KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Näkökulma

Yhteisön leimaamista vastaan

Eilina Gusatinsky
22.3.2015 15.00

Kahden päivän aikana jouduin kahdesti keskustelemaan maahanmuuttajiin liittyvästä kollektiivisesta vastuusta. Molemmilla kerroilla vastassa olivat miehet, ensin nuorempi sitten vanhempi. Jäin pohtimaan näitä keskusteluita. En osannut esittää näkökulmaani puoltavia argumentteja, joita vastapuoli olisi edes noteerannut väittelyssämme.

Ensimmäinen keskustelu koski Tapanilan raiskaustapausta tai oikeastaan sitä kohua, joka liittyi somaliyhteisöön. Puhuimme siitä, onko oikeutettua vaatia, että kaikki somalialaiset äänekkäästi tuomitsisivat kyseisen raiskauksen. Facebookissa on ollut parikin avausta: maahanmuuttajamiehen vetoomus puuttua ja pysäyttää ”omia”. Se oli kirjoitettu englanniksi, mutta myöhemmin käännetty suomeksi. Monet jakoivat tämän tekstin sympatiakommentein. Toiset haastoivat ulkomaalaistaustaisia kavereita joko kyseisen tekstin avulla tai sitten jakaen nuoren somalinaisen kehotuksen tuomita ja irtisanoutua rikoksesta.

Olen puolet elämästäni asunut Suomessa, en voi vaikuttaa siihen, mitä rajan takana tapahtuu.

Nuori keskustelukumppanini ei ymmärtänyt, miksi minä kyseenalaistin tällaista yhteisöllistä syyllisyydentunnetta. Hänen mielestään oli hieno ele lähteä purkamaan somaleihin kohdistuvaa ennakkoluuloa anteeksipyynnöllä. Kysyin häneltä, onko hän valmis kantamaan vastuuta kaikista rikoksista, jotka tekee joku tuntematon hänen kaltaisensa nuorukainen. Kuulemma vertaus ei ole relevantti, koska näin se vaan on, ettei tietyistä ihmisryhmistä pidetä.

Onko nyt kaikkien Suomen etnisten vähemmistöjen jäsenten lähdettävä kiertämään maata irtisanoutumaan kaikesta mahdollisesta mitä joku ryhmän jäsen saattaa tehdä? Vai kuinka se pitäisi hoitaa päästäkseen tasavertaiseksi suomalaiseksi? Nuorukaisella ei muuta vastausta ollut kuin muistutus epäoikeudenmukaisesta elämästä.

Yhden aiheeseen liittyvän artikkelin kommenteissa luin, että ”ulkomaalaissyntyiset syyllistyvät raiskauksiin kantaväestöä useammin, mutta prosentit jakautuvat eri ryhmille siten, että esimerkiksi epäiltyjen somaleiden osuus näistä rikoksista oli vuonna 2012 1,6 prosenttia ja virolaisten 1,7 prosenttia. Somaleiden kohdalla epäiltyjä on ollut vuosittain noin 20. Luvut vaihtelevat jonkin verran eri vuosina”.

Voiko tämän perusteella tehdä yksiselitteisiä päätelmiä? Minusta ei. Tuskin Suomesta voi tulla maa ilman ulkomaalaisia tai ulkomaalaistaustaisia. Ja jos tulisikin, olisiko se turvallisempi?

Täytyy sanoa, että nuorukaisen kaveriporukka on hyvin monikulttuurinen, hänen omakaan taustansa ei ole ihan tavallinen. Hämmästyin empatiattomuudesta.

Toinen tapaus liittyi – yllätys, yllätys – Venäjään. Akateemisesti koulutettu mieshenkilö ilmaisi huolestuneisuutensa venäjänkielisten mielialoista. Onko suuri vähemmistö turvallisuusuhka Suomelle ja mihin pitäisi varautua, jos Venäjän johto päättää pelastaa maanmiehiään? Esille nostettiin nuoria Suomessa varttuneita, ehkä kouluissa kiusattuja venäjänkielisiä – mitä heidän päässään pyörii? Siinä vaiheessa kyseinen mies huomautti, että venäjänkielisen yhteisön on löydettävä tapa ottaa vastuu näistä nuorista, koska suomalaiset eivät halua joutua panttivangeiksi heidän takiaan.

Yritin miettiä ääneen, voiko vähemmistö yksin luoda uskottavan suomalaiseen yhteiskuntaan kuuluvuuden tunteen. Vastapuolen reaktio oli hyvin tyly: ette voi ettekä saa vaatia mitään yhteiskunnalta, se on teidän sisäinen asianne. Olettehan ihan vapaaehtoisesti tänne tulleet. Jos ei kelpaa, niin voitte ihan vapaasti lähteä täältä pois.

Ja taas kerran jäin sanattomaksi. Tarkoittaako se, että kyllä suomalaiset osaavat arvostaa venäjänkielisiä, jotka irtisanoutuvat kaikesta pahasta, mitä Venäjän johto tekee? Se vaan täytyy tehdä näyttävästi? Kysymykseksi jää, kuinka usein pitäisi se hoitaa. Ja onko olemassa jokin kaava tai tähän sopivaa riittiä?

Inhoilen, mutta koen tällaiset keskustelut uuvuttaviksi. Olen puolet elämästäni asunut Suomessa, en voi vaikuttaa siihen, mitä rajan takana tapahtuu. Olen rakentanut elämäni tänne ja uskon kantavani vastuutta Suomen tulevaisuudesta yhtä lailla kuin kaikki suomalaiset. Yhdessä.

Moni täällä kasvanut nuori kokee tietynlaista ulkopuolisuutta – näin he kertovat. Usein vanhemmat eivät edes huomaa, ettei jälkikasvulla ole kunnon kavereita. Tekivät venäjänkieliset nuoret mitä tahansa, toiseudesta muistutetaan joka tapauksessa. Monet yrittävätkin sulautumista, mikä ei heti onnistu (sekä luo uusia paineita).

Palaan taas identiteettikysymykseen – en tiedä, kuinka monennen kerran. Tiedän vain, miten tärkeä sen löytäminen on. Uskon vakaasti, että tarvitaan avointa keskustelua. Minusta se auttaa sekä nuoria ja heidän vanhempiaan että yhteiskuntaa. On löydettävä yhteisymmärrys siitä miten pääsee yhteiskunnan tasavertaiseksi jäseneksi, mitkä ovat suomalaisuuden arvot.

Tiedän myös, että avoin pohtiminen varmasti satuttaa. Mutta ilman sitä pinnan alle jää kytemään molemmanpuoleinen epäluulo ja pelko. Se taas luo tulenaran ilmapiirin ja vaaralliset jännitteet. Vuoteen 2017, jolloin Suomi juhlii itsenäisyytensä ensimmäistä vuosisataa, on enää vähän aikaa. Haluaisin uskoa, että yhteiskunta on jo tarpeeksi vahva ottamaan tähän keskusteluun mukaan erilaisia näkökantoja – ja erilaisia suomalaisia. Meitähän on moneksi.

Kirjoittaja on Spektr-lehden päätoimittaja.

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Veikka Lahtinen.

Rukoilen: Älä äänestä demareita

YK:n työntekijät kuvattiin 10. toukokuuta UNRWA:n entisen koulun raunioilla.

Kansanmurhasta huolimatta Euroopan tuki Israelille jatkuu

Noora Kotilainen.

Elämänpuolustajan soturikunnia

Lontoossa 1. kesäkuuta järjestetyssä mielenosoituksesa vaadittiin Venäjää palauttamaan Ukrainasta pois viedyt lapset. Kyltissä vaaditaan sodan lopettamista.

Miten rauha voitetaan reaalimaailmassa?

Uusimmat

Magdalene Ngimoe ja Char Tito, Kakuman aavikkolukion oppilaat, valmistavat tuoleja mathenge-puusta.

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

Mielenosoitus Javier Milein hallitusta vastaan Buenos Airesin keskustassa helmikuussa. Mielenosoituksessa vastustettiin Milein rajuja uhkauksia feminismiä, HLBTIQ-yhteisöä ja sukupuolipolitiikkaa kohtaan. Nyt tulilinjalla ovat lisäksi journalistit.

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

 
03

1800-luvun taudit palanneet Britanniaan – yhtenä syynä sosiaaliturvan ja julkisen terveydenhuollon leikkaukset

 
04

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

 
05

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään