Pariisin ilmastokokouksessa tuotiin torstaina aamulla käsiteltäväksi uusi versio neuvotteluasiakirjaksi.
Luonnoksessa on vielä auki useita kohtia, mutta tekstiä on nyt tiivistetty suunnilleen viiden liuskan verran. Alunperin tekstiä oli runsaat 60 liuskaa.
Eri kokouslähteiden mukaan edelleen suurin kiista vallitsee ilmastorahoituksesta.
Kehitysmaat ovat vaatineet teollisuusmailta sitoutumista välitavoitteisiin kohti vuodelle 2020 luvattua 100 miljardin dollarin vuosittaista rahoitusta. Viime vuonna rahoitus oli OECD:n mukaan 62 miljardia.
Jakolinja närästää
Kansalaisjärjestöjen yhteisen Climate Action Network -portaalin (CAN) mukaan kiistassa on vielä enemmän kyse vuoden 2020 jälkeisestä rahoituksesta. Kehitysmaat vaativat teollisuusmaita kasvattamaan rahoitusta tälle vuosikymmenelle luvatusta ja sitovaa mainintaa tästä ilmastosopimukseen.
Kiistaa on myös jaosta kehitysmaat – kehittyneet maat. Monet kehittyneet maat haluaisivat luopua jaosta kokonaan. Jaottelu lyötiin lukkoon vuonna 1992, ja silloin kehitysmaiksi luokitelluista esimerkiksi Saudi-Arabia ja Etelä-Korea ovat nykyään varsin vauraita.
Kehitysmaat katsovat, että jaosta luopuminen ei ottaisi huomioon maiden välillä vallitsevia todellisia kehityseroja.
Todentamisessa edistystä
Joidenkin kokouslähteiden mukaan auki olevia asioita on vielä odottamattoman paljon.
Uutta versiota asiakirjaksi odotetaan jo huomenna. Suurimmat kiistakohdat jäävät ministeritason neuvotteluihin ensi viikolle.
CAN:n mukaan yhdessä pitkäaikaisessa kiistakysymyksessä on edistytty, nimittäin päästövähennysten mittaamisessa, raportoinnissa ja todentamisessa. Niiden merkitys on suuri luottamuksen kannalta.
”Ymmärrys lisääntynyt”
Greenpeacen Kaisa Kosonen sanoo CAN:n tiedotteessa, että pitkän aikavälin tavoitteiden asettamisessa on edistytty. Kososen mukaan ”ymmärrys on lisääntynyt” siitä, että jopa 1,5 asteen lämpeneminen olisi vaarallista.
Pariisin kokouksen tavoitteena on saavuttaa ”kattava ja sitova” sopimus, jolla lämpeneminen voitaisiin rajata enintään kahteen asteeseen. Laskelmien mukaan eri maiden Pariisia varten esittämien suunnitelmien perusteella ilmasto lämpenisi arviolta 2,7–3 astetta, jos ne toteutuisivat täysimääräisesti.