KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Troikka kiitää – kokonainen kansa jää alle

Kreikan kannalta neuvottelutulos ei tarjonnut juuri mitään myönteistä, vaan lähinnä vahvisti käsitystä maan joutumisesta EU:n tai Saksan siirtomaaksi.

Kreikan kannalta neuvottelutulos ei tarjonnut juuri mitään myönteistä, vaan lähinnä vahvisti käsitystä maan joutumisesta EU:n tai Saksan siirtomaaksi. Kuva: Lehtikuva/Aris Messinis

Peter Lodenius
17.7.2015 15.34

Pintaa syvemmältä

Otsikko viittaa tietenkin Kreikan tilanteeseen. Se olisi voinut kärjekkäämpikin. Maan ulkopuolella monet ovat seuranneet neuvotteluja Kreikan ulkomaanvelan hoidosta juuri ulkopuolisina, sivullisina. Jos on ottanut velkaa, pitää sen aikanaan maksaa takaisin, monet ovat ajatelleet. Nyt kuitenkin neuvottelujen viimeisten vaiheiden kulusta on selvinnyt niin paljon, että Euroopan vasemmistolaiset voimat ovat järkyttyneinä protestoineet Kreikan teurastamista ja EU:n äärioikeistolaista politiikkaa vastaan.

”Äärioikeistolainen” on vahva sana, mutta Kreikan tapauksessa on vaikea välttää sitä. Saksa ei hyväksy maanosan ainoaa selkeästi vasemmistolaista hallitusta, vaan pyrkii tekemään, ei ainoastaan sen, vaan koko Kreikan kansan elämän mahdottomaksi. Ja Saksa on pitkälle päässyt määräämään EU:n ja sen euroryhmän linjauksia Kreikan suhteen.

Euro-ryhmän muodostavat euromaiden valtiovarainministerit ja Suomea siinä siis edustaa Alexander Stubb. Suomi ei juurikaan ole pyrkinyt pehmentämään Saksan kovaa linjaa ja kansainvälisissä kommenteissa Suomi mainitaan usein saksalaisten ensimmäisenä perässähiihtäjänä (kunnia tästä kuulunee Timo Soinille).

ILMOITUS
ILMOITUS
Saksa ei hyväksy maanosan ainoaa selkeästi vasemmistolaista hallitusta.

Saksan valtiovarainministerin Wolfgang Schäublen pyrkimyksenä on tosin ollut Kreikan erottaminen euroalueesta. Tässä hän ei onnistunut, sen sijaan hän on kollegojensa avustamana onnistunut tekemään Kreikasta siirtomaan, jonka asioista pitkälle päätetään Berliinissä. Euroryhmässä Kreikkaa on edustanut Gianis Varoufakis, terävä taloustieteilijä, joka on toiminut professorina eri yliopistoissa muun muassa Englannissa. Hän on ilmeisesti pystynyt perustelemaan Kreikan linjauksia liiankin hyvin. Hänen erottamistaan kun vaadittiin edellytyksenä neuvottelujen jatkamiselle.

Neuvottelut aloitettiin jo vuonna 2010 Kreikan ja Troikan välillä. Troikkaan kuuluvat euroryhmän ohella Euroopan keskuspankki, EKP ja Kansainvälinen valuuttarahasto, IMF. Sen viralliseksi nimeksi on nyt vaihtunut Instituutiot – ehkä Troikka ei kuulostanut tarpeeksi arvokkaalta.

Kreikan ei olisi pitänyt päästä mukaan euroalueeseen, mutta arvovaltainen Goldman Sachs -pankki auttoi maata väärentämään rahatilastojaan. Varsinkin saksalaiset ja ranskalaiset pankit antoivat auliisti lainoja, koska saivat riskikorkoa. Riski kuitenkin toteutui: lainoja ei kuoletettu. EU tuli pankkien apuun ja siirsi lainat EKP:lle. Troikka osallistui neuvotteluihin Kreikan kanssa talouden kurinpito-ohjelmista. Niitä seurattiinkin ja valtion menoja vähennettiin enemmän kuin missään muussa Euroopan maassa. Palkkoja laskettiin, eläkkeitä supistettiin ja sosiaaliavustuksia vähennettiin eniten Euroopassa, ja kansantulo pieneni neljänneksellä. Varsinkin nuorten työttömyys nousi pilviin.

Kreikan oikeistolaisten ja keskustalaisten hallitusten kanssa Troikka tuli kuitenkin toimeen, vaikka olisi toivonut parempia tuloksia. Mutta kun vasemmistopuolue Syriza tämän vuoden tammikuussa tuli valtaan, muuttui ääni kellossa. Syrizan ja erään oikeistolaisen puolueen muodostama hallitus halusi muuttaa menosupistusohjelmia säästäen kaikkein köyhimpiä. Sen ohella hallitus toivoi velkamäärän pienentämistä, koska koko velan maksu olisi mahdotonta.

Mutta Troikka ei perääntynyt ja Saksa ryhtyi tekemään Syrizan toimintaa mahdottomaksi. Kyse ei ole niinkään taloudesta kuin vallasta. Kuten Varoufakis on sanonut, jo fiksu 8-vuotias ymmärtää, ettei Troikan vaatimilla kuristusohjelmilla saada mitään kansantaloutta sellaiseen kuntoon, että voitaisiin maksaa huomattavia velanlyhennyksiä.

IMF onkin myöntänyt, että velanhoito-ohjelma pitää neuvotella uudestaan, mutta euroryhmä ja EKP eivät ole suostuneet tähän. Kreikan muistutus siitä, että Länsi-Saksan jälleenrakennus pääsi vauhtiin 1950-luvulla sen jälkeen, kuin vanhoista veloista päätettiin luopua, ei herättänyt Saksassa mitään vastakaikua.

Viime viikonvaihteen loppurutistus Brysselin neuvotteluissa oli kova. 15 tunnin puristus jätti jälkensä. EU:n virkailija vertasi jälkeenpäin pääministeri Alexis Tsiprasin käsittelyä ”waterboardingiin” eli amerikkalaiseen kidutusmenetelmään. Siinä uhri sidotaan levylle, joka upotetaan vedellä täytettyyn ammeeseen, jolloin hän tuntee hukkuvansa.

Kreikan kannalta neuvottelutulos ei tarjonnut juuri mitään myönteistä, vaan lähinnä vahvisti käsitystä maan joutumisesta EU:n tai Saksan siirtomaaksi. Troikan virkamiehiä sijoitetaan Ateenaan, jossa he hyväksyvät tai hylkäävät kaikki hallituksen esitykset ennen kuin ne menevät parlamenttiin. Samoin he käyvät läpi kaikki Syrizan aikana hyväksytyt lait ja voivat mitätöidä niitä. Valtion omistuksista kootaan Troikan hallitsemaan rahastoon varallisuutta 50 miljardin arvosta ja myydään sitten halukkaille. Rahasto piti sijoittaa veronkiertoparatiisiin Luxemburgiin, mutta tästä sentään luovuttiin.

Tämän ohella ”sovittiin” arvonlisäveron isosta korotuksesta. Tämä kuuluu oikeistohallitusten toivelistoille, koska köyhät saavat maksaa saman verran kuin rikkaat.

Saman logiikan mukaan peruttiin humanitaarisen kriisin lieventämiseksi hyväksytty lainsäädäntö. TES-neuvotteluja, työtaisteluja ja joukkoirtisanomisia koskeva lainsäädäntö pitää ”modernisoida” Troikan hyväksymään muotoon. Hallintouudistus, joka epäpolitisoi Kreikan julkisen hallinnon on vietävä läpi hyvin nopealla aikataululla. Nämä ovat vain osa vaatimuksista.

Kommenteissa vaatimuksia on verrattu sodassa hävinneeltä vaadittavaan antautumiseen. Eräät EU-maat, kuten Ranska ja Italia ovat yrittäneet vastata Saksan kostonhimoon, mutta vaatimattomin tuloksin. Arvellaankin, että Saksa haluaa jyrkällä linjallaan varoittaa myös muita euromaita poikkeamasta kaidalta tieltä.

Nämä tapahtumat asettavat kiperiä kysymyksiä paitsi Kreikan myös EU:n tulevasta kehityksestä.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

Kruszynianyn moskeijan talonmies Dzemil Gembicki toivottaa tervetulleiksi vieraat, jotka haluavat kuulla Puolassa kuusi vuosisataa eläneistä muslimeista. 200 vuotta vanhan puurakennuksen suunnittelivat juutalaiset arkkitehdit.

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

Orgaanista jätettä kompostoidaan yhteisön johtamassa jätehuollossa Sesdanin kylässä Giayarissa.

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

Uusimmat

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Elina Backmanin viisi dekkaria muodostavat ulkoasuaan myöten yhtenäisen sarjan.

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
03

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
04

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 
05

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään