KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kulttuuri

Kuvanveistäjä haluaa työstää teoksensa itse

– Lähes kaikki suomalaiset kuvanveistäjät, jotka ovat tehneet kivitöitä, ovat jossain vaiheessa olleet täällä, esittelee kuvanveistäjä Matti Nurminen Tattarisuon taidekiviveistämöä.

– Lähes kaikki suomalaiset kuvanveistäjät, jotka ovat tehneet kivitöitä, ovat jossain vaiheessa olleet täällä, esittelee kuvanveistäjä Matti Nurminen Tattarisuon taidekiviveistämöä. Kuva: Jarno Mela

Helsingin Tattarisuolla sijaitsee Suomen ainoa taiteilijoiden kiviveistämö. Sen tulevaisuus on nyt uudisrakennushankkeen varassa.

Elias Krohn
6.4.2015 15.01

Tattarisuolla Malmin lentoaseman kupeessa on varastohalleja yksi toisensa jälkeen. Yhden pihalla herättää huomiota valtava kasa autonromuja. Seuraava halli on taidekiviveistämö. Sen pihalla kuvanveistäjä Matti Nurminen yrittää käynnistää trukkia. Hänen tarkoituksenaan on saada lumen alla oleva kivenmurikka työstettäväksi, mutta trukki ei suostu yhteistyöhön.

Pihan perällä kiviseppä Tuomas Peltokangas hioo kulmahiomakoneella graniittimöhkäleestä pyöreää. Hän työskentelee isälleen, kuvanveistäjä Matti Peltokankaalle, joka tunnetaan muun muassa palloveistoksistaan. Peltokangas on pyörinyt kiviveistämöllä isänsä mukana pikkupojasta alkaen. Sittemmin isä myös koulutti hänet työhön.

– Hullut tykkää tästä hommasta. On kiva saada pyöreää pintaa näkyviin, vaikka ei sitä päivässä kovin paljon tee, Tuomas Peltokangas puhelee.

ILMOITUS
ILMOITUS

Pikkupakkasen purevaksi tekevä viima ei Peltokangasta haittaa.

– Talvella täällä on kivempaa, kun ei ole kuuma. Tässä tulee liikkuneeksi koko ajan ja pysyy siksi lämpimänä.

Pihalla työn touhussa on myös kuvanveistäjä Ville Mäki-Koskela, joka työstää marmorista laatikkomaista veistosta.

– Talvella vehkeet välillä pätkivät, kun käyttää paineilmakoneita, koska siinä muodostuu kondensaatiovettä, joka jäätyy. Mutta kyllä se tästä, sisukkuudella, Mäki-Koskela sanoo.

Mäki-Koskelaa kiehtoo kivessä erityisesti sen ankaruus ja ehdottomuus.

– Siihen ei voi lisätä mitään, siitä vain otetaan pois. Sitten siitä tulee mitä tulee.

Kivimestarilta
taiteilijoiden yhdistykselle

Sisällä hallissa on lisää työvälineitä. Suurta sahakonetta ohjataan tietokoneen joystickia muistuttavalla ohjaimella.

– Terä on timanttia, sillä pystyy sahaamaan kiveä, esimerkiksi graniittia, 60 senttimetriä ja kiveä kääntämällä 120 senttimetriä, Nurminen esittelee.

Iso pajavasarakin käy sähköllä. Sillä työstetään metallia lyömällä. Pajavasaran alle on valettu paksu betonijalusta, koska muuten vaarana voisi olla koneen vähittäinen vajoaminen alla olevaan suohon, Tattarisuohon.

Pajan varustukseen kuuluu myös muun muassa ahjo, hitsausmuuntaja ja muita pajatarvikkeita.

Halli on rakennettu 1970-luvun alussa. Sen alullepanija ja pitkäaikainen ylläpitäjä oli legendaarinen kivimestari Martti Saarinen, joka työskenteli lukuisten kuvanveistäjien kanssa. Hän on työstänyt hallissa esimerkiksi Harry Kivijärven suunnitteleman Helsingin keskustan Paasikivi-monumentin.

Kun Saarinen jäi eläkkeelle 1980-luvun lopulla, hallin osti aluksi Suomen kuvanveistäjäliitto, mutta pian toiminta siirtyi Taidekivenveisto ry:lle, joka jatkaa sitä edelleen. Tontti on kaupungilta vuokralla, ja hallin omistaa Suomen Ateljeesäätiö. Taidekivenveisto ry. omistaa koneet ja pyörittää toimintaa.

Yhdistys on taiteilijoiden oma. Siinä on toistakymmentä jäsentä.

– Työskentelemään voi tulla kuka tahansa muukin harrastelija tai ammattilainen päivä- tai kuukausivuokraa vastaan, kertoo Nurminen, joka on ollut yhdistyksen kantavia voimia alusta asti.

Yhdistys on pitänyt myös kursseja muun muassa Taideteollisen korkeakoulun ja Kuvataideakatemian opiskelijoille. Tällä hetkellä hallin homevaurion vuoksi kursseja voidaan pitää vain ulkona kesäaikaan.

Tattarisuolle tuodaan myös restauroitavaksi ja korjattavaksi vanhoja, jo edesmenneidenkin taiteilijoiden veistoksia. Hallissa odottaa parhaillaan käsittelyä Ukri Merikannon veistos.

Vanhoja työtapoja
sähköistettyinä

Työtilojen tarve on kuvanveistäjillä suuri: yleensä omassa ateljeessa tehdään kipsiin valettavia malleja, ja Tattarisuolla toteutetaan ne kiveen.

