Kansalaisten luottamus talouteen pystyy edelleen alamaissa. Tilastokeskuksen viimeisimmän kyselyn mukaan huhtikuussa 28 prosenttia kuluttajista uskoi Suomen taloustilanteen paranemiseen vuoden sisällä. Täsmälleen päinvastaista mieltä oli 30 prosenttia vastanneista. Kuukautta aiemmin myönteisesti suhtautuvien osuus oli suurempi kuin pessimistien.
Kyselyn viesti on osin ristiriitainen, sillä nyt useampi kuin kuukautta aikaisemmin luotti oman taloutensa mieluummin paranevan kuin huonontuvan.
Kuluttajien luottamusindikaattori kuvastaa mielialoja yleisestä tilanteesta, mutta siinä näkyy myös kuluttajien oma henkilökohtainen tilanne ja odotukset eli esimerkiksi mahdollinen työttömyys tai sen uhka.
Tähän selvitykseen eivät vielä osuneet ilmoitukset muutamista teollisuuden, kuten Metsä Fibren, Stora Enson tai Neste Oilin, suurhankkeista. Yleensä tällaiset investointihankkeet nostavat mielialoja ja samalla lisäävät luottamusta parempiin aikoihin. Synkkyyttä taas lisäävät uutiset yt-neuvotteluista. Niitäkin on jälleen kuultu esimerkiksi Lemminkäiseltä, Fazerilta ja If:ltä. Liipasimella on satoja työpaikkoja.
Kun kuluttajan viesti talouden kehityksestä on synkkä, se vaikuttaa jo itsessään kauppaan ja palveluihin. Jos tilanteen uskotaan vain huonontuvan, rahaa panevat pois kulutuksesta säästöön ne, joilla sitä on. Tämä taas vaikuttaa kotimarkkinoihin ja osaltaan jatkaa taantumaa.
Saman suuntaista viestiä pessimistisistä näköaloista kertoo myös Elinkeinoelämän keskusliiton kysely, jonka mukaan teollisuuden tilauskanta on edelleen alamaissa ja myyntiodotukset ovat alhaalla vähittäiskaupassakin.
Uudet teollisuuden investoinnit lisäävät luottamusta, mutta nyt voisi olla sopiva hetki myös täsmäelvytykselle.