Harvinainen eläkemuoto Euroopassa
Uusi työuraeläke oli eläkeuudistuksen valmisteluissa kaikkein hankalin ja eniten aikaa vienyt rasti. Ongelmana oli, että vastaava eläkemuoto on harvinainen Euroopassa. Niissäkin viidessä Euroopan maassa, joissa työuraeläke on eläkejärjestelmän osa, toteutukset eroavat Suomen ratkaisusta.
Ranskassa, Italiassa, Itävallassa, Puolassa ja Kreikassa työuraeläke on raskaiden ruumiillisten töiden eläke. Suomen järjestelmään haluttiin mukaan myös työn henkinen, ”psykososiaalisesti” kuormittava työ.
STTK:n sosiaaliasioiden päällikön Heli Puuran mukaan uudessa eläkejärjestelmässä pitää näkyä myös työelämässä tapahtuva muutos.
– Uudessa laissa pitää huomioida fyysisen rasituksen lisäksi työn poikkeuksellinen psyykkinen ja sosiaalinen kuormitus.
Valmisteilla olevassa lakiesityksessä työn fyysistä kuormittavuutta kuvaavat mm. lihasvoimaa edellyttävät liikkeet, hengitys- ja verenkiertoelimistön erityisen voimakas rasittuminen sekä voimaa ja suurta nopeutta vaativat työliikkeet.
Psykososiaalisesti erityisen raskaiden töiden tunnuspiirteitä ovat poikkeuksellista henkistä kuormitusta aiheuttavat työt. Myös jatkuva varuillaanolo on omiaan aiheuttamaan erityistä henkistä rasitusta.
Kovat kriteerit
Eläketurvakeskuksen selvityksen perusteella muualla toteutetuissa työuraeläkkeissä työuran raskautta tarkastellaan työuran lopulla. Esimerkiksi työuraeläkkeeseen vaaditaan 35 – 45 vuoden työura, joista raskaita töitä tulee olla vähintään 7 vuotta.
Suomen työuraeläkkeen kriteerit ovat vaativammat. Se edellyttää vähintään 38 vuoden työuraa pääosin fyysisesti tai psykososiaalisesti raskaissa töissä. Työuraeläkkeelle voi päästä 63 vuoden iässä.
Vähintään 38 vuoden työuraan lasketaan mukaan enintään kolme vuotta äitiys-, isyys- tai vanhempainvapaata.
ETK:n selvityksen mukaan työuraeläke on vertailumaissa vähän käytetty eläkelaji. Kriteerit ovat joka maassa tiukat ja lisäksi työuraeläkkeeseen yleensä tuleva vähennys heikentää eläkemuodon suosiota. Lisäksi vaikeus todistaa raskasta työuraansa jälkikäteen on johtanut työuraeläkkeiden alhaiseen myöntöprosenttiin.
Julkisen sektorin eläkkeet toukokuussa
Työmarkkinajärjestöjen viime syksynä tekemä eläkesopimus sorvattiin hallituksen lakiesityksen muotoon sosiaali- ja terveysministeriön johtamissa kolmikantaisissa työryhmissä.
Samalla sovittiin lukuisista yksityiskohdista, jotka täsmentävät työmarkkinajärjestöjen eläkeratkaisua.
Julkisen sektorin eläkeuudistus on määrä saada valmiiksi toukokuun aikana. Se noudattelee yksityisten alojen työeläkeuudistusta.
Hallituksen lakiesityksen on määrä mennä eduskunnankäsittelyyn syysvaltiopäivien alussa. Uudet eläkelait astuvat voimaan vuoden 2017 alussa.