamistasoa nostettava, maahanmuuttoa helpotettava – tulevaisuus uhkaa valua ohi

Gaza on jo nyt raunioina.

Palestiinan tunnustaminen on ajan kysymys – ”Mutta minkä ajan?”

Timo Furuholm.

Entinen ammattiurheilija perää urheilun arvoja: ”Israel on suljettava kansainvälisestä urheilusta”

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Hallitus uudistaa sosiaaliturvaa: Jopa sata tuhatta uutta ihmistä toimeentulotuen varaan

 
02

Teollisuusliiton Lehtonen: ”Jos hallitus repii järjestelmää rikki, me emme voi olla se osapuoli, joka yksin pitää pöytää pystyssä”

 
03

Valtiovarainministeriön selitykset eivät vakuuta, kansliapäällikkö sotki pakkaa entisestään – ”Vei pohjaa VM:n aiemmilta selityksiltä”

 
04

Sukupuuttoon kuolleeksi luultu Cheljoen käärmeenpääkala teki yllättävän paluun

 
05

Emme ole valmiita fasismin paluuseen

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Murentaako Orpon hallitus kansanvaltaa? ”Esitys on täysin tarpeeton”

23.05.2025

Tämä jäi medialta huomaamatta: Hallitus on taas rajoittamassa lakko-oikeutta

23.05.2025

Koko maailman silmien edessä suoritetaan kansanmurhaa: ”Passiivisuudella tuemme Israelin sotarikoksia”

22.05.2025

Voitto ruokaläheteille: Ei yrittäjiä vaan työntekijöitä

22.05.2025

Hallitus jakaantui ennen Gaza-keskustelua: KD ja Perussuomalaiset omalla linjallaan

22.05.2025

Liittojäsenmaksujen verovähennyksellä vankka tuki: Alle kolmannes vastustaa

22.05.2025

Hallituksen koulutusvedätys jatkuu: ”Nyt on selvinnyt ettei luvattua 100 miljoonan rahoitusta ole missään”

21.05.2025

SEY: Hallitus yrittää palauttaa porsaiden kastroinnin – ”Yksi kivuliaimmista eläimille tehtävistä toimenpiteistä”

21.05.2025

Vasemmistoliiton kärhämä jatkuu Turussa: Kolmea puolueosastoa uhkaa erottaminen

21.05.2025

Hallitus uudistaa sosiaaliturvaa: Jopa sata tuhatta uutta ihmistä toimeentulotuen varaan

21.05.2025

KU:n toimitus pohti puolueiden uusimpia gallup-lukuja: ”Kuinka paljon toimintakykyä hallitus enää tarvitsee?”

21.05.2025

Keskusta ja demarit eivät ottaneet vihreitä ja vasemmistoliittoa mukaan välikysymykseensä – Vasemmistoliiton Pekonen: ”En tiedä syytä”

20.05.2025

Teollisuusliiton Lehtonen: ”Jos hallitus repii järjestelmää rikki, me emme voi olla se osapuoli, joka yksin pitää pöytää pystyssä”

20.05.2025

Vasemmistoliitto vaatii nopeaa toimintaa Gazan pakkosiirtojen estämiseksi: ”Tappamisen on loputtava”

19.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025

250 miljardia syytä tukea Ukrainaa

18.03.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään