– Olemme oudossa tilanteessa, jossa jompikumpi Färsaarten parlamenttiedustajista saattaa olla ratkaisevassa asemassa päätettäessä, kuka muodostaa Tanskan seuraavan hallituksen. Olemme sanoneet, ettemme automaattisesti valitse vasemmistoa tai oikeistoa, kertoo Färsaarten vasemmistopuolueen Tjóðveldin puheenjohtaja Høgni Hoydal.
Färsaarilta äänestetään Tanskan parlamenttiin kaksi edustajaa. Tanskan vaalit pidetään tänään torstaina.
Hoydalille Tanskan parlamentti on tuttu, sillä hän on toiminut Färsaarten ja Tjóðveldin edustajana siellä vuosia.
Tuloerot ovat kasvaneet nopeasti Färsaarilla.
– Alunperin puolueemme ei osallistunut lainkaan Tanskan vaaleihin, koska olemme sitä vastaan, että Tanskan parlamentilla on mitään valtaa täällä, kertoo Hoydal.
Alkusysäys puolueen syntymiselle oli 1946 Färsaarilla järjestetty kansanäänestys, jossa niukka enemmistö färsaarelaisista halusi itsenäisyyttä, mutta Tanska sivuutti tuloksen.
Vuonna 1948 itsenäisyyden puolesta aktiivisesti toimineet perustivat puolueen, jonka nimessä Tjóð tarkoittaa kansaa ja veldi valtaa. Se kuvastaa periaatteita, joilla puolue ajaa itsenäisyyttä.
– Tjóðveldi on alusta asti pohjautunut sille tavoitteelle, että meidän pitää rakentaa täydellinen demokratia Färsaarille, ja meidän käsityksemme demokratiasta on hyvin vasemmistolainen. Puolueen kaksi tukipylvästä ovat itsenäisyys ja sosiaalinen oikeudenmukaisuus. Emme ole nationalisteja, olemme internationalisteja, korostaa Hoydal.
Omaan perustuslakiin
Tulossa olevat Tanskan vaalit eivät juuri näy Färsaarten pääkaupungin Tórshavnin katukuvassa. Samaan aikaan kilpailu punaisen ja sinisen blokin välillä käy Tanskassa kuumana.
– Tuemme sellaista hallitusta, joka tunnustaa Färsaarten oikeuden omaan perustuslakiin. Meillä oli perustuslakikomitea jo kauan sitten. Se laati esityksen perustuslaiksi, mutta Tanska kieltänyt meitä äänestämästä omasta perustuslaistamme, sanoo Hoydal.
– Puolueemme on ehdolla Tanskan parlamenttiin vain tehdäkseen Tanskan ja Färsaarten suhteen demokraattisemmaksi. Haluamme siirtää valtaa Tanskasta Färsaarille. Mutta tanskalaiset eivät tajua sitä, he ihmettelevät mitä helvettiä te oikein teette, Hoydal naurahtaa.
Høgni Hoydal on toiminut Tjóðveldin puheenjohtajana 17 vuotta. Sen ohella hän on toiminut Färsaarten edustajana Tanskan parlamentissa, Färsaarten ulkoministerinä, Pohjoismaiden neuvoston vasemmistososialistisen vihreän ryhmän puheenjohtajana ja Pohjoismaiden Neuvoston puheenjohtajistossa.
Eläkerahat verohelpotuksiin
Lokakuun lopussa Tórshavnin kadut täyttyvät vaalimainoksista, sillä edessä ovat Färsaarten omat parlamenttivaalit.
– Meillä on tällä hetkellä yksi Pohjoismaiden oikeistolaisimmista hallituksista. Margaret Thatcher, Ronald Reagan, ehkä jopa Augusto Pinochet olisivat kateellisia siitä, mitä täällä Färsaarilla on tehty, puuskahtaa vaaleja jo kärsimättömänä odottava Hoydal.
Färsaarten oikeistohallitus on toteuttanut siirtymisen progressiivisesta verotuksesta tasaverotukseen pikavauhtia.
– Hallituksen mukaan päätöksen tarkoituksena oli alentaa veroja työssäkäyviltä, mutta ajatuksena oli tietysti vähentää veroja rikkaimmilta. Verotusjärjestelmän muuttaminen on vielä melko helppoa, mutta tasavero rahoitettiin eläkemaksuista.
– Se tarkoittaa, että he varastivat färsaarelaisten tulevaisuudelta noin 300 miljoonaa Tanskan kruunua, joka on iso summa, ja käyttivät sen tasaveron rahoittamiseen, huomauttaa Hoydal.
Seurauksena on ollut tuloerojen nopea kasvu.
– Tämä on yksi äärimmäisimmistä epäoikeudenmukaisuuksista missään Pohjoismaassa pitkään aikaan. Pääkysymys tulevissa Färsaarten parlamenttivaaleissa on tämän muuttaminen. Siitä tulee vaikeaa, sillä talous on tämän äärimmäisen oikeistolaisen politiikan seurauksena mennyt surkeaan suuntaan, koska on keskitytty vain rikkaiden vaurastuttamiseen.
Kysymys luonnonvaroista
Toinen iso kysymys lokakuun vaaleissa on Färsaarten luonnonvarojen hallinnointi ja käyttö. Färsaarilla kautta aikojen tärkein elinkeino on ollut kalastus.
– Oikeistohallituksen aikana kalastuksesta ja muista luonnonvaroista saatavat tulot ovat valuneet vain tietyille tahoille.
Esityksessä Färsaarten perustuslaiksi todetaan, että kaikkien luonnonvarojen on oltava julkisessa omistuksessa. Ne, jotka haluavat käyttää luonnonvaroja, saisivat tehdä niin vain avoimen ja julkisen prosessin kautta eivätkä pystyisi myymään lupiaan eteenpäin.
Tällä hetkellä monet myyvät kalastuslupiaan eteenpäin.
– Kyseessä on iso ongelma, sillä nykyjärjestelmä houkuttelee ulkomaalaisia yrityksiä Färsaarille ostamaan kaikki luvat luonnonvarojemme hyödyntämiseen. Tämäkin ongelma on ratkaistavissa perustuslailla, jonka avulla voisimme laatia säännöt, ettei tällaista pääsisi tapahtumaan.
Høgni Hoydal suhtautuu luottavaisesti lokakuisiin vaaleihin.
– Mikäli Färsaarten vasemmisto ei menesty tämän hallituksen jälkeen vaaleissa, on meissä jotain vikana, toteaa Hoydal lopuksi.