KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Meneekö Lähi-idän kartta uusiksi?

Nyt Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan haluaa lähettää joukkoja Syyrian puolelle muuttamaan eteläisen naapurinsa valtiollisia oloja.

Nyt Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan haluaa lähettää joukkoja Syyrian puolelle muuttamaan eteläisen naapurinsa valtiollisia oloja. Kuva: Lehtikuva/Ilyas Akengin

Peter Lodenius
6.7.2015 9.10

Pintaa syvemmältä

Rajoja ei Euroopassa tai sen lähipiirissä ole viime vuosikymmeninä juuri muutettu – tämänhän Helsingin kokous 40 vuotta sitten vahvisti. Ainoastaan Venäjä on rikkonut päätöksen ottamalla Krimin haltuunsa. Nyt kuitenkin naapurissa Lähi-idässä – mikä ei tietenkään kuulunut ETYK:n piiriin – kartta saattaa muuttua.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on monessa suhteessa venäläisen kollegansa Vladimir Putinin hengenheimolaisia. Ensimmäinen onnittelu Erdoğanille hänen puolueensa ”vaalivoitosta” kuukausi sitten tuli juuri Putinilta.

ILMOITUS
ILMOITUS
Erdoğan voi olla samalla kertaa konservatiivinen, kansallismielinen turkkilainen ja islamisti.

Nyt Erdoğan haluaa lähettää maansa joukkoja Syyrian puolelle muuttamaan eteläisen naapurinsa valtiollisia oloja. Tässä vaiheessa hän haluaisi vain turvata Turkin etelärajaa perustamalla 100 kilometriä pitkän ja 30 kilometriä leveän suojavyöhykkeen, mutta tähänkin tarvitaan noin 20 000 miestä – syödessä nälkä kuitenkin usein tunnetusti kasvaa.

Erdoğanilla on kiire. Turkin presidentillä ei nykyisen perustuslain mukaan ole valtuuksia tehdä päätöksiä sotilaallisista, eikä muistakaan tärkeistä asioista. Hän on ajanut siirtymistä presidenttivaltaan, mutta kesäkuun vaalien tulokset hautasivat toiveen. Vielä toistaiseksi hän on voinut ajaa tahtonsa läpi AKP:n hallituksen kautta, mutta vähitellen syntyvä uusi hallitus tuskin tulee olemaan yhtä myöntyväinen, ainakaan tällaisessa asiassa.

Myös Jordania ilmoitti tällä viikolla haluavansa perustaa suojavyöhykkeen Syyrian puolelle rajaa. Syyrian sisällissota rasittaa sen naapureita. Sota synnyttää pakolaistulvan, mutta ainakin Erdoğan haluaa järjestää Syyrian asioita perusteellisemminkin.

Erdoğanille asia on vakava, miltei pakkomielle. Jo ennen Syyrian sisällissotaa hän pyrki opettamaan maan johtajalle Bashar al-Assadille parempia tapoja, ikään kuin isoveljenä. Kun tämä ei onnistunut, hän ryhtyi vaatimaan kansainvälisiä voimatoimia al-Assadin kaatamiseksi.

Kun kerran USA:n johtama liittoutuma on ryhtynyt sotatoimiin Islamilainen valtio Irakissa ja Syyriassa (Isis tai Isil) -järjestöä vastaan, tällainen sota olisi Erdoğanin mielestä pitänyt aloittaa myös al-Assadin hallintoa vastaan. Kun näin ei ole tapahtunut, hän epäilee syyksi amerikkalaisten ja israelilaisten salaliittoa, jota hänen kannattajansa mielellään kuvailevat maailman pahimpien voimien salaliitoksi.

He eivät huomaa, että pääsyy tähän interventioon on Isisin raa’at toimet, teloitukset, raiskaukset ja naisten sorto Islamilaiseksi valtioksi julistamassaan kalifaatissa Irakin ja Syyrian alueella. Kansainvälisen elämän kannalta on tietty ero myös siinä, että Islamilainen valtio ei ole kenenkään ulkopuolisen hyväksymä, kun taas al-Assad on perinyt valtansa muodollisesti pätevällä tavalla.