– Tämä on ainoa paikka Suomessa, jossa kuvanveistäjä itse tekee oman teoksensa, Nurminen painottaa.

Joillakin taiteilijoilla on oma pieni kivipaja, mutta niissä on mahdollista tehdä vain pienimuotoisia töitä.

– Meillä on nykyaikaiset koneet, hallit ja nostolaitteet. Dioriitin, diabaasin tai graniitin keskipaino on noin kolmetuhatta kiloa kuutiolta. Tarvitaan kunnon sahat, trukki ja muut välineet.

Jotkin kiviveistämöt tekevät tilauksesta veistoksia, mutta suurin osa niistä keskittyy vain rakennuskiven tuottamiseen. Ja yleensä taiteilijat haluavat tehdä veistoksensa itse.

Kuvanveistäjän työ vaatii nykyään paljon enemmän välineitä kuin entisaikaan, jolloin piikattiin ja hangattiin lihasvoimalla. Vuosituhantinen perinne kuitenkin jatkuu. Vaikka koneet ovat nyt apuna ja työ käy nopeammin, työstötavat sinänsä ovat samoja kuin jo muinaisilla egyptiläisillä, jotka suomalaisten tavoin työstivät muun muassa graniittia.

– Lopputuloskin on sama, oli apuna sähkö ja kompressorit tai ei. Ja vieläkin käytetään koneiden lisäksi esimerkiksi piikkiä ja moskaa, Nurminen sanoo.

Vaikka Tattarisuo ei kaikkein idyllisimpiä luovan työn ympäristöjä olekaan, paikka on Nurmisen mukaan juuri kuvanveistäjille kätevä.

– Täällä on kaikki romukaupat. Ei tarvitse paljon Tattarisuolta pois lähteä. Joka lähtöön on puu- ja metallifirmoja, mitä tahansa.

Uusi halli
vireillä

Tattarisuon taidekiviveistämö on nyt murrosvaiheessa, koska homeongelman vuoksi sisätiloja ei voida käyttää entiseen tapaan.

– Jotta toiminta ei lopu, meillä on vakaa aikomus tehdä tähän samaan paikkaan uusi, nykyaikainen halli. Olemme jo selvittäneet, että se on mahdollista, ja arkkitehtipiirroksetkin ovat valmiina. Vain rahoitus on avoinna, Nurminen kertoo.

Kustannusarvio 260 neliömetrin hallille, jossa sosiaalitilat ovat kahdessa kerroksessa, on 580 000 euroa. Se on tarkoitus kerätä useasta eri lähteestä, muun muassa Helsingin kaupungilta, opetus- ja kulttuuriministeriöltä ja yksityisiltä säätiöiltä. Nurminen suhtautuu luottavaisesti rahoituksen järjestymiseen.

– Hyvin moni kulttuurilaitos tietää, että tämän paikan merkitys perinteisen kivitaiteen kannalta on ainutlaatuinen.

Hallin uusimisen yhteydessä on tarkoitus toteuttaa myös vedenkiertojärjestelmä. Monet koneista vaativat vettä. Se on tärkeä aine esimerkiksi hiomisessa.

– On sulaa hulluutta sotkea juomakelpoista vettä ja laskea se heti jätteenä pois. Siksi haluamme kierrättää vettä täällä, Nurminen selvittää.

Tavoitteena on, että uudisrakennushankkeen rahoitus saataisiin kuntoon tänä keväänä, rakennusvaihe ajoittuisi kesään 2016 ja valmista olisi kahden vuoden päästä.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Markku Ropposen Kuhalat ovat harvinainen tapaus: sarja vain paranee vanhetessaan.

Kuhalan aina vain surrealistisemmat seikkailut aiheuttavat naurunpyrskähdyksiä Markku Ropposen uusimmassa teoksessa

Antonio Negri (vas.) ja Michael Hardt vuonna 2013.

Väen ja Imperiumin filosofi Antonio Negri – Joulukuussa kuolleen filosofin perintö tulee vaikuttamaan yhteiskunnallisiin liikkeisiin vielä pitkään

Uhkaava kansikuva ei täysin vastaa Mustan linnun tarinaa.

Frida Skybäckin ihmissuhdedekkari Musta lintu osoittaa, että jännitys on tiheämpää ilman väkivaltaa

Vladimir Putinin valtakauden alusta tulee vuoden lopulla kuluneeksi 25 vuotta. Sinä aikana Venäjälle on luotu fasistisella kasvatustyöllä Hitlerjugendin kaltainen uusi sukupolvi.

Vaikka Putinista joskus päästään, fasismista Venäjällä ehkä ei, koska Z-sukupolvea on aivopesty siihen yli 20 vuotta

Uusimmat

Magdalene Ngimoe ja Char Tito, Kakuman aavikkolukion oppilaat, valmistavat tuoleja mathenge-puusta.

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

Mielenosoitus Javier Milein hallitusta vastaan Buenos Airesin keskustassa helmikuussa. Mielenosoituksessa vastustettiin Milein rajuja uhkauksia feminismiä, HLBTIQ-yhteisöä ja sukupuolipolitiikkaa kohtaan. Nyt tulilinjalla ovat lisäksi journalistit.

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

 
03

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

 
04

1800-luvun taudit palanneet Britanniaan – yhtenä syynä sosiaaliturvan ja julkisen terveydenhuollon leikkaukset

 
05

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Huomisen Euroopassa voisimme maksaa digieurolla

10.07.2025

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään