KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Meneekö Lähi-idän kartta uusiksi?

Nyt Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan haluaa lähettää joukkoja Syyrian puolelle muuttamaan eteläisen naapurinsa valtiollisia oloja.

Nyt Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan haluaa lähettää joukkoja Syyrian puolelle muuttamaan eteläisen naapurinsa valtiollisia oloja. Kuva: Lehtikuva/Ilyas Akengin

Peter Lodenius
6.7.2015 9.10

Pintaa syvemmältä

Rajoja ei Euroopassa tai sen lähipiirissä ole viime vuosikymmeninä juuri muutettu – tämänhän Helsingin kokous 40 vuotta sitten vahvisti. Ainoastaan Venäjä on rikkonut päätöksen ottamalla Krimin haltuunsa. Nyt kuitenkin naapurissa Lähi-idässä – mikä ei tietenkään kuulunut ETYK:n piiriin – kartta saattaa muuttua.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on monessa suhteessa venäläisen kollegansa Vladimir Putinin hengenheimolaisia. Ensimmäinen onnittelu Erdoğanille hänen puolueensa ”vaalivoitosta” kuukausi sitten tuli juuri Putinilta.

ILMOITUS
ILMOITUS
Erdoğan voi olla samalla kertaa konservatiivinen, kansallismielinen turkkilainen ja islamisti.

Nyt Erdoğan haluaa lähettää maansa joukkoja Syyrian puolelle muuttamaan eteläisen naapurinsa valtiollisia oloja. Tässä vaiheessa hän haluaisi vain turvata Turkin etelärajaa perustamalla 100 kilometriä pitkän ja 30 kilometriä leveän suojavyöhykkeen, mutta tähänkin tarvitaan noin 20 000 miestä – syödessä nälkä kuitenkin usein tunnetusti kasvaa.

Erdoğanilla on kiire. Turkin presidentillä ei nykyisen perustuslain mukaan ole valtuuksia tehdä päätöksiä sotilaallisista, eikä muistakaan tärkeistä asioista. Hän on ajanut siirtymistä presidenttivaltaan, mutta kesäkuun vaalien tulokset hautasivat toiveen. Vielä toistaiseksi hän on voinut ajaa tahtonsa läpi AKP:n hallituksen kautta, mutta vähitellen syntyvä uusi hallitus tuskin tulee olemaan yhtä myöntyväinen, ainakaan tällaisessa asiassa.

Myös Jordania ilmoitti tällä viikolla haluavansa perustaa suojavyöhykkeen Syyrian puolelle rajaa. Syyrian sisällissota rasittaa sen naapureita. Sota synnyttää pakolaistulvan, mutta ainakin Erdoğan haluaa järjestää Syyrian asioita perusteellisemminkin.

Erdoğanille asia on vakava, miltei pakkomielle. Jo ennen Syyrian sisällissotaa hän pyrki opettamaan maan johtajalle Bashar al-Assadille parempia tapoja, ikään kuin isoveljenä. Kun tämä ei onnistunut, hän ryhtyi vaatimaan kansainvälisiä voimatoimia al-Assadin kaatamiseksi.

Kun kerran USA:n johtama liittoutuma on ryhtynyt sotatoimiin Islamilainen valtio Irakissa ja Syyriassa (Isis tai Isil) -järjestöä vastaan, tällainen sota olisi Erdoğanin mielestä pitänyt aloittaa myös al-Assadin hallintoa vastaan. Kun näin ei ole tapahtunut, hän epäilee syyksi amerikkalaisten ja israelilaisten salaliittoa, jota hänen kannattajansa mielellään kuvailevat maailman pahimpien voimien salaliitoksi.

He eivät huomaa, että pääsyy tähän interventioon on Isisin raa’at toimet, teloitukset, raiskaukset ja naisten sorto Islamilaiseksi valtioksi julistamassaan kalifaatissa Irakin ja Syyrian alueella. Kansainvälisen elämän kannalta on tietty ero myös siinä, että Islamilainen valtio ei ole kenenkään ulkopuolisen hyväksymä, kun taas al-Assad on perinyt valtansa muodollisesti pätevällä tavalla.

Erdoğan ei varmaan ole hyväksynyt Isisin toimintatapoja, mutta hänkin haluaa ennen kaikkea levittää sunni-islamia Turkissa ja maailmalla. Isis edustaa salafistista sunni-islamia, jonka mukaan pitää palata Muhammedin aikaiseen ”puhtaaseen” uskoon. Salafismia esiintyy paljon Irakin, Syyrian ja Libanonin sunni-muslimien joukossa, missä viha šiia-muslimeja kohtaan on syvä. Myös Turkissa salafismi on alkanut levitä kurdien, ja varsinkin zaza-ryhmän keskuudessa. Useimmat, mutta eivät kaikki, pitävät heitä kurdeina. Viime vuosina vilkastunut keskustelu tästä on saanut monet zazat pitämään etnistä identiteettiään vähemmän tärkeänä kuin uskonnollista. Kurdi- ja vasemmistopuolueen HDN:n suosittu puheenjohtaja Selahattin Demirtaş on valinnut sekulaarisen linjan, mutta monet taas islamismin.

Etnisille turkkilaisille ei synny ristiriitaa etnisen ja uskonnollisen identiteetin välillä ja Erdoğan voi olla samalla kertaa konservatiivinen, kansallismielinen turkkilainen ja islamisti, jonka uskonnollisuus vahvasti vaikuttaa politiikkaan. Sekularismi eli maallisuus on siten hänestä hyvin paha asia. Hän kokee keskeiseksi tehtäväkseen myötävaikuttaa uusien uskovien sukupolvien syntymiseen.

Tämä on selvästi vaikuttanut myös Erdoğanin sotaisuuteen Syyrian rintamalla. Syyrian hallituksen suostumuksella maan kurdijärjestö PYD on muodostanut hallitsemilleen alueille, Turkin vastaiselle rajalle kolme itsehallinnollista yksikköä Rojavan yhteishallinnon alle. Tämä tuli tunnetuksi viime vuonna, kun Isisin joukot saartoivat pitkään Kobanen kaupungin rajan pinnassa. Asukkaat saivat kansainvälistä tukea, ei ainoastaan kurdien joukossa. Turkin hallitus suhtautui varsin kylmästi heihin, kunnes lopulta salli Pohjois-Irakin kurdihallinnon antaa heille sotilaallista apua.

Nyt Syyrian kurdisissit ovat osallistuneet taisteluihin Isisin joukkoja vastaan myös Irakissa ja samoin voittaneet jalansijaa myös Syyrian Turkin vastaisella rajalla. Erdoğan ja hänen kannattajansa epäilevät tarkoituksena olevan yhdistää Rojavan alueet toisiinsa, ja tätä pelätään. Turkin kurdeille ei juuri haluta myöntää itsehallintoa ja Syyrian tilanne voisi toimia (huonona) esimerkkinä.

Tällä hetkellä Isil hallitsee suurimmaksi osaksi Turkin rajan eteläpuolella olevaa aluetta, mutta sitä Erdoğanin hallinto ei ole pitänyt ongelmana. Sen sijaan PYD:n joukkojen mahdollisia voittoja alueella Ankaran hallitus pitää suurena uhkana, jota on torjuttava sotilaallisin keinoin.

Uusia jakoja saattaa siis syntyä englantilaisten ja ranskalaisten ensimmäisen maailmansodan jälkeen vetämän Sykes–Picot-linjan tilalle.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

Kruszynianyn moskeijan talonmies Dzemil Gembicki toivottaa tervetulleiksi vieraat, jotka haluavat kuulla Puolassa kuusi vuosisataa eläneistä muslimeista. 200 vuotta vanhan puurakennuksen suunnittelivat juutalaiset arkkitehdit.

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

Orgaanista jätettä kompostoidaan yhteisön johtamassa jätehuollossa Sesdanin kylässä Giayarissa.

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

Uusimmat

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Elina Backmanin viisi dekkaria muodostavat ulkoasuaan myöten yhtenäisen sarjan.

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
03

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
04

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 
05

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään