Kuvataiteilija Terike Haapojan ja kirjailija Laura Gustafssonin teos Naudan historian museo esitellään saksalaisessa taiteen ja mediateknologian keskuksessa ZKM:ssa Karlsruhessa.
Naudan historian museo sai ensiesityksensä Helsingin Kaapelitehtaalla vuonna 2013, ja se on herättänyt laajaa kiinnostusta niin kotimaassa kuin ulkomaillakin.
Nyt teos nähdään tiivistetyssä muodossa ZKM-keskuksessa avautuvassa Exo-Evolution-näyttelyssä. Näyttely kokoaa yhteen uusia teknologioita hyödyntäviä, luonnontieteisiin suuntautuneita ja tulevaisuutta kartoittavia taiteilijoita.
Naudan historian museo esittelee ihmisen ja naudan yhteistä menneisyyttä jalostuksen, teollistumisen ja ruumiinkuvan muutosten kautta.
– Ihminen on tuhonnut naudan historian, sanoi Laura Gustafsson Kansan Uutisten haastattelussa vuonna 2013.
– Kirjoittamaton historia on sukupolvelta toiselle välittyvää tietoa, mutta nautasukupolvet erotetaan toisistaan.
– Naudan elämässä tuotantoeläimenä on tapahtunut 1800-luvulta lähtien paljon. Kun alettiin ymmärtää enemmän genetiikasta, sitä alettiin jalostetaan rajusti. Se on vaikuttanut paitsi nautojen, myös ihmisten elämään.
Tekemällä näkyväksi historiaa naudan mukaan museo kyseenalaistaa yhden väestöryhmän näkökulman ensisijaisuuden.
Museo on osa suurempaa Toisten historia -projektia, jossa yhteiskuntaa ja ihmistä tarkastellaan toislajisten eläinten näkökulmasta.
Museohanketta taustoittava kirja History According to Cattle (Into ja Punctum Books) ilmestyi kesällä Suomessa, ja marraskuussa se julkistetaan New Yorkissa.
Naudan historian museon esittämisestä pittsburgilaisessa Center for Post-Natural Historyssa neuvotellaan parhaillaan. Toisten historian seuraava teos, mittava Epäihmisyyden museo – Museum of Non-Humanity avautuu syyskuussa 2016 Helsingin Suvilahdessa.