KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kulttuuriuutiset

Tällainen oli uutisvuosi 1215

Näin näki Magna Cartan allekirjoittamisen taiteilija James Doyle vuonna 1864.

Näin näki Magna Cartan allekirjoittamisen taiteilija James Doyle vuonna 1864.

Juhana Maaton kävi kaikkien aikojen yhteiskuntasopimusneuvottelut kesäkuussa 1215.

Arto Huovinen
6.1.2016 8.34

Väkiluku

Eri lähteet arvioivat maapallon 1200-luvun alun väkiluvuksi 360–450 miljoonaa. Se on noin 5–6 prosenttia nykyisestä 7,3 miljardin väkiluvusta.

Maailman suurin kaupunki tuolloin oli useiden arvioiden mukaan Kiinan Hangzhou, mutta arviot sen väkiluvusta vaihtelevat 250 000:sta yhteen miljoonaan. Muita ehdokkaita suurimmaksi kaupungiksi ovat Bagdad, Kaifeng sekä Turkmenistanin Gurganj ja Merv.

Kirkon sote-uudistus: pappi täytyy kutsua lääkärin rinnalle sairaan luo.

Runnymeden niitty lähellä Windsorin linnaa, 30 kilometrin päässä Lontoosta oli paikka, jonne anglosaksien kuninkaat olivat jo 600-luvulta lähtien kokoontuneet palavereihin neuvosmiestensä kanssa.

Kesäkuun 15. päivänä vuonna 1215 Runnymedessä oli tavallista enemmän sähköä ilmassa. Aateliset olivat suivaantuneet Ranskassa suuria maa-alueita menettäneeseen Englannin kuningas Juhanaan.

Paronit ryhtyivät Juhanan kanssa yhteiskuntasopimusneuvotteluihin, joissa kuninkaalle ei annettu vaihtoehtoja. Hänen oli pakko allekirjoittaa Suuri peruskirja eli Magna Carta, joka rajoitti kuninkaan valtaoikeuksia.

ILMOITUS
ILMOITUS

Magna Cartan mukaan vapaita miehiä ei saa laittomasti vangita ja heillä on oikeus saada asiansa viivyttelemättä oikeuden käsiteltäväksi. Joitakin vanhoja veroluonteisia maksuja poistettiin ja uusia veroja sai määrätä vain paronien suostumuksella. Kuninkaan toimia valvomaan perustettiin 25 paronin neuvosto, Englannin parlamentin alkumuoto.

Kapinalliset aateliset puolestaan lupasivat luovuttaa valtaamansa Lontoon takaisin kuninkaalle.

Juhana oli kuitenkin kuin Sipilän hallitus. Hän pyörsi päätöksensä nopeasti ja jo elokuussa sanoutui irti Magna Cartasta.

Lisäksi Juhana otti käyttöön ”pakottavan lainsäädännön”. Hän hankki tuekseen paavi Innocentius III:n, joka 24.8. tuomitsi Magna Cartan ”paitsi häpeälliseksi ja alentavaksi, myös laittomaksi ja epäoikeudenmukaiseksi”. Paavi julisti kapinoivat paronit kirkonkiroukseen.

Myyttinen asiakirja

Luottamuspulan vuoksi paronitkaan eivät pitäneet omaa osaansa sopimuksesta. Seurauksena oli Ensimmäisenä paronien sotana tunnettu sota kuninkaan ja aatelisten välillä.

Sota jatkui kaksi vuotta, mutta Juhana Maattoman liikanimen saanut kuningas itse kuoli punatautiin lokakuussa 1216. Juhanasta tuli jälkimaailmalle arkkikonna, jonka pahoista teoista kirjoitettiin niin Walter Scottin Ivanhoessa kuin Robin Hood -tarinoissakin.

Magna Carta on saanut anglosaksisessa maailmassa myyttisen maineen, mutta oikeastikin se lienee vuoden 1215 kauaskantoisin tapahtuma.

Magna Cartasta tuli perusta Englannin kirjoittamattomalle perustuslaille. 1700-luvulla Pohjois-Amerikan siirtokunnat hakivat siitä oikeutusta kapinoinnilleen, ja sen periaatteita siirrettiin Yhdysvaltain perustuslakiin.

Britannian siirtomaavallan myötä Magna Cartan sisältöä on omaksuttu monien maiden oikeusjärjestelmiin.

Alunperin Magna Carta suojasi vain aatelisten oikeuksia. Myöhemmissä tulkinnoissa sitä laajennettiin vapaisiin valkoisiin miehiin ja lopulta kansalaisiin yleensä.

Anglosaksisen maailman oikeusistuimien jury sekä habeas corpus -periaate eivät juonnu suoraan Magna Cartasta, vaikka ne on usein siihen liitetty. Habeas corpus suojaa mielivaltaisilta vangitsemisilta vaatien syyttäjää joko syyttämään pidätettyä rikoksesta tai vapauttamaan tämän.

Zhongdun hävitys

Pari viikkoa ennen Magna Cartaa eli kesäkuun 1. päivänä tapahtui hirveitä Zhongdussa. Pitkän piirityksen jälkeen Temüjinin (eli Tšingis-kaanin) joukot valtasivat tämän kiinalaisen Jin-dynastian pääkaupungin.

Kaupungissa oli enimmillään 1100-luvun lopulla ollut jopa lähes miljoona asukasta. Nyt jäljellä olleet asukkaat surmattiin ja aikalaisten mukaan kaupunki paloi yli kuukauden. Kronikoitsijat kertovat, että epätoivoiset puolustajat olivat ampuneet piirittäjiä kullasta ja hopeasta tehdyillä tykinkuulilla muiden metallien loputtua.

Zhongdu sijaitsi nykyisen Pekingin lounaisosassa. Zhongdun sorruttua Jin-dynastian pääkaupunki siirrettiin etelämmäksi Kaifengiin.

Syyskuun 23. päivänä syntyi Tšingis-kaanin pojanpoika Kublai-kaani.

Hindufanaatikko riehui

Kovia aikoja elettiin myös Etelä-Aasiassa. Nykyisen Intian Orissan osavaltiossa sijainneen Kalingan kuningaskunnan hallitsija Kalinga Magha nousi suuren armeijan kanssa maihin saarelle, jonka nykyään tunnemme Sri Lankana.

Kalinga Magha marssi suunnatonta hävitystä aiheuttaen pääkaupunki Polonnaruwaan, syrjäytti kuningas Parakrama Pandyan II:n ja perusti saaren pohjoisosaa hallinneen Jaffnan kuningaskunnan.

Kalinga Maghaa alettiin myöhemmin kutsua Tyranni-Maghaksi. Hän oli hindufanaatikko, joka ei antanut mitään myönnytyksiä saarella jo yli puolitoistatuhatta vuotta asuneen singaleesiväestön buddhalaiselle uskolle.

Singaleesimunkkien kronikka Culawamsa kertoo Kalingan lukuisista hirmuteoista. Singaleeseja pakenikin joukoittain saaren länsi- ja eteläosiin sekä sisämaan vuoristoihin.

Pannabullaa kerettiläisille

Marraskuun 11. päivänä alkoi Rooman Lateraanikirkossa keskiajan merkittävin kirkolliskokous, Neljäs lateraanikonsiili.

Paavi Innocentius III oli kutsunut kokouksen koolle jo 19.4.1213, joten kauempaakin ehdittiin paikalle. Mukana olivat muun muassa Jerusalemin latinalainen patriarkka sekä (nykyisen Libanonin) maroniittikirkon johtaja.

Lateraanikonsiili teki tärkeän opillisen päätöksen vahvistamalla transsubstantiaatio-opin eli opin, jonka mukaan ehtoollisen leipä ja viini todella muuttuvat Kristuksen ruumiiksi ja vereksi.

Kirkolliskokous määräsi, että juutalaisten ja muslimien on käytettävä erityistä hattua ja ommeltava vaatteisiinsa keltainen merkki.

Kokous hyväksyi yhden uskontunnustuksen ja julisti siitä poikkeavat käsitykset harhaopeiksi. Harhaoppiset piti julistaa pannaan. Kirkko kehotti maallisia vallanpitäjiä tuomitsemaan katumattomat kerettiläiset kuolemaan ja takavarikoimaan heidän omaisuutensa.

Kirkko näytti esimerkkiä ja takavarikoi lähes kaikki Toulousen kreivin ja Marseillen rajakreivin Raimund VI:n maaomistukset Etelä-Ranskassa. Raymond oli julistettu pannaan hänen tuettuaan harhaoppisiksi tuomittuja kataareja.

Kokous teki myös sote-uudistuksen. Se määräsi, että lääkärien on kirkonkirouksen uhalla kehotettava sairaita kutsumaan papin paikalle.

Heinäkuussa Pyhä Dominicus oli perustanut Saarnaajien veljeskunnan Toulousessa. Se tunnetaan 1400-luvulta lähtien Dominikaaniveljeskuntana.

Lateraanikonsiili määräsi, ettei uusia uskonnollisia veljeskuntia saa enää perustaa. Kuitenkin jo vuotta myöhemmin kirkko hyväksyi Saarnaajien veljeskunnan.

Samaan aikaan toisaalla

Andeilla oli meneillään suuri rakennustyö. Inkat olivat 1200-luvun alussa alkaneet rakentaa Cuzcon kaupunkia.

Myös Texcoco-järvellä oli alettu rakentaa samoihin aikoihin. Mexicat pystyttivät Tenochtitlanin ja Tlatelolcon kaupunkeja. Heistä tuli myöhemmän atsteekkivaltakunnan johtajia, ja vielä myöhemmin lähes kuivaneen järven paikalle kehittyi jättiläiskaupunki Ciudad de México (Mexico City).

Vastoin aiempaa käsitystä Amazonasin alueella kukoisti kehittyneitä sivilisaatioita. Viime vuosien arkeologiset löydöt kertovat kaupungeista, teistä ja silloista. On löytynyt myös satoja geoglyyfejä eli ilmasta havaittavia suuria kuvioita.

Pohjois-Amerikassa pueblo-kansan väkiluku oli suurimmillaan. Mesa Verden alueen pueblot olivat muuttaneet maataloista kanjonien asutuskeskuksiin.

Vielä pohjoisempana Mississippin rannalla, nykyisessä Illinoisin osavaltiossa sijainnut Cahokian muinaiskaupunki eli huippukauttaan. Siellä arvioidaan olleen 20 000, ehkä jopa 50 000 asukasta. Amerikkalaiseen tapaan suurin osa heistä tosin asui esikaupungeissa.

Afrikan useista muinaisvaltioista 1200-luvun alussa oli erityisen merkittävä Kanemin kuningaskunta, jonka alueeseen kuuluivat nykyinen Tšad lähes kokonaan sekä osia eteläisestä Libyasta, itäisestä Nigeristä, koillisesta Nigeriasta ja pohjoisesta Kamerunista.

Etiopian ikivanhaa kristittyä kuningaskuntaa hallitsi Zagwe-dynastia, jonka aikana rakennettiin kuuluisat kalliokirkot.

Suomikin alkaa päästä historiaan: vanhin siihen liittyvä asiakirja Gravis admodum (”Ylen raskas”) on peräisin vuodelta 1171 tai 1172.

Nousiaisissa oli piispanistuin, joka vuonna 1229 siirrettiin nykyisen Turun Koroistenniemelle.

Väkiluku

Eri lähteet arvioivat maapallon 1200-luvun alun väkiluvuksi 360–450 miljoonaa. Se on noin 5–6 prosenttia nykyisestä 7,3 miljardin väkiluvusta.

Maailman suurin kaupunki tuolloin oli useiden arvioiden mukaan Kiinan Hangzhou, mutta arviot sen väkiluvusta vaihtelevat 250 000:sta yhteen miljoonaan. Muita ehdokkaita suurimmaksi kaupungiksi ovat Bagdad, Kaifeng sekä Turkmenistanin Gurganj ja Merv.

Kirkon sote-uudistus: pappi täytyy kutsua lääkärin rinnalle sairaan luo.
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Jennifer Sundin ja Coblin-koira ovat erottamattomat vain osittain toimivassa esikoisdekkarissa.

Häikäilemätön nainen on uusi trendi pohjoismaisissa dekkareissa – Jeanette Bergenstavin esikoinen toimii siinä puolittain

Anu Kaaja.

Anu Kaaja kulkee ihmisyyden ja esineiden rajapinnoilla

Henrin mukaan rankka ja synkkä levy sai odotettua paremman vastaanoton. ”Ilmeisesti sitä joku kuuntelee.”

Julma H räppää unohdettujen todellisuudesta: ”Ei kukaan kuuntele niitä, ei ketään kiinnosta”

Islantilaiset dekkarit ovat nousseet suureen suosioon. Uutena nimenä Suomeen tulee nyt Islannissa jo moneen kertaan palkittu Lilja Sigurdardóttir.

Uusi islantilainen dekkariavaus ei ole niin jääkylmä kuin toivoisi

Uusimmat

Jussi Saramo

Kohti perustuloa? Nyt voi allekirjoittaa vetoomuksen

Maailman peltomaita uhkaa laaja huonontuminen.

Kolmasosa maailman viljelymaasta on heikentynyt entisestään – multatohtorit levittävät tietoa maaperän hyvinvoinnista

Teollisuusliiton ensimmäinen varapuheenjohtaja Turja Lehtonen sanoi elokuussa KU:lle, että edessä on poikkeuksellisen vaikea neuvottelukierros.

Työtaistelut avasivat Teollisuusliiton neuvottelupöydän lukon – ”Näillä työtaisteluilla oli valtava merkitys, että saimme tämän homman liikkeelle”

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Sopu syntyi, Teollisuusliiton pitkät neuvottelut päättyivät kahden vuoden sopimukseen – ”Pöydässä oli muitakin mukana”

 
02

Hallitus lupasi kääntävänsä politiikan suunnan – Pysyviä parannuksia on tehty, mutta vasemmiston pitää silti vaatia enemmän

 
03

Lakot alkoivat ja lisää tulee, koska työnantajat eivät ole valmiita sopimaan

 
04

Kokoomuksen indeksijarru kasvattaisi eläkeläisköyhyyttä ja tuloeroja, varoittaa Eläkeläiset ry

 
05

Julma H räppää unohdettujen todellisuudesta: ”Ei kukaan kuuntele niitä, ei ketään kiinnosta”

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Häikäilemätön nainen on uusi trendi pohjoismaisissa dekkareissa – Jeanette Bergenstavin esikoinen toimii siinä puolittain

05.02.2023

Sopu syntyi, Teollisuusliiton pitkät neuvottelut päättyivät kahden vuoden sopimukseen – ”Pöydässä oli muitakin mukana”

05.02.2023

Meksikon kaasuvuodoille ei näy loppua

05.02.2023

Lapsiköyhyyden pitkät jäljet näkyvät – ”Eniten hyötyä olisi arjen tukemisesta”

05.02.2023

Sunnuntaivieras: Huolipuhe on vallankäyttöä

05.02.2023

Vaalipiirianalyysi: Kansanedustajan paikka vasemmistoliitolle Kaakkois-Suomessa on kevään vaaleissa epätodennäköistä, vaan ei mahdotonta

05.02.2023

Maksuton korkeakoulutus: missä mennään? – ”On syytä pelätä, että lukuvuosimaksut saattavat ilmestyä suomalaisiin korkeakouluihin hyvinkin äkillisesti”

04.02.2023

Liian vähän liian myöhään – millainen maailma on vuonna 2050?

04.02.2023

Kogilgerin kylässä Etelä-Intiassa viljelijät sopeutuvat muuttuvaan ilmastoon

04.02.2023

Uusimmat podcastit

KU:n Kaikki Uusiksi -podcastissa kahden jakson viikko!

03.02.2023

KU:n Kaikki Uusiksi -podcastissa keskusteltiin vasemmiston tulevaisuudesta ja tulevaisuuden vasemmistosta

30.01.2023

Kaikki Uusiksi-podcastissa fiilistellään viikonlopun Vasemmistoristeilyä ja puntaroidaan eduskuntavaalien asetelmia

13.01.2023
ILMOITUS
ILMOITUS

KU logo



  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Digilehden tai näköislehden aktiivinen tilaaja! Tunnuksesi on siirretty uuteen järjestelmään. Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään