Lumi on yksi tärkeimmistä porokannan hyvinvointiin ja koko elinkeinoon vaikuttavista ympäristötekijöistä.
Poron selviytyminen talvesta riippuu sopivien laidunten ja talviravinnon määrästä sekä ravinnon saavutettavuudesta laitumilla. Poro on hyvin sopeutunut lumeen, mutta ongelmia saattaa tulla, jos lunta on erittäin paljon, se on jäistä tai se sulaa harvinaisen myöhään.
– Lumiolot vaihtelevat paljon vuodesta ja paliskunnasta toiseen, sanoo poronhoitoalueen lumiolosuhteita ja niiden vaikutuksia poroelinkeinoon tutkinut geofyysikko Sirpa Rasmus Jyväskylän yliopiston bio- ja ympäristötieteen laitokselta.
Lumipeitteinen aika lyhentynyt
Ilmatieteen laitoksen tutkija Kirsti Jylhä kertoo, että lumipeitteisen ajan kesto on lyhentynyt ja talven keskilämpötilat ovat nousseet useilla havaintoasemilla viimeisen 30–50 vuoden aikana.
Pohjoisimmilla havaintoasemilla, Kevolla ja Kilpisjärvellä, havaittiin muutoksia vain lumipeiteajan kestossa. Leutojen talviolojen yleistyminen näkyi selvimmin Rovaniemen, Savukosken, Sodankylän, Pokan ja Saariselän alueilla.
Talvet tulevat kuluvan vuosisadan aikana edelleen leudontumaan. Epävakaat alkutalvet ja yleistyvät maajääolot aiheuttavat vaikeuksia poroille sekä lisäävät poronhoidon kustannuksia.
Toisaalta lumen aikaisempi sulaminen ja kasvukauden alun aikaistuminen helpottavat vasomisaikaa ja auttavat poroja kuntoutumaan talven jäljiltä.
Ilmaston lämmetessä vuosien välinen vaihtelu lisääntyy ja nykyilmastossa harvinaiset tai poikkeukselliset talviolot lisääntyvät.
Poronhoitajien kokemusperäisen tiedon perusteella on selvää, että talviolot ovat edelleen merkityksellisiä poroille ja poronhoidolle.
Lisää työtä ja kustannuksia
Talviruokinnan yleistyttyä vaikeat talviolot eivät välttämättä näy yhtä voimakkaasti porojen korkeana talvikuolleisuutena tai alhaisena vasaprosenttina kuin menneinä vuosikymmeninä. Ne kuitenkin lisäävät työtä ja kustannuksia. Polttoaineet ja talviruokinta maksavat.
Lapin yliopiston Arktisen keskuksen erikoistutkijan Minna Turusen mukaan poronhoitajien keinot vaikeista lumioloista selviämiseksi ovat yhdistelmä vanhaa ja uutta.
– Voidaan esimerkiksi hyödyntää laidunmaan monipuolisuutta kuten pinnanmuotojen ja metsäolojen vaihtelevuutta, paimentaa petojen varalta, antaa lisäruokaa, ajaa kulkureittejä moottorikelkalla pehmeän ja syvän lumen aikaan sekä käyttää oman tietotaidon tukena teknisiä apuvälineitä kuten porojen GPS-pantoja.
Selviytymistä vaikeuttavat petojen esiintyminen, muu maankäyttö ja epävarmuus tulevasta maankäytöstä sekä pororehujen ja polttoaineiden kalleus.