Palvelualojen ammattiliitto (PAM) ilahtui työllisyys- ja kasvusopimuksen (Tyka) palkankorotuksista. PAMin puheenjohtajan Ann Selinin mukaan euromääräinen korotus olisi silti voinut olla isompi.
– En voi olla täysin tyytyväinen palkankorotuksen suuruuteen, mutta pidän hyvänä, että palkankorotus tulee euromääräisenä ja antaa siten suhteessa suuremman palkankorotuksen suurimmalle osalle palvelualojen työntekijöistä, Selin toteaa.
Kaikille palkansaajille maksettava yleiskorotus nostaa palkkoja kuukaudessa 16 euroa tai vähintään 0,43 prosenttia.
Tällä ratkaisulla ei ole vaikutusta mahdolliseen yhteiskuntasopimukseen, eikä tämä ole sitoutuminen siihen.
– Ratkaisu on hyvin maltillinen, ja se lisää osaltaan tuottavuutta. Maan hallitus voi nyt lopettaa puheet viiden prosentin tuottavuuden kasvattamisesta ja sen on osaltaan pidettävä lupauksensa pieni- ja keskituloisia suosivista veromuutoksista. Neuvottelut olivat myös osoitus työmarkkinajärjestöjen vastuullisuudesta.
Tykalla ei vaikutusta yhteiskuntasopimukseen
Työttömyysturvan rahoituksesta päästiin myös sopuun. Selinin mielestä ratkaisu on työttömiä kohtaan solidaarinen ja hyvä, kun työttömyysturvan rahoitus on nyt varmistettu.
– Nyt päätettiin vain työllisyys- ja kasvusopimuksen toisesta jaksosta. Tällä ratkaisulla ei ole vaikutusta mahdolliseen yhteiskuntasopimukseen, eikä tämä ole sitoutuminen siihen, Selin huomauttaa.
Ensimmäiset palkankorotukset marraskuussa
Ensimmäiset Tykan kolmannen vuoden mukaiset palkankorotukset tulevat PAMin sopimusaloista voimaan marraskuussa ja viimeiset vuoden 2016 maaliskuussa.
Muun muassa kaupan alalla ja matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajanpalveluissa kolmannen vuoden korotukset tulevat voimaan 1.3.2016.
Sitä ennen voimaan tulevat aiemmin sovitut 0,4 prosentin palkankorotukset. Ne tulevat kaupan alalle ja marava-aloille 1.9.2015.