KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kotimaa

Perussuomalaisilla politiikka jäi retoriikaksi

Perussuomalaisten menestyksen salaisuus on ollut kameleonttimainen kyky tarjota erilaisille ihmisille sopivia tarinoita, arvioi aihepiiristä väitellyt Niko Pyrhönen.

Perussuomalaisten menestyksen salaisuus on ollut kameleonttimainen kyky tarjota erilaisille ihmisille sopivia tarinoita, arvioi aihepiiristä väitellyt Niko Pyrhönen. Kuva: Jarno Mela

Huoli hyvinvointivaltion tulevaisuudesta vei monen äänestäjän perussuomalaisten leiriin. Hyvinvointivaltiolla on ollut puolueelle ja maahanmuuton vastustajille kuitenkin vain symbolinen merkitys, sanoo perussuomalaisten hyvinvointinationalismista väitellyt Niko Pyrhönen.

Elias Krohn
8.11.2015 12.01

Vuosituhannen vaihteessa suuri osa suomalaisista jakoi huolen hyvinvointivaltion tulevaisuudesta globalisoituvassa taloudessa. Työpaikkoja siirtyi halvemman tuotannon maihin, laman arvet olivat yhä kipeitä, eikä nousukausi tuonut hyvinvointia kaikille. Tällaisissa oloissa kehittyivät maahanmuuttovastainen populistinen liike ja identiteetti sekä perussuomalaisten nousu.

Tutkija Niko Pyrhönen tarkastelee Helsingin yliopistossa vast’ ikään tarkastetussa väitöskirjassaan ”maahanmuuttokriittisen” populismin vakiintumista elinvoimaiseksi kollektiiviseksi identiteetiksi. Pyrhönen analysoi kriittiseen nationalismin tutkimukseen pohjautuvassa sosiologian alan väitöksessään julkisessa keskustelussa käytettyjä puheenvuoroja.

Pyrhösen mukaan 2000-luvun mittaan luodun identiteetin voima on siinä, miten laajalti se yhdistää muuten erilaisia ihmisiä.

”Yllättävän erilaiset äänestäjäjoukot saatiin huomioitua samalla uusliberalistisella puheella.”

– Nämä ihmiset tuntevat, että heitä ei kuunnella, että valta on muilla, eliittien tai kaikkialle soluttautuneiden punavihreiden hallussa ja että heitä syrjitään joka paikassa, varsinkin mediassa, Pyrhönen kuvailee.

Taustalla uusliberalistiset oletukset

Liike puhutteli Pyrhösen mukaan alkujaan erityisesti globalisaation nettohäviäjiä, kuten prekariaattia. Taustalla oli usein kokemus siitä, että kilpailu vähistä työpaikoista kiristyy, työehdot heikkenevät ja tulonsiirrot ovat uhattuina, kun maahanmuuttajatkin tulevat jakamaan samoja resursseja.

– Näistä ihmisistä 2000-luvun alussa muodostui perussuomalaisten kannattajakunta.

Sittemmin liike alkoi kuitenkin vedota entistä enemmän myös paremmin toimeentuleviin suomalaisiin.

– Alettiin puhua siitä, että maahanmuuttopolitiikkaa kiristämällä voidaan vähentää verorasitetta, ja näin houkuteltiin keskiluokkaista äänestäjäkuntaa, Pyrhönen kertoo.

Pyrhönen näkee maahanmuuttovastaisuudella yhteyden uusliberalistisen talousajattelun vakiintumiseen. Vaikka suuntaukset ovat monilta osin vastakkaisia, molemmissa korostetaan julkisen sektorin resurssien niukkuutta.

– Kaikki lähti liikkeelle paljolti rahapuheesta. Yllättävän erilaiset äänestäjäjoukot saatiin huomioitua samalla uusliberalistisella puheella.

Uhkakuvat vetosivat kansaan

Miten mielikuva siitä, että juuri maahanmuutto olisi keskeinen uhka hyvinvointivaltiolle, saattoi lyödä läpi niin vahvasti? Pyrhönen selittää tätä sillä, että maahanmuutosta puhuttiin paljon valtavirtapolitiikassa 2000-luvun alussa, jo ennen perussuomalaisten nousua.

– Sitä ei esimerkiksi vasemmalla laidalla tai vihreissä nähty uhkana, mutta konsensus vallitsi siitä, että maahanmuutto on nyt otettava fiksusti haltuun. Sille pohjalle oli ehkä helppo rakentaa myös uhkakuvia.

Uhkakuvat eivät perustuneet vallitsevaan tilanteeseen, vaan visiot sijoittuivat tulevaisuuteen.

– Koko ajan on puhuttu siitä, että tilanne ei juuri nyt ole paha, mutta millaista mahtaa tulevaisuudessa tulla.

Tällaista pelkoa on ollut helppo pitää yllä, vaikka maahanmuutto on toistaiseksi ollut melko marginaalinen ilmiö.

– Nykyinen pakolaiskriisi taas on luonteeltaan sellainen, että perussuomalaiset tai mikään muukaan puolue ei hallituksesta käsinkään voi tehdä asialle juuri mitään, Pyrhönen huomauttaa.

Huolet maahanmuuton vaikutuksista ovat yhdistyneet idealisoidun yhtenäiskulttuurin ja vahvan hyvinvointivaltion kaipuuseen.

Tyypillistä on myös se, että pelot kohdistuvat nimenomaan Afrikan ja Lähi-idän suunnasta tuleviin. Huoli esimerkiksi Virosta tulevista vierastyöläisistä 2000-luvun alussa oli Pyrhösen mukaan vain yksi rikka rokassa ja vaikutti lähinnä prekaarimman äänestäjäjoukon keskuudessa.

Suomessa oli 2000-luvun alussa myös näkyvää punavihreästi suuntautunutta globalisaatiokriittistä kansalaisliikehdintää. Sillä ei Pyrhösen mukaan kuitenkaan ollut tarjota sellaisia helppoja ratkaisuja, joilla olisi vedottu kansan syviin riveihin perussuomalaisten tavoin.

Ei linjauksia hyvinvointivaltiosta

Vaikka huoli hyvinvointivaltion tulevaisuudesta on saanut monet pelkäämään maahanmuuttoa ja tukeutumaan perussuomalaisiin, puolue ei kuitenkaan ole esittänyt juurikaan hyvinvointivaltiota koskevia linjauksia. Pyrhösen mukaan hyvinvointivaltio onkin perussuomalaisille vain symbolinen resurssi.

– Siihen on viitattu hyvin yleisellä tasolla, mutta politiikkaohjelmissa ei ole tullut paljoa siihen liittyviä avauksia.

Sama pätee perussuomalaisten politiikkaan ylipäänsä.

– He tekevät identiteettipolitiikkaa, asenteiden ja arvojen politisointia. Politiikan kovaa ydintä, politiikkaohjelmien tekemistä ja niiden tulosten ja vaikutusten arviointia, perussuomalaisilla ei juuri ole nähtävissä, Pyrhönen ruotii.

– Ainakaan julkiseen keskusteluun sellaista ei paljon syötetä, vaan luotetaan tunteellistaviin tarinoihin, asenteiden pohjalta tapahtuvaan kannattajien hankkimiseen, hän täsmentää.

Sama toimii muuallakin maailmassa: Pyrhösen yhdysvaltalainen vastaväittäjä kertoi Helsingissä esitelmöidessään vastaavia kokemuksia republikaanien, erityisesti Donald Trumpin maahanmuuttopolitiikasta. Sielläkään ei pohdita varsinaisia politiikkatoimia ja niiden vaikutuksia, vaan vedotaan äänestäjien tunteisiin ja asenteisiin.

Populistien sanotaan esittävän helppoja ratkaisuja, mutta Pyrhösen mukaan voidaan paremminkin puhua helppojen ratkaisujen illuusiosta.

– Esimerkiksi rajojen sulkeminen ei ratkaisisi lainkaan niitä ongelmia, joihin sillä yritetään tarttua.

Leimaaminen ei auta

Yhtenä populismin nousun taustatekijänä Pyrhönen näkee vasemmistopuolueiden heikkouden. Perussuomalaisten äänestäjiksi on hakeutunut sitä duunarien ydinjoukkoa, jonka asiaa vasemmisto on perinteisesti ajanut.

– On ollut huomattavan paljon liikkuvia, epävarmoja äänestäjiä, jotka eivät ole voineet mielestään luottaa siihen, että vasemmisto pystyy tarjoamaan ja toteuttamaan heitä hyödyttäviä ratkaisuja. He ovat alkaneet etsiä vastauksia muualta.

Vasemmistoa Pyrhönen neuvoo ampumaan maahanmuuttovastaisia puheita alas asiapohjalta. Rasistiksi tai fasistiksi leimaamisen, vaikka se olisi aiheellistakin, populistit onnistuvat usein kääntämään voitokseen uhriutumalla.

– Vaihtoehto olisi keskittyä puhumaan enemmän siitä, mitä perussuomalaisten linjauksilla yritetään saada aikaan, miksi se ei toimi ja mitä pitäisi tehdä sen sijasta.

Hallitusvalta syö luottamusta

Tällä hetkellä perussuomalaisten tilanne on aivan erilainen kuin Pyrhösen aloittaessa väitöstutkimustaan vuonna 2010. Hallituspolitiikka monien aiempien puheiden perumisineen on syönyt luottamusta puolueeseen ja kannatus on mielipidemittauksissa romahtanut.

– Ei se hirveän yllättävää ole, että käytännön ratkaisuissa nähdään, onko keisarilla vaatteita vai ei, Pyrhönen kommentoi.

Kannatuksen laskuun vaikuttaa Pyrhösen mukaan sekä pakolaistilanne että oikeistohenkiset budjettileikkaukset.

– Nyt perussuomalaisilla olisi tarve kehittää joko uudenlaisia tarinoita tai näyttää, miten heidän tähänastiset tarinansa pystytään paljastamaan toimiviksi ja toteutettaviksi politiikkaohjelmiksi. Muuten ei voi ennustaa perussuomalaisille hyvää menestystä jatkossa.

Niko Pyrhösen väitöskirja The True Colors of Finnish Welfare Nationalism: Consolidation of Neo-Populist Advocacy as a Resonant Collective Identity through Mobilization of Exclusionary Narratives of Blue-and-White Solidarity on luettavissa internetissä.

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Jussi Saramon mukaan vihreä siirtymä ja turvallisuuspolitiikka, USA:n presidentti Donald Trumpin kauppasodat ja koko maailmanpoliittinen jännite liittyvät nyt kaikki todella vahvasti yhteen.

Vihreä siirtymä on Euroopalle turvallisuuskysymys, sanoo Jussi Saramo – EU:n budjetti ohjaa tulevaisuutta

Paavo Lipposen toisen hallituksen puheenjohtajat ohjelmaneuvotteluissa huhtikuussa 1999.

Paavo Lipponen kiistää muistelmissaan oikeistosyytökset ja sanoo tehneensä pääministerinä sosialidemokraattista politiikkaa

Minja Koskela.

Hallitus yksinkertaistaa työttömyysturvaa: ”Tuhansien ihmisten etuuksia leikataan”

Aino-Kaisa Pekonen.

Nyt Orpon hallitus lasten terveystarkastuksista: ”Tulee kalliiksi”

Uusimmat

Jussi Saramon mukaan vihreä siirtymä ja turvallisuuspolitiikka, USA:n presidentti Donald Trumpin kauppasodat ja koko maailmanpoliittinen jännite liittyvät nyt kaikki todella vahvasti yhteen.

Vihreä siirtymä on Euroopalle turvallisuuskysymys, sanoo Jussi Saramo – EU:n budjetti ohjaa tulevaisuutta

Paavo Lipposen toisen hallituksen puheenjohtajat ohjelmaneuvotteluissa huhtikuussa 1999.

Paavo Lipponen kiistää muistelmissaan oikeistosyytökset ja sanoo tehneensä pääministerinä sosialidemokraattista politiikkaa

Minja Koskela.

Hallitus yksinkertaistaa työttömyysturvaa: ”Tuhansien ihmisten etuuksia leikataan”

Aino-Kaisa Pekonen.

Nyt Orpon hallitus lasten terveystarkastuksista: ”Tulee kalliiksi”

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

 
02

Susien metsästys on lisääntymässä – Vastalause eduskunnassa

 
03

Nyt Orpon hallitus lasten terveystarkastuksista: ”Tulee kalliiksi”

 
04

Koskela ihmettelee Orpon hallituksen sekoilua: ”Laki olisi epätasapainoinen, jos poisto koskisi vain työntekijöitä”

 
05

Tunteelliset jäähyväiset komisario Koskiselle

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Sijoitus rikkaiden maiden lasten hyvinvointivertailussa romahti – ”Näillä mittareilla Suomea ei voida pitää lasten hyvinvoinnin mallimaana”

14.05.2025

Järjestö vaatii hallitusta perumaan yhteisöveron alennuksen: ”Heikot perusteet ja virheelliset arviot”

13.05.2025

Li Andersson tylyttää: Hallituksen talouspolitiikka on surkea epäonnistuminen kaikilla keskeisillä mittareilla

13.05.2025

Maanpakolaistoimitukset verkostoituvat Latinalaisessa Amerikassa

13.05.2025

Miten valtiovarainministeriöstä tuli hallituspolitiikkaa ohjaava superministeriö? KU:n podcastissa pohditaan ministeriön historiaa ja tulevaisuutta

13.05.2025

Chilen huippujuustot tuotetaan ankarissa olosuhteissa

12.05.2025

KU kysyi Stubbilta Israelin toimista Gazassa, lännen kaksoisstandardeista ja globaalista etelästä – Näin presidentti vastasi

12.05.2025

Tunteelliset jäähyväiset komisario Koskiselle

11.05.2025

Tuntuu kuin olisi itse mukana, kun Niko Rantsi kuvaa poliisioperaatiota neljännessä dekkarissaan Vaikenemisen laki

10.05.2025

Laosissa raivataan edelleen amerikkalaispommeja, mutta Trump poisti työltä USA:n tuen

10.05.2025

Vasemmistoliitto mukana päättämässä Turussa – hyväksyi pormestariohjelman

09.05.2025

Susien metsästys on lisääntymässä – Vastalause eduskunnassa

09.05.2025

Korkeakoulujen rahoituskaruselli hämmentää: ”Toisella kädellä annetaan, toisella otetaan”

09.05.2025

Koskela ihmettelee Orpon hallituksen sekoilua: ”Laki olisi epätasapainoinen, jos poisto koskisi vain työntekijöitä”

09.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025

250 miljardia syytä tukea Ukrainaa

18.03.2025

Eurooppalaisen vaihtoehdon aika

14.02.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään