– Naisten kehoista on tullut taistelukenttä, ja raiskausta käytetään aseena monissa sodissa, kongolainen lääkäri Denis Mukwege totesi ottaessaan vastaan vuoden 2014 Saharov-palkinnon Strasbourgissa keskiviikkona.
Euroopan parlamentti jakaa Saharov-palkinnon vuosittain mielipiteenvapauden puolesta tehdystä työstä. Mukwege on auttanut tuhansia joukkoraiskauksen ja brutaalin seksuaalisen väkivallan uhriksi joutuneita Kongon demokraattisessa tasavallassa.
Euroopan parlamentin puhemies Martin Schulz kertoi tuntevansa suurta ihailua ja syvää kunnioitusta Mukwegen työtä kohtaan. Mukwege on hänen mukaansa mies, joka tekee työtä naisten omanarvontunnon vuoksi ja rauhan ja oikeudenmukaisuuden tuomiseksi maahansa.
– Armahdukset sodissa raiskaaville on lopetettava. Siitä on rangaistava kuten mistä tahansa muustakin rikoksesta, Schulz sanoi.
Schulz toivotti myös tämän vuoden muut Saharov-palkinnon finalistit tervetulleiksi tilaisuuteen. Strasbourgiin oli saapunut sekä ukrainalaisen Euromaidan-liikkeen edustajia että azerbaidžanilaisen ihmisoikeusaktivisti Leyla Yunusin tytär.
Naisia on suojeltava
– Myöntämällä minulle Saharov-palkinnon olette kiinnittäneet maailman huomion siihen, että naisia on suojeltava aseellisissa konflikteissa ja olette kieltäytyneet kääntämästä katsettanne modernin ajan humanitaarisesta katastrofista, Mukwege kertoi parlamentin jäsenille.
– Mutta tällä palkinnolla ei ole mitään merkitystä seksuaalista väkivaltaa kärsineille naisille, jos ette tue rauhaan, oikeudenmukaisuuteen ja demokratiaan tähtäävää hankettamme, hän varoitti.
– Poliittisten toimijoiden, kansalaisyhteiskunnan, kansalaisten, miesten ja naisten on yhdessä kiellettävä raiskausten käyttäminen aseena.
Kongon demokraattinen tasavalta ”ei ole sodassa eikä siellä ole rauha”, sanoi Mukwege.
On korjattava syyt
– Meiltä on kulunut liikaa aikaa väkivallan seurausten korjaamiseen. On aika korjata sitä aiheuttavat syyt, Denis Mukwege vaati ja kehotti EU:ta ja sen jäsenmaita käyttämään kaikkia keinoja alueella olevaa konfliktia koskevan päätöslauselman tukemiseksi.
– Oikeudenmukaisuuden pitäisi olla rauhanprosessin keskiössä ja armahdusta raiskaajille ei saa sallia, hän sanoi.
– Ajattelen jokaisesta raiskatusta naisesta, että hän voisi olla vaimoni, jokaisesta raiskatusta äidistä, että hän voisi olla äitini, ja jokaisesta raiskatusta lapsesta, että hän voisi olla oma lapseni, sanoi Mukwege.
Mukwege on kansainvälisesti tunnustettu asiantuntija seksuaalisen väkivallan aiheuttamien fyysisten ja psykososiaalisten ongelmien hoitamisessa. 59-vuotias gynekologi perusti Panzi-sairaalansa Bukavuun vuonna 1998 maassa riehuneen sodan aikana ja hoitaa samassa sairaalassa edelleen potilaita.