Maahanmuuttoviraston tuoreen julkisiin lähteisiin perustuvan raportin mukaan iranilaisista naisista suuri osa on korkeasti koulutettuja ja aktiivisesti mukana yhteiskunnassa. Silti naisiin kohdistuu patriarkaalisiin perinteisiin ja islamilaisen tasavallan sukupuolipolitiikkaan pohjautuvaa systemaattista syrjintää.
– Iranin yhteiskunta on muuttunut liberaalimmaksi viime vuosina, mutta siitä huolimatta naisia syrjivä lainsäädäntö on jopa tiukentumassa entisestään, kertoo projektipäällikkö, dosentti Arno Tanner maahanmuuttovirastosta.
Uuden väestönkasvupolitiikan myötä etenkin naisten seksuaaliterveyteen ja työssäkäyntiin liittyvät oikeudet ovat uhattuna.
Oikeuslaitos on miesten hallitsema, ja poliisit usein palauttavat väkivaltaa pakenevia naisia koteihinsa.
Iranin naisista arviolta kaksi kolmasosaa on kokenut henkistä tai fyysistä väkivaltaa. Perheessä tapahtuvaa väkivaltaa yleensä kestetään hiljaa, eikä siitä mielellään puhuta aiheen tuottaman häpeän takia.
Yhteiskunnan marginaalissa esiintyy lisäksi sellaisia ilmiöitä kuin kunniaväkivaltaa ja lapsiavioliittoja, mutta valtakulttuuri tuomitsee käytännöt.
Nykyään yhä useampi avioliitto päättyy eroon, joista suurin osa on naisten alulle panemia. Eron saaminen ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys, sillä miehen vastustaessa eroa siihen vaaditaan tuomioistuimen päätös. Tuomarien suhtautuminen yksittäisiin tapauksiin vaihtelee paljon etenkin parisuhdeväkivaltatapauksissa.
Eronnut nainen on Iranissa lain edessä itsenäinen, mutta töissä käymätön ja alemmassa sosioekonomisessa asemassa oleva jää riippuvaiseksi sukunsa tuesta.
Yhteiskunta suvaitsee väkivaltaa
Tanner kertoo, että valtio tukee vaatimatonta ja uhrautuvaa naisihannetta ja kampanjoi pukeutumissäännöistä ja muista islamilaisista normeista lipsuvia naisia vastaan. Lieveilmiönä on kehittynyt rankaisemattomuuden kulttuuri, jossa omavaltaisesti toimivat miehet ovat kokeneet oikeudekseen hyökätä moraalittomina pitämiään naisia vastaan.
Syksyllä 2014 maata kuohutti happoiskujen sarja, jossa moottoripyörillä liikkuneet miehet heittivät syövyttävää happoa ennestään tuntemattomien naisten kasvoille näiden pukeutumisen perusteella.
– Oikeuslaitos on miesten hallitsema, ja poliisit usein palauttavat väkivaltaa pakenevia naisia koteihinsa. Valtion ja kansalaisjärjestöjen ylläpitämiä turvakoteja on liian vähän, eivätkä ne tarjoa pysyvää ratkaisua uhreille, huomauttaa Tanner viraston tiedotteessa.
Noin kolmannes Suomesta turvapaikkaa hakevista iranilaisista viittaa turvapaikkahakemuksessaan sukupuoleen tai kunniaan liittyvään väkivaltaan. Tämä selviää vuoden 2014 turvapaikkapuhuttelupöytäkirjoista, joita maahanmuuttoviraston maatietopalvelu on tutkinut.
Vuonna 2014 Suomesta haki turvapaikkaa 95 turvapaikanhakijaa Iranista. Tämän vuoden tammi–toukokuussa hakijoita oli 28.