Kasvava joukko kansalaisia on protestoinut näkyvästi Karjalan tasavallan päämiehen Aleksandr Hudilaisen vallankäyttöä vastaan. Mielenosoituksissa on ollut arvovaltaista sivistyneistöä, poliitikkoja, ympäristöihmisiä ja pienyrittäjiäkin. Myös suomenkielen asema on puhuttanut.
Keväällä Petroskoissa perustettiin Kansalaiskomitea, joka asetti tavoitteekseen Hudilaisen erottamisen virastaan.
– Kuvernöörin luottamus on mennyt. Toiminta on ollut kolmen vuoden ajan tehotonta. Hän ei edusta tasavallan väestön mielipiteitä. Eihän oma väki edes saanut osallistua valintaan, vaan hänet nimitettiin Moskovasta, kertoo kansalaiskomitean puuhamies, vapaa journalisti Valeri Potashov.
Kaupunginjohtaja Galina Shirshina ei miellytä miesvaltaista kaupunginneuvostoa.
Potashovin mukaan Hudilainen on aiheuttanut suuria ristiriitoja kaupungin ja tasavallan hallinnon välille sekä aloittanut toisinajattelijoiden hiljentämisen ja painostamisen.
– Talouspolitiikassa hän on unohtanut Karjalan edut ja alistuu yhä enemmän Pietarin ja Moskovan vaatimuksiin. Suuret kehityssuunnitelmat jäävät paperille.
Kansalaiskomitea järjesti lukuisia mielenosoituksia ja kampanja huipentui kirjelmään, johon kerättiin yli 10 000 allekirjoitusta. Se lähetettiin kesäkuun lopulla presidentti Putinille pyynnöllä ”erottaa nimittämänsä tehoton kuvernööri”. Kampanja ei ollut ihan helppo, sillä esimerkiksi Petroskoissa poliisi yritti estää nimienkeruun.
Potashovin mukaan mielenosoitukset olivat Petroskoissa pitkään aikaan massiivisimpia. Kaupungintalolle ja hallitusrakennuksen eteen kokoontui useita kertoja satoja kansalaisia. Kansalaiskomitean aktivisteja ovat olleet Emilia Slabunova Jablako-puolueesta ja monet kulttuurihenkilöt, muun muassa ekologit Sergei Popkov ja Dmitri Rybakov sekä akateemikko, arkkitehti Vjatsheslav Orfinski.
Demokratian loppu
Kuten kuvernöörin myös Petroskoin kaupunginjohtajan valinta tapahtuu tulevaisuudessa nimittämällä, ei vaaleilla.
Lainsäädäntäkokous hyväksyi kesäkuun lopussa kaupunginneuvoston esityksen siitä, että valinta tapahtuu jatkossa ”ehdokkaiden välisen kilpailun perusteella”, koska petroskoilaisten äänestysprosentti on ennätysalhainen ja vaalit maksavat paljon.
Todellinen syy tosin on monen mielestä siinä, että nykyinen vaaleilla valittu suosittu kaupunginjohtaja Galina Shirshina ei miellytä miesvaltaista kaupunginneuvostoa.
Oppositiolehti Gubernija otsikoikin kesäkuun viimeisessä numerossaan: ”Shirshinaa he eivät enää tarvitse. Demokratian aika on ohi”.