Lasten iltapäiväkerhot kunnille pakollisiksi? Tätä pohtii vasemmistoliiton kansanedustaja Annika Lapintie.
– Pitäisikö kunnat siksi velvoittaa järjestämään aamu- ja iltapäivätoimintaa, jotta kaikilla lapsilla olisi yhtäläiset mahdollisuudet päästä niihin? Kysyn tätä, vaikka kaikkialla nyt leijaileekin leikkaushimo ja kansalaisten tueksi säädettyjen normien alasajo on muotia, hän totesi blogissaan maanantaina.
Hän toteaa kuntien perustelevan aamu- ja iltapäiväkerhojen puutetta sillä, että niihin ei ole varaa.
– Tämä toiminta pitää kuitenkin nähdä ennaltaehkäisevänä keinona. Se tukee lapsen tunne-elämän kehitystä ja kokonaisvaltaista hyvinvointia, ehkäisee pelkotiloja ja syrjäytymistä. Se lisää lapsen osallisuutta, parantaa itsetuntoa ja sosiaalisia taitoja.
Eriarvoista
Lapintie muistuttaa perheiden joutuvan eriarvoiseen asemaan sen mukaan, missä kunnassa sattuvat asumaan.
Hän mainitsee työelämän kiristykset, työtahdin kiihtymisen ja yritykset pidentää suomalaisten työaikoja.
– Työn ja perheen yhteensovittaminen tulee entistä haasteellisemmaksi. Järjestetty aamu- ja iltapäivätoiminta tukisi myös vanhemman työssä jaksamista, kun syyllisyys ja epävarmuus lapsen yksinolosta vähenevät, hän arvioi
Kouluihin iltapäivätoimintaa
Hän nostaisi myös koulujen roolia lasten iltapäivätoiminnassa.
– Jotta illat voitaisiin rauhoittaa perheen yhteiseksi ajaksi, eikä kaikkiin harrastuksiin tarvitsisi koulun jälkeen enää erikseen lähteä, voisi koulu olla aiempaa enemmän mukana myös harrastusten järjestämisessä.
Hän on huolissaan pienten koululaisten yksinäisistä aamuista ja illoista.
– Pienet koululaiset joutuvat viettämään useita tunteja yksin aamuin ja illoin, ellei koululla ole aamu- tai iltapäivätoimintaa.
– Kuusi- ja seitsemänvuotias on vielä hyvin pieni lapsi, eikä useimmilla sen ikäisillä ole edes taitoa saati halua olla yksin.