Ehdokkaiden valintakriteeri oli selvä: akateemisen työn, koulutuksen ja tutkimuksen tuntemus sekä korkeakoulupoliittista näkemystä. Ehdokkaiden piti olla potentiaalisia äänestyssuosikkeja. Kirsi-Maria Hytösen olohuoneen kirjahyllyn eteen asettuivat demareiden Susanna Huovinen, keskustan Aila Paloniemi, kokoomuksen Pauliina Holm, vihreiden Elina Sillanpää ja vasemmistoliiton Eila Tiainen.
Parikymmentä kuulijaa asettautui vastakkaiselle seinälle maanantai-iltana tiiviiseen puolikaareen. Tilaisuuden vetäjät käynnistivät keskustelun. Hytösen Papu-kissa ja vieraiden mukana tilaisuuteen tullut viiden kuukauden ikäinen Siiri-vauva osallistuivat tapahtumaan kuljeskellen, vieraita haistellen, unessa tuhisten ja äidin sylissä aterioiden.
Elämää apurahojen ja pätkätöiden varassa
Kotitentissä väistelevä ja poliittiseen liturgiaan pakeneva ehdokas jää kiinni.
Olohuonetentti oli mielenkiintoinen kokemus niin kokeneille politiikoille kuin kuulijoillekin. Keskusteltiin sivistyneesti ja kodin rauhaa kunnioittaen. Osanottajien odotusten mukaisesti teemat liikkuivat koulutus- ja tutkimuspolitiikassa ja akateemisessa työssä. Näissä sisällöissä eivät ehdokkaiden näkemykset törmänneet. Lähes kaikki kuulijat olivat akateemisia pätkätyöläisiä, apurahojen tai projektirahoitusten varassa eläviä.
Elämisen suunnitteleminen tällä tavalla on hankalaa, tunnustivat myös ehdokkaat. Pitkä koulutus ei yliopistomaailmassa palkitse pysyvällä työsuhteella. Mitä pitäisi tehdä, se jäi avoimeksi. Television vaalipaneeleista tuttu keskenkasvuinen nokittelu hallituspuolueiden ja opposition edustajien välillä pysyi olohuonetentissä kohtalaisesti poissa. Pientä yritystä tällaiseen tarjosi toki keskustan Aila Paloniemi – muun väen siihen provosoitumatta.
Rähjäpetterit eivät viihdy
Politiikan rähjäpetteri ei tunne oloaan kotoisaksi olohuonetentissä. Suosiotaan sillä ei lisää, vaivaantunutta tunnelmaa kylläkin. Tilaisuuden pienuus ja intiimiys oli osanottajien kannalta suuri etu. Se pakotti osanottajat suoraan vuorovaikutukseen.
Kotitentissä väistelevä ja poliittiseen liturgiaan pakeneva ehdokas jää kiinni. Suoruus onkin olohuonetentin suurin vahvuus.
Järjestäjä voi rajata tilaisuuteen kutsuttavan ehdokasjoukon ja käsittelyyn tulevat teemat kuulijoitten kannalta mielekkääksi. Toisilleen tutut kuulijat voivat puolestaan valmistautua tapahtumaan keskenään ja tilaisuuden tiiviys hoitaa loput. Kuulijat voivat seuloa ”jyvät akanoista”. Illan onnistumisesta vastasi myös illan toinen järjestäjä Tuomas Laine-Frigren.
Uusintaa on luvassa seuraavien vaalien alla.