KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Näkökulma

Kivimiehet ja karvapöksyt

Pirjo Hämäläinen
8.12.2014 17.57

Rautatientorilla Helsingissä aistii pakokaasun lisäksi antiikin tuulahduksen, sillä Ateneumin päätykolmiota kannattelee neljä viehkeää muusaa, joiden hahmon Carl Eneas Sjöstrand lainasi Akropoliin karyatideilta, naisenmuotoisilta pylväiltä.

Karyatidien sukulaismiehiä ovat arkkitehtuurin lihaksikkaat atlantit. Nimensä näille bodareille antoi titaani Atlas, taivaankantajaksi tuomittu kapinallinen.

Monissa kartoissa Atlaksen harteilla on maapallo, mutta sen Kreikan viisaat olisivat nikottelematta nielleet. Planeettamme tiedettiin palloksi, joskin sitä pidettiin universumin korskeana keskuksena.

Antiikin hermien alapäässä oli aina tanakka sukupuolielin, mutta Wikström meni kivimiehensä kuohitsemaan.

Helsingin aseman satavuotiaiksi ehtineet kivimiehet kantavat yhtä lailla maapalloja. Brändääjien hyppysissä körttitukkaiset ukot ovat vajonneet kuitenkin mainospelleiksi, jotka toikkaroivat pitkin kotomaata ja Pietaria.

Kivimiestensä esikuvan Emil Wikström löysi Sääksmäeltä. Torppari Jalmari Lehtinen, Kappion Jalmari, teki Visavuoren ateljeehuvilassa puutarhatöitä ja suostui yläruumis paljaana poseeraamaan.

Jalmarin veli, mäkitupalainen Kustaa Lehtinen, seisoi Wikströmin Kuokkamiehen mallina, mutta rauhaa maalaisproletaarin näköisveistos ei ole saanut. Kuin mierolainen se on kiertänyt Eiran kauppiastalon pihalta Lastenlinnaan ja edelleen Kaivopuistoon ja Mänttään.

Maapallolyhdyistään huolimatta aseman kivimiehet eivät ole puhdasoppisia atlantteja, vaan ne muistuttavat myös hermejä, pylväitä, jotka huipentuivat Hermes-jumalan päähän. Hermes suojeli matkalaisia, varkaita ja kauppiaita, joten kivimiehiä voidaan ajatella pendolinoihin ja allegroihin pakkautuvien suojelushenkinä.

Jotakin olennaista silti puuttuu. Antiikin hermien alapäässä oli aina tanakka sukupuolielin, mutta Wikström meni kivimiehensä kuohitsemaan. Myös mainoksissa ukoilla on jalkojensa välissä tyhjää ilmaa, mikä on huvittavassa ristiriidassa niiden karkean habituksen kanssa.

Hermien turmelijana Wikström oli kuitenkin pikkutekijä. Vuonna 415 eaa puhkesi Ateenassa puistattava skandaali. Juuri kun kaupungin laivasto oli lähdössä sotaretkelle Sisiliaan, paikalle pyyhälsi sanansaattaja, jolla oli tuomisinaan kauhea viesti: Ateenan sadoilta hermeiltä oli silvottu yöllä sukupuolielimet.

Sotaretkeilijät valahtivat kalpeiksi, sillä häväisty Hermes ei heidän matkaansa enää suojelisi. Kylmä kylpy ja kostea kuolema odottaisivat jo rantavesissä.

Vaikka ateenalaiset antoivat toisiaan hanakasti ilmi, silpojia ei saatu koskaan kiinni. Monet joutuivat yhtä kaikki maanpakoon ja monet tuomittiin kuolemaan.

Sirpa Kähkösen romaani, Finlandia-finalisti Graniittimies (2014) kuvaa Pietaria, Petrogradia ja Leningradia sekä niitä kouristuksia, joiden kautta vielä inhimillinen NEP-kausi vaihtui stalinistiseen hirmuhallintoon.

Graniittimiehellä on tekstissä kaksi merkitystä. Se on suomalaisesta kivestä suomalaisten kylien päälle rakennettu Pietari ja se on alistettu ja silti ylpeä atlantti. Erityisen hartaasti Kähkönen on katsellut Millionnajan nuoria jättejä, jotka pitelevät Uuden Eremitaasin portiikkia pystyssä.

Eliitin asuttama Millionnaja, moskovalaisen Rubljovkan edeltäjä, omistettiin neuvostoaikana Stepan Halturinille, mutta nyt terroristi on potkittu pois ja katu vyöryy jälleen vanhalla nimellään Joutsenkanavalta kohti Palatsiaukiota.

Vaikka Uusi Eremitaasi on tavallista 1800-luvun puolivälin klassismia, sen portiikki – pylväskuisti – on poikkeuksellisen upea, sillä kymmenessä valtavassa atlantissa on Michelangelon Kuolevan orjan masokistista hurmiota ja Kapinoivan orjan julkeaa uhmaa.

Karvapöksyiset atlantit pullistelevat lihaksiaan ja huokuvat sellaista homoeroottista vetovoimaa, että niiden veistäjä Aleksandr Terebenev olisi ansainnut Tom of Finlandin tavoin pari postimerkkiä ja pinkan lakanoita. Samalla olisi tullut palkituksi myös Adam Eriksson Fast, Anjalan poika, joka avitti työssä mestariaan.

Testosteronintuoksuinen portiikki on tehty Sortavalan graniitista. Suomen itsenäistymiseen asti Sortavala oli Pietarin näkökulmasta Serdobol ja sieltä louhittu tuhkanharmaa kivi oli venäjäksi ”serdobolski granit”.

Nykyisin Sortavala kuuluu Karjalan tasavaltaan, missä suomalaiset paikannimet ovat ennallaan, mutta Kannaksella ja muualla Leningradin alueella nimet on vaihdettu venäläisiin.

Pietarin arvokohteissa Sortavalan graniitti oli haluttua tavaraa. Sitä käytettiin Kazanin katedraalissa, Marmoripalatsissa, Insinöörilinnassa, Nikolain palatsissa, Katariina II:n ja Nikolai I:n patsaiden jalustoissa sekä Blagoveštšenskin sillassa, joka yhdistää keskustan Vasilinsaareen.

Jo ensimmäisellä idän matkallani, teini-ikäisten luokkaretkellä, ihastuin Leningradin atlantteihin, mutta Novgorodin Tuhatvuotisen Venäjän muistomerkissä oli väkeä kuin Ilmestyskirjassa, toisin sanoen ihan liikaa.

Viiden ruplan setelistä tutun muistomerkin pohjalla, sen pronssisen kellohelman alla, lepää niin ikään graniittia, jota laivattiin Sortavalasta Laatokkaa ja Olhavanjokea pitkin Novgorodiin.

Luoteisen Venäjän kivettömillä alangoilla veistäjien oli hankittava materiaalinsa suomalaisista louhoksista: myös Pietarin symbolinen tukipylväs, Palatsiaukion Aleksanteri I:n monoliitti, on kotoista kiveä – Kymenlaakson punaista graniittia.

Kuten sanottu, Uuden Eremitaasin atlantit seisovat Millionnajalla, mutta Zinaida Lindénin Ennen maanjäristystä -romaanissa (2005) ne ovat siirtyneet oudosti Palatsiaukiolle.

Muuten Lindéniä on syytä onnitella, sillä hän keksi Kähkösen romaania kannattelevat graniittimiehet ja hän keksi meikäläisen naisälykön ja venäläisen korston junakeskustelut, saman aiheen, jolla Rosa Liksomin Hytti nro 6 (2011) voitti Finlandian. Keksijälle itselleen liikeni Runeberg-palkinto.

Lindénin kuvaama matkakumppani, Ivan Demidov, on lihaksi tullut atlantti, painonnostaja ja painija. Atlanttiteema kulkee kirjan punaisena lankana ja mukaan on punottu myös samizdat-runoilija Aleksandr Gorodnitskin Atlantit (1963), jota sanotaan Pietarin epäviralliseksi hymniksi:

”Kun kuu paistaa yössä ja Nevan hopeoi, vain atlantit on työssä ja valvoo, vartioi. Ne ilman ruokaa, juomaa käsin kivisin kantaa taivaankantta voimin kestävin.”

Kirjoittaja on hyvinkääläinen tietokirjailija, taidehistorioitsija ja kunnallispoliitikko.

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Veikka Lahtinen.

Rukoilen: Älä äänestä demareita

YK:n työntekijät kuvattiin 10. toukokuuta UNRWA:n entisen koulun raunioilla.

Kansanmurhasta huolimatta Euroopan tuki Israelille jatkuu

Noora Kotilainen.

Elämänpuolustajan soturikunnia

Lontoossa 1. kesäkuuta järjestetyssä mielenosoituksesa vaadittiin Venäjää palauttamaan Ukrainasta pois viedyt lapset. Kyltissä vaaditaan sodan lopettamista.

Miten rauha voitetaan reaalimaailmassa?

Uusimmat

Elina Backmanin viisi dekkaria muodostavat ulkoasuaan myöten yhtenäisen sarjan.

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

Kruszynianyn moskeijan talonmies Dzemil Gembicki toivottaa tervetulleiksi vieraat, jotka haluavat kuulla Puolassa kuusi vuosisataa eläneistä muslimeista. 200 vuotta vanhan puurakennuksen suunnittelivat juutalaiset arkkitehdit.

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

Orgaanista jätettä kompostoidaan yhteisön johtamassa jätehuollossa Sesdanin kylässä Giayarissa.

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 
05

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

27.06.2025

33-vuotias vasemmistolainen on vahvoilla New Yorkin seuraavaksi pormestariksi – Näin KU:n toimitus analysoi tilannetta

26.06.2025

Vasemmistoliitto kiittää Helsingin kunnianhimoista ilmastotavoitetta: Päästöt 85 prosenttia alas viidessä vuodessa

26.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään