Oppositio jättää yhteisen välikysymyksen liikennepolitiikasta. Välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja on SDP:n Katja Taimela. Kyseessä on ensimmäinen kerta tällä vaalikaudella, kun koko oppositio on mukana välikysymyksessä.
Välikysymyksessä vaaditaan vastausta siihen, miten hallitus varmistaa kansalaisten yhdenvertaisuuden ja asianmukaiset julkiset liikenneyhteydet koko maassa. Lisäksi oppositiopuolueet haluavat tietää, miten maakuntien elinvoimaisuudesta pidetään huolta ja millä tavalla lakkautettavien junavuorojen liikenne aiotaan korvata.
Autovero vai junavuorot?
– Hallituksen leikkausten tuloksena junaliikenne loppuu maaliskuussa 2016 usealla rataosuudella kokonaan ja vähenee muualla. Tämä on synnyttänyt suurta vastustusta lakkautettujen reittien matkustajissa sekä herättänyt huolen vaikutuksista maakuntien talouteen ja elinvoimaisuuteen, välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja Katja Taimela sanoo.
Hallituksen leikkaukset vaikeuttavat suuresti työssäkäyntiä, yrittäjyyttä ja opiskelua esimerkiksi Itä-Suomessa.
SDP on aiemmin syksyllä ehdottanut, että hallitus pelastaisi ihmisille tärkeän junaliikenteen perumalla osan autoveron alentamisesta. Samaa ehdotetaan myös välikysymyksessä, sanoo SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman.
Keskustan toiminta ihmetyttää
Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtajan Aino-Kaisa Pekosen mukaan keskustavetoinen hallitus on heikentämässä maakuntien joukkoliikennettä.
– Hallituksen leikkaukset vaikeuttavat suuresti työssäkäyntiä, yrittäjyyttä ja opiskelua esimerkiksi Itä-Suomessa.
RKP:n Anna-Maja Henriksson huomauttaa, ettei valtion viime vuosien melkein miljardin investointeja Seinäjoki–Oulu-rataosuuden kunnostukseen tehty sen takia, että VR vähentäisi vuoroja tai että junat ajaisivat asemien ohi.
– Tämä on hallitukselta hyvin lyhytnäköistä liikennepolitiikkaa joka heikentää kansalaisten luottamusta järkevään päätöksentekoon.
Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah pitää kilpailun avaamisen kiirehtimistä turhana tilanteessa, jossa EU:n neljäs rautatiepaketti on vielä keskeneräinen.
– Erityisesti Itä- ja Keski-Suomessa ollaan hämmentyneitä, että juuri keskusta ja perussuomalaiset ajavat politiikkaa, jolla horjutetaan maakuntien elinvoimaa. Huonosti toteutettu kilpailutus tuo alalle pahimmillaan kermankuorijat, Essayah sanoo.