Sopimus voimaan samaan aikaan, kun uusi järjestö aloittaa
Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) esittämän yhteiskuntasopimuksen ja tekeillä olevan uuden suuren palkansaajakeskusjärjestön aikataulut ovat pahasti ristissä.
Sipilä yrittää rakentaa yhdessä työmarkkinakeskusjärjestöjen kanssa yhteiskuntasopimusta, joka tulisi voimaan vuoden 2017 alussa. Tuolloin Sipilän kanssa nyt neuvottelevat palkansaajakeskusjärjestöt voivat olla jo historiaa. 1,7 miljoonaa jäsentä kokoavan keskusjärjestön on tarkoitus aloittaa tammikuussa 2017.
SAK:n ja STTK:n puheenjohtajat eivät näe aikatauluissa ongelmia.
Uutta keskusjärjestö innokkaasti rakentamassa ollut Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta myöntää, että asiaa on mietitty.
– Olemme funtsanneet, että jos näin käy, yhteiskuntasopimuksen ja muidenkin toimenpiteiden varalta pitää olla toimiva hallinto.
Kun uusi keskusjärjestö perustetaan, vanhat pyörivät Elorannan mukaan tavalla tai toisella uuden perustamiseen asti.
– Jos tarvetta tulee, vuoden 2016 syksyllä voidaan valita myös väliaikaishallinto, Eloranta sanoo.
Minkälainen yhteiskuntasopimus?
Eloranta ihmettelee, minkälaista yhteiskuntasopimusta Suomeen ollaan rakentamassa.
– Me ainakaan emme tiedä vielä, onko sopimus perinteinen tupo. Elinkeinoelämän keskusliitto EK puhuu liittokierroksesta. Tässä on vielä aika monta liikkuvaa elementtiä.
Myös STTK:n puheenjohtajalle Antti Palolalle on vielä epäselvää, mikä pääministerin ajama yhteiskuntasopimus on. Hänen mukaansa varmaa ei ole edes se, että Suomeen tehdään yhteiskuntasopimus.
– Hallitukselle saattaa riittää järjestöjen yhteisymmärrys asioista, joita viedään seuraavan neuvottelukierroksen toimialakohtaisiin sopimuksiin.
Uusi järjestö pitää vanhojen lupaukset
STTK:n Palolan ja SAK:n Lauri Lylyn mukaan uusi palkansaajakeskusjärjestö ei aiheuta ongelmia yhteiskuntasopimukselle, jos sellainen päätetään solmia.
– Ei sopimus lakkaa olemasta, vaikka uusi keskusjärjestö perustettaisiinkin. Liitot kantavat vastuunsa, olivatpa ne missä keskusjärjestössä tahansa, Palola sanoo.
Myös Lyly tähdentää, että uudessa keskusjärjestössä ovat samat liitot kuin vanhoissakin.
– Samaa porukkaa tämä yhteiskuntasopimus koskee. Ei tässä mitään ongelmia ole.