Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran (SKS) työntekijät ovat huhtikuun alusta lähtien ilman voimassa olevaa työehtosopimusta, sillä työnantaja on eronnut työnantajaliitosta ja työehtosopimus päättyy. Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jyty paheksuu SKS:n piittaamattomuutta vakiintuneesta työehtosopimusjärjestelmästä.
Jyty on tyrmistynyt päätöksestä, jonka takia SKS:n työntekijät ovat sopimuksettomassa tilassa. SKS muuttuu niin sanotuksi villiksi työnantajaksi, eikä henkilöstöön noudateta mitään voimassaolevaa työehtosopimusta.
Jytyn työmarkkina-asiamies Päivi Salinin mukaan henkilöstö on epätietoinen tulevaisuudesta ja omista työsuhteen ehdoistaan.
– Maaliskuun jälkeen henkilöstöllä ei ole minkäänlaista työehtosopimusta turvaamassa edes minimitasoa. Esimerkiksi työllisyys- ja kasvusopimuksen mukaisista palkankorotuksista on annettu vain suullisia lupauksia, mutta mitään kirjallista sopimusta korotuksista työnantaja ei ole suostunut allekirjoittamaan.
EI enää luottamusmiehiä
Työnantajan päätös katkaisee vuosikausia kestäneen, hyvässä hengessä toimineen neuvotteluyhteistyön Jytyn ja SKS:n välillä. Sopimuksen päättyminen merkitsee Salinin mukaan myös sitä, että työntekijöiden turvana ei huhtikuusta lähtien ole myöskään enää luottamusmiehiä.
SKS on tutkimuslaitos ja kulttuurijärjestö, joka saa valtionapua. Sen palveluksessa on noin sata työntekijää.
– Valtionapua saavan, sivistystyötä edustavan työnantajan piittaamattomuus vakiintuneesta työehtosopimusjärjestelmästä ei saa meiltä ymmärrystä. Olemme pyrkineet työnantajan kanssa neuvotteluyhteyteen viime syksystä lähtien talokohtaisen työehtosopimuksen uudistamiseksi, mutta pyrkimykset ovat olleet tuloksettomia, Salin kertoo.