KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kulttuuri

Elokuvasivistyksen kipinää sytyttämässä

Elokuvaopettaja Antti Pentikäinen kokee etuoikeutena saada esitellä nuorille elokuvan maailmoja. Valtteri Lepistö on hänen innokkaimpia opiskelijoitaan.

Elokuvaopettaja Antti Pentikäinen kokee etuoikeutena saada esitellä nuorille elokuvan maailmoja. Valtteri Lepistö on hänen innokkaimpia opiskelijoitaan. Kuva: Jarno Mela

IhmeFilmi-yhdistys auttaa kouluja tekemään klassikkoelokuvia nuorille tutuiksi. Tikkurilan lukiossa elokuvakurssit ovat nousseet suureen suosioon.

Elias Krohn
28.6.2015 13.00

Entisaikaan moni nuori tutustui maailman merkkielokuviin elokuvakerhoissa. Teknologian kehittyessä kerhot ovat käyneet vähiin. Klassikkoelokuvien sekä ylipäänsä elokuvakulttuurin ja -historian tuntemus on heikentynyt.

Tätä puutetta paikkaamaan syntyi muutama vuosi sitten valtakunnallinen IhmeFilmi-hanke, joka pyrkii tuomaan laatuelokuvien katsomisen osaksi koulujen ja nuorisotilojen toimintaa. Ne voivat tilata IhmeFilmiltä lukuvuosittain vaihtuvia elokuvasarjoja, joille se hankkii esitysoikeudet, sekä oppimateriaaleja. Toimintaa rahoittaa Suomen kulttuurirahasto.

Sarjoja kuratoi Vantaan Tikkurilan lukion elokuvaopettaja Antti Pentikäinen, yksi IhmeFilmin kolmesta perustajajäsenestä.

Vielä kymmenen vuotta sitten jokaisessa opetusryhmässä ainakin muutama oli nähnyt Chaplinia tai muutakin mykkäelokuvaa, nykyään ei.

– Ajatus on samanlainen kuin elokuvakerholiikkeessä: katsotaan yhdessä elokuvia ja puhutaan niistä. Haluamme törmäyttää nuoret klassikkoelokuvien kanssa, joita nykyään harva muuten näkee, Pentikäinen luonnehtii.

Klassikkojen tuntemus on Pentikäisen mukaan rapistunut nopeasti.

– Vielä kymmenen vuotta sitten jokaisessa opetusryhmässä ainakin muutama oli nähnyt Chaplinia tai muutakin mykkäelokuvaa, nykyään ei.

IhmeFilmin sarjoja esitetään tällä hetkellä noin 30 koulussa ja nuorisotilassa eri puolilla Suomea. Kymmenen elokuvan sarjassa on joka vuosi jokin väljä teema.

– Joskus on ollut kotimainen elokuva, kerran oli 1960–70-lukujen vaihtoehtoinen Hollywood. Ensi lukuvuoden teemana on ”unelmia ja painajaisia”. Siihen ovat varmistuneet tähän mennessä elokuvat Blade Runner, Polkupyörävaras, Laulavat sadepisarat, Citizen Kane, Kauas pilvet karkaavat ja Kultakuume, Pentikäinen valaisee.

Ideointi kantoi pitkälle

Tikkurilan lukio on elokuvakasvatuksen edelläkävijä. Siellä voi opiskella kaikkiaan 11 kurssia elokuvaa: eurooppalaisen elokuvan historiaa, käsikirjoittamista, leikkaamista, tekniikkaa, animaatiota, tieteiselokuvaa…

Pentikäinen ideoi elokuvaopetusta jo 1990-luvulla Simonkylän lukiossa, jossa hän työskenteli erityisopettajana.

– Rupesimme kuvataideopettajan kanssa miettimään, miksei Suomen kouluissa ole elokuvakursseja. Kysyimme rehtorilta, voisimmeko pitää sellaisen, ja hän vastasi myöntävästi. Oppilaat pitivät kursseista, ja seuraavaksi saimme suunnitella jatkokursseja.

2000-luvun alussa Simonkylän lukio ja Tikkurilan lukio yhdistettiin Suomen suurimmaksi päivälukioksi. Sen painopistealueiksi tulivat viestintä ja – Simonkylän elokuvakurssien ansiosta – elokuva. Pentikäinen pyydettiin uuteen kouluun elokuvaopettajaksi ja ideoimaan kymmenen elokuvakurssia.

Yhdenneksitoista tuli myöhemmin klassikkoihin keskittyvä IhmeFilmi-kurssi. Elokuvateatterisalia muistuttavassa koulun auditoriossa katsotaan kerran viikossa isolta valkokankaalta yksi kulloisenkin IhmeFilmi-sarjan elokuvista.

Ei vain helposti sulavaa

Vapaaehtoisista elokuvakursseista on tullut suosittuja. Koulun 1 150:stä opiskelijasta reilusti yli puolet valitsee ainakin yhden kurssin elokuvaa, Pentikäinen kertoo.

– Elokuvia toisaalta rakastetaan, toisaalta ihmetellään avoimesti, miten tuollaista voi olla olemassa. Ensimmäiset kolme elokuvaa voivat olla sokki, mutta sen jälkeen mustavalkoisuutta ja vanhanaikaisuutta aletaan jopa odottaa, Pentikäinen kuvaa suhtautumista klassikkoelokuviin.

Carol Reedin Kolmannesta miehestä eräs opiskelija antoi palautteen, että se oli ensimmäinen hänen kokonaan näkemänsä mustavalkoinen elokuva, ja ”ihan hyvä”. Palaute lämmitti Pentikäistä, koska kyseessä on yksi hänen lempielokuvistaan.

Pentikäinen vaikuttaa muutenkin nauttivan työstään.

– On etuoikeus voida esitellä tällaista maailmaa nuorille. Viihde- ja valtavirtaelokuvan pikaruokamainen maailma on ennestään tuttu. Täällä vähän herätellään siihen, että on muunkinlaista elokuvaa, ja sytytetään elokuvasivistyksen kipinää. Silloin maailma näyttää laajemmalta ja syvemmältä kuin kaikkein helpoimmin sulavan materiaalin kautta.

Pentikäinen opettaa elokuvaa elokuvan itsensä vuoksi, mutta elävää kuvaa hyödynnetään koulussa metodina myös muissa oppiaineissa, äidinkielen kirjaesitelmistä psykologian haastatteluihin ja kielten harjoituksiin. Abivideoista on tullut jo perinne, tämänvuotinen on kerännyt YouTubessa yli 10 000 katsojaa.

Taksikuski ei unohdu

Tämän kevään ylioppilas Valtteri Lepistö on ikäisekseen harvinainen elokuvafriikki. Hän on käynyt Tikkurilan lukion kaikki 11 elokuvakurssia ja lisäksi viisi viestinnän kurssia. Lepistö sai elokuvakärpäsen pureman jo ennen lukioon menoa. Avainkokemus oli Martin Scorsesen Taksikuski.

– Se oli täydellisen elokuvallinen. Vaikutuksen tekivät tunnelma, New Yorkin valot ja Robert De Niron näyttelijäsuoritus. Itselläni oli silloin vähän samanlainen tunnelma ja elämäntilanne kuin elokuvan päähenkilöllä. Ajattelin, että jos elokuva pystyy vaikuttamaan noin voimakkaasti, siinä täytyy olla jotain maagista.

Lukion elokuvakurssit ovat auttaneet Lepistöä laajentamaan elokuvatuntemustaan.

– En ole koskaan arastellut mitään erilaista ja uutta. Kun innostuin elokuvista, halusin oppia niistä kaiken ja nähdä kaikki mahdolliset elokuvat.

Erityisen mieluisana Lepistö mainitsee kurssin, jossa hypättiin junaan ja mentiin Sodankylän elokuvajuhlille katsomaan elokuvia ja kuuntelemaan alan vieraita. Seuraavana kesänä hän lähti Sodankylään omin päin, ja kesäkuussa reissu on jälleen edessä.

– Siellä on oma tunnelmansa, jossa kaikki ovat mukana. Aurinko ei koskaan laske. Ei ole markkinointia tai muuta häiritsevää, voi keskittyä pelkästään elokuviin.

Tärkeintä on kokemus

Tikkurilan lukiosta moni on päätynyt elokuva- tai tv-alalle. Lepistökin suunnittelee elokuvauraa.

– Olen hakenut Aalto-yliopistoon opiskelemaan käsikirjoitusta. Haluaisin kirjoittaa kirjoja ja kritiikkejä elokuvista ja ohjata elokuvia.

Lepistön mielestä koulujen elokuvaopetuksessa kannattaisi painottaa kokemuksellisuutta. Aina saattaa olla joitakin, jotka katsomiskokemus hurmaa.

– Jotkut rupeavat etsimään sitä kokemusta yhä enemmän, toiset taas ryhtyvät perehtymään ja miettimään, mitä elokuva oikeastaan on. Siitä syntyy elokuvan tulevaisuus.

Oppimateriaaleja ja koululaisnäytäntöjä

Elokuvakasvatuksen edistämiseen on herätty Suomessa viime aikoina monin tavoin.

Valtakunnallinen elokuvakasvatusyhdistys Koulukino on jo pitkään tukenut koulujen elokuvakasvatustyötä. Se tuottaa oppimateriaaleja ja järjestää koululaisnäytäntöjä elokuvateattereihin.

IhmeFilmi keskittyy klassikkoelokuviin. Yhdistyksen tuottamia elokuvasarjoja voi tilata esitettäväksi kouluissa, nuorisotaloissa, kerhoissa ja elokuvateattereissa. Katselutilan on oltava elokuvateatterimainen.

ILMOITUS
ILMOITUS

Erityisiä elokuvakursseja on alettu järjestää Tikkurilan lukion lisäksi esimerkiksi Helsingin kuvataidelukiossa ja elokuvajuhlistaan tunnetun Sodankylän kouluissa.

Elokuvakasvatuksesta kiinnostuneet ovat myös viime aikoina verkostoituneet ja ryhtyneet järjestämään aihetta käsitteleviä tapaamisia ja tilaisuuksia.

Kirjallisuuttakin aihepiiristä on ilmestynyt, muun muassa Marjo Kovasen ja työryhmän Elokuvakasvatuksen opas (Minerva 2013) sekä ranskalaisen elokuvavaikuttajan Alan Bergalan Kokemuksia elokuvakasvatuksesta (Nuorisotutkimusverkosto / Nuorisotutkimusseura 2013).

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Markku Ropposen Kuhalat ovat harvinainen tapaus: sarja vain paranee vanhetessaan.

Kuhalan aina vain surrealistisemmat seikkailut aiheuttavat naurunpyrskähdyksiä Markku Ropposen uusimmassa teoksessa

Antonio Negri (vas.) ja Michael Hardt vuonna 2013.

Väen ja Imperiumin filosofi Antonio Negri – Joulukuussa kuolleen filosofin perintö tulee vaikuttamaan yhteiskunnallisiin liikkeisiin vielä pitkään

Uhkaava kansikuva ei täysin vastaa Mustan linnun tarinaa.

Frida Skybäckin ihmissuhdedekkari Musta lintu osoittaa, että jännitys on tiheämpää ilman väkivaltaa

Vladimir Putinin valtakauden alusta tulee vuoden lopulla kuluneeksi 25 vuotta. Sinä aikana Venäjälle on luotu fasistisella kasvatustyöllä Hitlerjugendin kaltainen uusi sukupolvi.

Vaikka Putinista joskus päästään, fasismista Venäjällä ehkä ei, koska Z-sukupolvea on aivopesty siihen yli 20 vuotta

Uusimmat

Anna Kontula.

Käännytyslain voimassaoloa jatketaan: ”Ei uskottavia perusteluja”

Minja Koskela.

Paperittomien hoitoa rajataan: ”Surullista, että kokoomus tanssii tässäkin asiassa persujen pillin mukaan”

Pia Lohikoski.

Kansanedustaja ihmettelee ammattikoulun arkea: ”Ammattikoululaisellani on lyhyempiä koulupäiviä kuin alakoulussa olevalla sisaruksellaan”

Afganistanin pääkaupungin Kabulin kadut ovat tyhjentyneet naisista.

Kabulilaisen kellarin suojissa toimii naisten ravintola

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Hallitus uudistaa sosiaaliturvaa: Jopa sata tuhatta uutta ihmistä toimeentulotuen varaan

 
02

Teollisuusliiton Lehtonen: ”Jos hallitus repii järjestelmää rikki, me emme voi olla se osapuoli, joka yksin pitää pöytää pystyssä”

 
03

Kansanedustaja ihmettelee ammattikoulun arkea: ”Ammattikoululaisellani on lyhyempiä koulupäiviä kuin alakoulussa olevalla sisaruksellaan”

 
04

Tyhmien yhteiskunnassa lukutaito käy turhaksi – miksi opetella lukemaan ja kirjoittamaan, kun ajattelusta ei todellakaan palkita?

 
05

SEY: Hallitus yrittää palauttaa porsaiden kastroinnin – ”Yksi kivuliaimmista eläimille tehtävistä toimenpiteistä”

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Tekoja eriarvoisuuden vähentämiseksi – Vasemmistoliitolta ratkaisuja poikien ja miesten haasteisiin

27.05.2025

Ammatillisen koulutuksen leikkaukset ovat luokkapolitiikkaa, sanoo vasemmistoliiton Minja Koskela

26.05.2025

Afrikka sijoittaa terveydenhoitoon alle puolet tarvittavista varoista

26.05.2025

Tyhmien yhteiskunnassa lukutaito käy turhaksi – miksi opetella lukemaan ja kirjoittamaan, kun ajattelusta ei todellakaan palkita?

26.05.2025

Christian Rönnbackan neljännessä Henna Björkissä ”Hydra” kirjan mittainen takaa-ajo huipentuu Raatteentiellä

25.05.2025

Tulvat ja kuivuudet ovat saman kriisin kaksi puolta

25.05.2025

Tansanian kullankaivajanaiset hakevat tasavertaisuutta miesten hallitsemalla alalla

25.05.2025

Intian suosituinta rantakohdetta reunustaa geologinen harvinaisuus – Asiantuntijat vaativat suojelua, paikalliset kannattavat turismia

24.05.2025

Maamiinakiellosta luopumisen ei pitäisi olla läpihuutojuttu

24.05.2025

Gazan kansanmurha tapahtuu suorassa lähetyksessä, mutta nykyajan länsijohtajat ovat vielä heikompia kuin Neville Chamberlain

24.05.2025

Ruksharin tarina – Kun Afganistanin kaikki perhekeskukset lopetettiin

23.05.2025

OECD:n karu viesti Suomelle: Osaamistasoa nostettava, maahanmuuttoa helpotettava – tulevaisuus uhkaa valua ohi

23.05.2025

Palestiinan tunnustaminen on ajan kysymys – ”Mutta minkä ajan?”

23.05.2025

Entinen ammattiurheilija perää urheilun arvoja: ”Israel on suljettava kansainvälisestä urheilusta”

23.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025

250 miljardia syytä tukea Ukrainaa

18.03.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään