Presidentti Halonen: Halvempaa nyt kuin pakon edessä
Ilmastonmuutoksen hillinnässä on kaksi vaihtoehtoa, totesi presidentti Tarja Halonen palkansaajakeskusjärjestöjen Ilmastonmuutos ja työ -seminaarissa Helsingissä tiistaina.
– Toimet olisivat halvempia nyt kuin myöhemmin pakon edessä.
Halonen muistutti, että ilmastonmuutoksen hallinta on kaikkien yhteinen etu.
Hän puhui ilmastokeskustelun ”pyhästä kolminaisuudesta”, johon kuuluvat talouskasvu, sosiaalinen hyvinvointi ja ympäristö.
– Avain kestävään talouteen on naisten ja miesten tasapuolinen osallistuminen kasvuun säällisen työn kautta, ja mahdollisuus hyötyä siitä reilun palkan sekä luotettavan sosiaaliturvan ja palveluiden kautta, Halonen totesi.
Fjäder esittää ilmastonmuutosturvaa
Palkansaajien äänen tulee kuulua kansainvälisissä ilmastoneuvotteluissa, keskusjärjestöt korostavat.
Ne vaativat, että työ ja sen tekemisen edellytykset on tuotava ilmastonmuutoskeskustelun keskiöön, koska ilmastonmuutos muuttaa työtä ja elinkeinojen edellytyksiä.
Akavan puheenjohtajan Sture Fjäderin mukaan matkalla kohti vähähiilistä yhteiskuntaa tarvitaan oikeudenmukaista siirtymää.
– Ilmastonmuutosturva on tärkeä keino auttaa rakennemuutoksen kourissa kamppailevia aloja sekä ihmisiä, joiden työhön ilmastonmuutos vaikuttaa.
Suomalaista muutosturvaa voisi Fjäderin mielestä kehittää edelleen tilanteisiin, joissa tarvitaan uudelleenkoulutusta, osaamisen päivittämistä tai uuden, vihreän alan oppimista.
Tavoitteena sitova ilmastosopimus
Ilmastonmuutoksen hillintää pohditaan seuraavan kerran Pariisin ilmastokokouksessa joulukuussa.
Suomen pääneuvottelija Harri Laurikka kertoi seminaarissa, että jos sitovaa kansainvälistä sopimusta ei saada Pariisissa aikaan, maapallon lämpeneminen kiihtyy.
– Tavoitteena on pudottaa lämpenemisvauhti kahteen asteeseen nykyisestä kolmesta asteesta.
Tavoitteet on asetettu vuoteen 2050.
– Jos ne halutaan saavuttaa, pitäisi päästöjä vähentää 60 prosenttia. Tämä puolestaan edellyttää päästöttömän energian tuotannon nelinkertaistamista.
Laurikan mukaan Pariisissa on tavoitteena tehdä kaikkia sitova ilmastosopimus. Ongelmana on, että virkamiesten viime helmikuussa Genevessä rustaamana sopimusluonnosteksti paisui liian suureksi.
– Ennen Pariisia joudumme vielä järjestämään Bonnissa virkamieskokouksen, jossa selkiytämme tekstiä.