Erdoğan ei varmaan ole hyväksynyt Isisin toimintatapoja, mutta hänkin haluaa ennen kaikkea levittää sunni-islamia Turkissa ja maailmalla. Isis edustaa salafistista sunni-islamia, jonka mukaan pitää palata Muhammedin aikaiseen ”puhtaaseen” uskoon. Salafismia esiintyy paljon Irakin, Syyrian ja Libanonin sunni-muslimien joukossa, missä viha šiia-muslimeja kohtaan on syvä. Myös Turkissa salafismi on alkanut levitä kurdien, ja varsinkin zaza-ryhmän keskuudessa. Useimmat, mutta eivät kaikki, pitävät heitä kurdeina. Viime vuosina vilkastunut keskustelu tästä on saanut monet zazat pitämään etnistä identiteettiään vähemmän tärkeänä kuin uskonnollista. Kurdi- ja vasemmistopuolueen HDN:n suosittu puheenjohtaja Selahattin Demirtaş on valinnut sekulaarisen linjan, mutta monet taas islamismin.

Etnisille turkkilaisille ei synny ristiriitaa etnisen ja uskonnollisen identiteetin välillä ja Erdoğan voi olla samalla kertaa konservatiivinen, kansallismielinen turkkilainen ja islamisti, jonka uskonnollisuus vahvasti vaikuttaa politiikkaan. Sekularismi eli maallisuus on siten hänestä hyvin paha asia. Hän kokee keskeiseksi tehtäväkseen myötävaikuttaa uusien uskovien sukupolvien syntymiseen.

Tämä on selvästi vaikuttanut myös Erdoğanin sotaisuuteen Syyrian rintamalla. Syyrian hallituksen suostumuksella maan kurdijärjestö PYD on muodostanut hallitsemilleen alueille, Turkin vastaiselle rajalle kolme itsehallinnollista yksikköä Rojavan yhteishallinnon alle. Tämä tuli tunnetuksi viime vuonna, kun Isisin joukot saartoivat pitkään Kobanen kaupungin rajan pinnassa. Asukkaat saivat kansainvälistä tukea, ei ainoastaan kurdien joukossa. Turkin hallitus suhtautui varsin kylmästi heihin, kunnes lopulta salli Pohjois-Irakin kurdihallinnon antaa heille sotilaallista apua.

Nyt Syyrian kurdisissit ovat osallistuneet taisteluihin Isisin joukkoja vastaan myös Irakissa ja samoin voittaneet jalansijaa myös Syyrian Turkin vastaisella rajalla. Erdoğan ja hänen kannattajansa epäilevät tarkoituksena olevan yhdistää Rojavan alueet toisiinsa, ja tätä pelätään. Turkin kurdeille ei juuri haluta myöntää itsehallintoa ja Syyrian tilanne voisi toimia (huonona) esimerkkinä.

Tällä hetkellä Isil hallitsee suurimmaksi osaksi Turkin rajan eteläpuolella olevaa aluetta, mutta sitä Erdoğanin hallinto ei ole pitänyt ongelmana. Sen sijaan PYD:n joukkojen mahdollisia voittoja alueella Ankaran hallitus pitää suurena uhkana, jota on torjuttava sotilaallisin keinoin.

Uusia jakoja saattaa siis syntyä englantilaisten ja ranskalaisten ensimmäisen maailmansodan jälkeen vetämän Sykes–Picot-linjan tilalle.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Väkivalta ajaa maan sisäisiä siirtolaisia muun muassa pääkaupunki Bogotáan, jossa määränpäänä on usein hökkelikylä kaupungin laitamilla.

Kolumbian sota ei ole ohi

Joissakin maissa yhä vuosittain lähes joka kymmenes 15-19-vuotias tyttö synnyttää.

Raskaus on maailman teinityttöjen yleisin kuolinsyy

Käärijä valitsee kuivatut tupakanlehdet Havanna-sikareihin. Yksi Kuuban tupakkateollisuuden suurimmista ongelmista on ikääntyvä työvoima.

Kuubalaisten sikarien vienti on huipussaan, vaikka ala painii ongelmissa

Slovakian pääministeri Robert Fico (vasemmalla) ja Unkarin pääministeri Viktor Orbán.

Lempeäkasvoisena mystikkona esiintyvä Georgescu pitää Romanian 1930-luvun fasistijohtajia sankareina ja ihailee sotilasdiktatuureja

Uusimmat

Alexander Stubb antoi KU:lle ja Demokraatti-lehdelle yhteishaastattelun väliaikaisessa virka-asunnossaan Munkkiniemessä.

KU kysyi Stubbilta, tuomitseeko Suomi Israelin toimet – Stubb: ”Tuomitsemme kaikki ne toimet, jotka rikkovat kansainvälistä oikeutta ja kansainvälisiä sääntöjä”

Hallitus kajoaa eläkerahastoihin. Kuvassa hallituspuolueien puheenjohtajat eli Kristillisdemokraattien maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah, perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra, kokoomuslainen pääministeri Petteri Orpo ja RKP:n opetusministeri Anders Adlercreutz.

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

Palestiinassa lapset kärivät aliravitsemuksesta. Kuva on viikonvaihtelta Gazasta.

Mepit vetoavat ulkoministeriin – ”Milloin aika koittaa?”

Johannes Yrttiaho.

Päätös kuun lopulla: Erotetaanko Yrttiahon puolueosasto?

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Hallitus valmis romuttamaan Suomen linjan yritysvastuussa — Asiantuntijat ja järjestöt varoittavat seurauksista

 
02

Teollisuusliiton Lehtosen kova arvio työmarkkinakierroksesta: ”Näimme sen, että tässä maassa vastuun kantaminen ei kannata”

 
03

Vappuarvio Orpon hallituksesta: ”Häikäilemättömästi työnantajan hyväksi”

 
04

Tavoite on saada duunarit polvilleen: ”Hallitus ei pyri tasapainottamaan taloutta”

 
05

Orpon hallitus leikkaa Helsingin rahoja: ”Vastaa 300 000:a terveyskeskuslääkärikäyntiä”

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Perussuomalaisten pudotus jyrkkenee: Nyt lähti 4 prosenttiyksikköä

08.05.2025

Mario Draghi sen jo myönsi – transatlanttinen talouskuri on kuollut, Eurooppa tarvitsee oman kasvumallin

08.05.2025

Eduskunnan talouskeskustelussa kerrattiin joukko-oppia: ”270 000 työtöntä ei voi mahtua 47 000 avoimeen työpaikkaan”

07.05.2025

Vasemmistoliiton Koskela syyttää Orpon hallitusta nälkäisistä lapsista: ”Kestämätöntä ja räikeän epäoikeudenmukaista”

07.05.2025

Hallitus vaarantaa suden – Metsästämisen lisäämiselle ei ole perusteita

07.05.2025

Teollisuusliiton Lehtosen kova arvio työmarkkinakierroksesta: ”Näimme sen, että tässä maassa vastuun kantaminen ei kannata”

07.05.2025

Hallitus valmis romuttamaan Suomen linjan yritysvastuussa — Asiantuntijat ja järjestöt varoittavat seurauksista

06.05.2025

Orpon hallitus leikkaa Helsingin rahoja: ”Vastaa 300 000:a terveyskeskuslääkärikäyntiä”

06.05.2025

Li Andersson kummastelee demareiden touhua: ”SDP on tekemässä strategisen virheen”

06.05.2025

Minja Koskela pääministerin selittelystä: ”Todellisuudesta vieraantunut”

05.05.2025

Tämän vuoksi valtiovarainministeriön laskelmia kritisoidaan poikkeuksellisen kovaa – ”VM:n uusi kanta on ristiriidassa tutkimustiedon kanssa”

05.05.2025

Helga West kirjoittaa nukeista ja ihmisistä: ”Kirjoittamistani ohjaa pyrkimys lisätä saamelaisten itsemääräämistä”

05.05.2025

Kolumbian sota ei ole ohi

04.05.2025

”Tärkein luonnonlaki on se, että luonto tarvitsee tilaa” – monimuotoisuus on myös ihmislajin kohtalonkysymys

04.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025

250 miljardia syytä tukea Ukrainaa

18.03.2025

Eurooppalaisen vaihtoehdon aika

14.02.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään