KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Näkökulma

Melihovolaista kesää

Tuula-Liina Varis
28.6.2014 13.00

Ensin oli älytön helle, vesi yli 20 astetta, uimakausi alkoi. Sitten kylmeni, vedet jäähtyivät, uimakausi katkesi. Kirjoittajan työn kannalta kumpikaan vaihtoehto ei ole hyvä. Kauniilla säällä potee huonoa omaatuntoa siitä, että istuu sisällä katse tietsikan ruudussa, kylmällä säällä pelkkä ankeus ajaa takaisin kaupunkiin.

Ehkä tämä viileä, mutta enimmäkseen aurinkoinen, välillä pikku sateen ropsauttava sää on kaikkein hedelmällisin kirjallisen työn kannalta.

Mitä keskittyneemmin kirjailija kirjoittaa, sitä enemmän hän tarvitsee lukemista, mutta ei mitä tahansa lukemista. Mediapaasto on hyväksi, sen olen kokenut näinä yli kahtenakymmenenä kesänä, jotka olen kirjoittamisen työssä mökillä viettänyt televisiotta ja sanomalehdittä, pitkiä aikoja yksin. Vanhat Parnassot ja joskus työssä tarvitut 1930- ja 40-luvun Suomen Kuvalehdet ja Kotiliedet korvaavat nykymedian mainiosti.

ILMOITUS
ILMOITUS

Tämä alkukesän olen taas omistanut Anton Tshehovin kirjeille, joilla on kumman terapeuttinen vaikutus kirjoittamisen aika ajoin aiheuttamassa ahdistuksessa. Ei hän turhaan lääkäri ollut. Olen Martti Anhavan suomentaman ja toimittaman kolmiosaisen valikoiman toisessa osassa, vuosissa 1891–1898, jotka Tshehov vietti pääasiassa vuonna 1892 ostamallaan maatilalla Melihovossa.

213 desjatiinaa (desjatiina=1,09 ha) maata ja metsää ja maatila eläimineen ja rakennuksineen on toki ihan muuta kuin runsaan yhden desjatiinan mökkitontti, mutta oleskelun fiiliksissä ei hirveän paljon eroa ole. Tshehov poti alituista ajankäyttöongelmaa: kun hän kirjoitti, hän koki, että pitäisi olla lääkärin töissä, kun hän teki lääkärintöitä, hän koki, että pitäisi kirjoittaa. Hän himoitsi sekä yksinäisyyttä että seuraa, kutsui innokkaasti vieraita ja toivoi sitten heidän lähtevän ja jättävän hänet rauhaan. Tshehovin yksinäisyys oli suhteellista, sillä Melihovoon muutti lähes koko perhe, mutta muutettavat muuttaen jokainen ammattikirjoittaja tunnistaa saman ristiriidan itsessään.

Tshehov sai Melihovon vuosinaan paljon aikaan kummallakin työsarallaan. Alkuvuosina lääkärin piti kiireisenä koleraepidemia, joka seurasi edellisten vuosien nälänhätää. Tuore tilanomistaja oli muutenkin innokas hoitamaan yhteisön asioita, hän puuhasi kouluja ja kirkkotapuleita, harjoitti hygieniavalistusta ja teki monipuolista lääkärintyötä – maksutta, minkä katsoi velvollisuudekseen köyhää talonpoikaisväestöä kohtaan. Tilanhoitokin teetti työtä. Silti hän oli myös kirjallisesti tuottelias. Melihovon aikaan hän sai valmiiksi vuosia tekemänsä laajan tietoteoksen Sahalinin rangaistussiirtolasta, kirjoitti keskeiset laajat novellinsa, joita itse kutsui pienoisromaaneiksi, ja ensimmäiset ”suuret” näytelmänsä Lokin ja Vanja-enon.

Vaatimattomamman tuotannon kirjoittaja, joka kuitenkin hermoilee tekeillä olevan kirjansa vastaanotosta siinä kuin tunnustettu mestarikin, kokee lääkitseväksi sen trauman, jonka Tshehoville aiheutti Lokin vastaanotto, eritoten sen ensi-ilta, joka oli Pietarissa syksyllä 1896. Esitys oli ”raikuva fiasko” huonosti hoidetuista harjoituksista näyttelijämiehitykseen; sen keskeiseen naisrooliin oli valittu suosittu komedienne, ja yleisö oli sen mukaista. Se odotti näkevänsä hilpeän komedian ja purskahteli nauruun sopimattomissa paikoissa saaden näyttelijät sekoilemaan hämmennyksissään. ”Teatterissa oli vallalla häväistyksen ja hämmennyksen sekainen tukala jännitys. Näyttelijät näyttelivät inhottavasti, typerästi”, kirjoitti Tshehov Mihail-veljelleen.

Tshehov karkasi näytöksestä kesken kaiken ja vannoi ystävälleen Aleksei Suvorinille: ”Vaikka eläisin vielä 700 vuotta, niin enää yhtään näytelmää en anna teatteriin.”

Mutta tunnelmat muuttuivat äkisti: näyttelijöitä vaihdettiin, ja jo toinen esitys oli jättimenestys. ”Kotona omassa rauhassani otin risiiniöljyä, peseydyin kylmällä vedellä – ja nyt voisin vaikka näytelmän pyöräyttää”, Tshehov kirjoitti Suvorinille jo viisi päivää ensi-illan jälkeen.

En tiedä, miksi yksinäisinä kirjoittamisen kausina tulee tarve paeta nimenomaan vanhaan maailmaan, mutta niin se vain on ja on ollut yli 20 vuotta. Ihan 1800-luvulle ei ole välttämätöntä mennä, suomalaisen kulttuurin menneet vuosikymmenet ovat myös kiinnostavia ja työn kannalta opettavaisia. Aamiaisella luen vanhoja Parnassoja, joista aina löytyy jotain kirjoittamisen työn kannalta hyödyllistä ja inspiroivaa.

Tänään törmäsin kirjailijan ja kriitikon ikijännitteistä suhdetta käsittelevään Juhani Niemen esseeseen vuoden 1978 Parnassossa. Jännite tunnettiin jo antiikissa, jonka taruston jumala Momus lienee ollut kriitikko, sillä hänestä sanottiin, ettei hän tee mitään, mutta arvostelee sitäkin ankarammin muiden tekemisiä.

Suomen kirjallisuuden ensimmäisen näytelmäyrityksen, Jacob Chronanderin Surgen (1647) omistus muistaa Momusta: ”Vaan, Momus, vaikk’ on nurja sun tuomios / En huoli, sull’ olkoon oma huomios, / et päässyt kerran, ellen erehdy pahoin, / Samalta saaliilta ehjin nahoin. / Siksi ensin, Momus, oma rintas tutki, / Jos rehti on se, et minua hutki.”

Tulevia kritiikkejä pelkäävää kirjailijaa lohduttaa tieto, että kriitikoitakin on haukuttu kautta aikain, milloin ”kalmukeiksi”, ”pikku kerberoksiksi” ja ”hottentoteiksi” (Thomas Thorild), ”hengen ruokapöydässä lihotetuiksi koiriksi” (Goethe), ”paarmoiksi hevosen lautasilla” (Tshehov), ”tarhapöllöiksi” (Leino), ”räpy-räpy-väeksi” (Eila Pennanen).

Erityisen ankara kriitikkojen kriitikko oli Volter Kilpi, joka listasi huonon kirjallisuuskritiikin lajit vuonna 1916: 1. aatteellisesti yksipuolinen kritiikki, 2. Kalevala- ja kirjallisuustohtorien puiseva selostelu, 3. kirjallisuusdiletanttien ompeluseuratasoinen kirjoittelu, 4. dekadenttien keikailukritiikki ja ismeillä ratsastelu.

Kaikki ei aikain saatossa muutu. Kilven lista on yhä pätevä.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Veikka Lahtinen.

Rukoilen: Älä äänestä demareita

YK:n työntekijät kuvattiin 10. toukokuuta UNRWA:n entisen koulun raunioilla.

Kansanmurhasta huolimatta Euroopan tuki Israelille jatkuu

Noora Kotilainen.

Elämänpuolustajan soturikunnia

Lontoossa 1. kesäkuuta järjestetyssä mielenosoituksesa vaadittiin Venäjää palauttamaan Ukrainasta pois viedyt lapset. Kyltissä vaaditaan sodan lopettamista.

Miten rauha voitetaan reaalimaailmassa?

Uusimmat

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela.

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

Emmi Kyytsösen suunnittelema kansi vetää mukaansa Tatiana Elfin Huijarin hyytävään maailmaan.

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

Noora Kotilainen on sotaa, militarismia, kriisejä ja kärsimystä työssään käsittelevä valtiotieteilijä ja historian tutkija, joka käsittelee kolumneissaan aikaamme leimaavia synkkiä ja väkivaltaisia ilmiöitä.

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

PAM: Monet palvelualojen työntekijät tarvitsevat toimeentulotukea – kiristykset pakottavat muuttamaan pois työpaikkojen läheltä

 
02

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
03

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

 
04

Pääkirjoitus: Kyse on kokonaisturvallisuudesta – Kuolleella planeetalla ei tehdä mitään ohjuksilla, miljardiomaisuudella ja velattomalla julkisella taloudella

 
05

Orpon hallitus leikkaa erityisesti nuorilta: Varsinkin opiskelijat ovat köyhtyneet

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

27.06.2025

33-vuotias vasemmistolainen on vahvoilla New Yorkin seuraavaksi pormestariksi – Näin KU:n toimitus analysoi tilannetta

26.06.2025

Vasemmistoliitto kiittää Helsingin kunnianhimoista ilmastotavoitetta: Päästöt 85 prosenttia alas viidessä vuodessa

26.06.2025

Orpon hallitus leikkaa erityisesti nuorilta: Varsinkin opiskelijat ovat köyhtyneet

25.06.2025

Pääkirjoitus: Kyse on kokonaisturvallisuudesta – Kuolleella planeetalla ei tehdä mitään ohjuksilla, miljardiomaisuudella ja velattomalla julkisella taloudella

25.06.2025

Vaalirahalakia voi rikkoa ilman rangaistusta eikä rahoja tarvitse palauttaa

24.06.2025

Uusi yritys: Eheytyshoitojen kielto tuodaan eduskunnan käsittelyyn

24.06.2025

Ympäristöjärjestöt pettyneitä suojeluohjelmaan – vaativat parempia korvauksia metsänomistajille

24.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään