Guantanamon kasvatti (Guantana-mo’s Child: Omar Khadr, 2015) havainnollistaa, miten törkeisiin ihmisoikeusrikoksiin niin sanotun terrorisminvastaisen sodan nimissä onkaan amerikkalaisten toimesta syyllistytty.
Kanadalaisdokumentin faktamateriaali on vankka, ei vähiten asiat itse kokeneiden ansiosta. Amerikkalaisten joukosta erottuu Afganistanissa sijainneen Bagramin kuulustelukeskuksen legenda, ”Hirviöksi” kutsuttu Damien M. Corsetti. Hänen avoimuutensa on ihailtavaa ja katumus ilmeisen vilpitöntä.
Corsetti oli vasta vähän yli kaksikymppinen 2000-luvun alun Bagrami- päivinään. Niistä kuullaan tarkempaa muisteloa sekä hänen että kuulusteltujen suulla (vesi- ja äänikidutus, seksuaalinen nöyryytys, koirat).
Corsetti tarkentaa olosuhteita, kun vangit siirrettiin lentoteitse Bagramista Guantanamoon. Suora sitaatti häneltä: ”Aika rajua kohdella ihmisiä sillä tavoin”.
Dokumentin keskiössä on Kanadan kansalainen Omar Khadr (s. 1986). Alussa selvitetään, miten hän joutui Kanadasta Afganistaniin ja siellä erään tulitaistelun jälkimainingeissa 15-vuotiaana lapsisotilaana amerikkalaisten vangiksi. Khadr on tällä hetkellä ehdonalaisessa ja asianajajansa Dennis Edneyn sekä tämän puolison hoivissa.
Dokumentti tekee tutuksi vähemmän kadehdittavaa tosielämän selviytymistarinaa. Omar itse tuntuu välttäneen sekä pahemmat psyykkiset vauriot että katkeroitumisen. Kun hän toteaa, että kaikelle on syynsä, niin siitä on hyvä pitää kiinni dokkaria katsoessa.
Asian kiteyttää hyvin Kanadan tiedustelupalvelun entinen vastavakoilun päällikkö Geoffrey O’Brian. Hänen mielestään Khadr kuuluu vuoden 2001 New Yorkin terrori-iskujen oheisuhreihin.
Faktamateriaali on erittäin kiintoisaa ja monilta osin hätkähdyttävää, ja kokonaisuus tältä pohjalta paljon kertova. Vaikuttavan ja tärkeän dokumentin ovat ohjanneet Patrick Reed ja Michelle Shephard.
Dokumenttiprojekti: Guantanamon kasvatti. TV1 maanantaina klo 21.30.
Yle Areena 30 päivää.