Vammaisjärjestöjen mukaan eläkkeensaajien siirtäminen yleisen asumistuen piiriin osuu kipeimmin itsenäisesti asuviin eläkkeensaajiin. Asumistuen leikkaus vähentää takuueläkettä saavien ja vuokralla asuvien vammaisten henkilöiden käytettävissä olevia tuloja enimmillään 100–130 euroa kuukaudessa. Vähennyksen suuruuteen vaikuttavat asunnon koko ja asukkaan tarvitsemat apuvälineet.
Eniten häviävät ne, joilla on pienimmät tulot suhteessa asumiskustannuksiin.
Vammaisfoorumi ja Kehitysvamma-alan asumisen neuvottelukunta pitävät leikkausta järjettömänä, koska itsenäinen asuminen ja sen tukeminen ovat keskeisiä keinoja kalliin laitosasumisen purkamisessa. Nyt kasvava määrä vammaisia kansalaisia joutuu elämään köyhyydessä ja heidän ostovoimansa vähenee entisestään. Luvattu takuueläkkeen korotus 20 eurolla kuukaudessa ei muuta tilannetta.
Perusturva ei riitä
THL:n helmikuussa 2015 julkaiseman raportin mukaan perusturva ei Suomessa riitä elämiseen. Kuluttajatutkimuskeskus laski vuonna 2014 minimisummat, joilla voi elää kohtuullisesti: yksin asuvalla se on asumisenmenojen jälkeen 675 euroa kuukaudessa ja eläkeläisellä 605 euroa. Perusturvan varassa elävän tulot jäävät 71 prosenttiin minimistä: yksin asuville 479 euroa kuussa asumismenojen jälkeen ja 430 euroa eläkeläisille.
Vammaisten henkilöiden tulot muodostuvat käytännössä takuu- ja kansaneläkkeestä.Järjestöjen mukaan leikkaus johtaa vammaiset eläkkeensaajat pysyvästi toimeentulotuelle, mikä johtaa sosiaalityön ja hallintokustannusten kasvuun kunnissa.
Suomi on ratifioimassa YK:n vammaisten ihmisten oikeuksia koskevan sopimuksen. Järjestöt vetoavat Juha Sipilän hallituksen sosiaaliseen omatuntoon, jotta hallitus ottaa asumistukiasian uuteen tarkasteluun ja peruu tavoitteensa asumistukien yhdistämisestä.
Vammaisfoorumin ja Kehitysvamma-alan asumisen neuvottelukunnan alla toimii runsaat 40 järjestöä ja säätiötä.