KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Ukraina haluaa määrätä laeilla historian tulkinnan

Viikinkejä saapumassa nykyisen Ukrainan alueelle. Nicolas Roerichin maalaus vuodelta 1901.

Viikinkejä saapumassa nykyisen Ukrainan alueelle. Nicolas Roerichin maalaus vuodelta 1901. Kuva: Myseum by name of Nicolas Roerich

Peter Lodenius
25.6.2016 15.00

Pintaa syvemmältä

Kuinka pitkälle voi laeilla säätää maan historiaa? Tästä keskustellaan kiivaasti Ukrainassa. Unkarissa ja Puolassa on säädetty lakeja, joissa esimerkiksi kielletään kommunistien ja natsien tunnukset, mutta Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on katsonut tällaisen kiellon loukkaavan ilmaisuvapautta.

Ukrainassa on kuitenkin menty paljon pidemmälle. Laeilla tulkitaan nyt myös maan historiaa ja kielletään poikkeavat tulkinnat. Neljän lain nippu hyväksyttiin huhtikuussa 2015, mutta keskustelu laeista on jatkunut. Yleisen lehtimiesliiton toukokuisen Kiovan matkan aikana puhuttiin näistä asioista muun muassa esseisti Mykola Riabtšukin kanssa.

 

ILMOITUS
ILMOITUS
Suhtautuminen neuvostososialismiin ei enää ole yhtä erottava tekijä kuin aiemmin.

Tuoreessa esseessään Riabtšuk kirjoittaa historiankäsityksen ja identiteetin kahtiajaosta Ukrainassa, tähdentäen, ettei jako vastaa etnistä tai kielellistä jakoa. Kaikki ukrainaa puhuvat eivät ole korostaneet ukrainalaisuutta, kaikki venäjää puhuvat ukrainalaiset tai Ukrainan venäläiset eivät ole pitäneet neuvostoliittolaista tai venäläistä identiteettiä tärkeimpänä.

Vaikka etniset suhteet eivät ole juurikaan muuttuneet, identiteetin suhteen muutos on ollut nopea. ”Universalistien” osuus väestöstä on kasvanut selvästi, kun taas ”provinsialistien” osuus on pienentynyt.

Riabtšuk ei itse puhu ”universalisteista” tai ”provinsialisteista”, hänen käyttämiään termejä on hankala kääntää. Sen sijaan Itä-Ukrainan Harkivissa syntynyt tunnettu kielitieteilijä George Jurij Ševelov käytti juuri näitä termejä kirjoittaessaan ukrainalaisten ja venäläisten suhteista.

 

Ukrainan olot ja historian voi nähdä monelta kantilta, siitäkin syystä, että nykyisen Ukrainan eri osilla on niin kirjava historia. Pohjoisesta, lännestä ja idästä tulleet voimat ovat aikoinaan tunkeutuneet tälle alueelle.

Alun perin viikinkien perustama Kiev-Rus oli tuhat vuotta sitten Euroopan sivistyksen keskus. Liettualaiset ja puolalaiset tunkeutuivat Itämereltä Mustallemerelle, kun taas vuoristoukrainalaiset eli ruteenit asuttavat edelleen Karpaattien rinteitä myös Slovakian puolella.

Ukrainan rajat määriteltiin vasta ensimmäisessä maailmansodassa. Vielä sata vuotta sitten nykyisessä Ukrainassa oli lännessä Habsburgien, idässä Romanovien valta, mutta molemmat imperiumit hävisivät. Alueelle muodostettiin useita pieniä ukrainalaisia tasavaltoja ja myös aseellisia joukkoja, mutta lopulta puna-armeija ja kommunismi jäivät kentälle voitokkaina.

Näin muodostetussa Ukrainan neuvostotasavallassa ei syntynyt yhtenäistä identiteettiä. Venäjästä tuli käytännössä politiikan ja hallinnon kieli. Idässä venäjänkieliset ja -mieliset omaksuivat tämän luonnollisena lähtökohtana, lännessä aikaisemmin Puolan ja Habsburgien alaisina toimineet ukrainalaiset aktivistit iloitsivat ”heimoyhteisön” syntymisestä, mutta vieroksuivat venäjän kielen ylivaltaa.

 

Ukrainan erillisestä olemuksesta on kuitenkin vallinnut yksimielisyys, paitsi maan koillisrajalla. Kun joulukuussa 1990 äänestettiin Ukrainan itsenäisyydestä, 90 prosenttia äänesti sen puolesta.

Suhtautuminen neuvostososialismiin poliittisena järjestelmänä on yhä erottava tekijä, vaikka sen merkitys on vähentynyt viime vuosina. Mielipidekyselyjen kysymykseen ”Pidättekö Neuvostoliiton loppua valitettavana?” tuli enemmän kyllä- kuin ei-vastauksia aina vuoteen 2013 asti, näin varsinkin venäläisten ja venäjää puhuvien ukrainalaisten taholta.

Venäläisten enemmistö oli vielä vuonna 2015 neuvostonostalginen, vaikka tutkimusta ei enää voitu ulottaa Venäjän tai separatistien miehittämille alueille, missä tämä kanta olisi vieläkin vahvempi. Venäjää puhuvien ukrainalaisten enemmistön mielipide oli kääntynyt jo aikaisemmin. Neuvostojärjestelmän kaipuu on ollut suurempi vanhempien, köyhempien ja vähemmän koulutettujen keskuudessa.

 

Välimuotoja on siis paljon, täysin pelkistettyjä identiteettejä ei juuri ole, Riabtšuk toteaa. Jako Länsi- ja Itä-Ukrainaan yksinkertaistaisi myös liikaa. Selkeimmän eron universalistien ja provinsialistien välillä saa hänen mukaansa kysymällä, ovatko ukrainalaiset ja venäläiset (melkein) samaa kansaa vai ei.

Eroja löytyy tietenkin myös suhtautumisessa Ukrainan historiaan, mutta universalistinen käsitys on voittanut alaa. Esimerkiksi käsitys 1930-luvun nälänhädän poliittisesta luonteessa on levinnyt yhä laajemmalle. Lokakuussa 2015 jo 90 prosenttia etnisistä ukrainalaisista piti Stalinin luomaa nälänhätää, Holomodoria, ukrainalaisten kansanmurhana ja 59 prosenttia maan etnisistä venäläisistä oli omaksunut saman kannan.

Ukrainan suurimman kiistakysymyksen kohdalla on nähtävissä vastaava siirtyminen enemmistön käsityksissä. Länsiukrainalaiset liikkeet OUN ja UPA olivat osittain jo 1920-luvun lopusta lähtien taistelleet oman ukrainalaisen valtion puolesta. Neuvostoaikana liikkeiden maine oli erittäin kielteinen, nyt niitä pidetään myös itsenäisen Ukrainan pioneereina. Enemmän ensi kerralla.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Chileläinen vuohien kasvattaja Yasna Molina esittelee vuohenjuustolla voittamiaan palkintoja, joukossa Copa América -palkinto, jonka hän sai Anqas-sinihomejuustolla.

Chilen huippujuustot tuotetaan ankarissa olosuhteissa

Pommiryhmän miehet tauolla. Yhdysvaltojen rahoituksen keskeytyminen vaikeuttaa pomminraivausta Laosissa.

Laosissa raivataan edelleen amerikkalaispommeja, mutta Trump poisti työltä USA:n tuen

Väkivalta ajaa maan sisäisiä siirtolaisia muun muassa pääkaupunki Bogotáan, jossa määränpäänä on usein hökkelikylä kaupungin laitamilla.

Kolumbian sota ei ole ohi

Joissakin maissa yhä vuosittain lähes joka kymmenes 15-19-vuotias tyttö synnyttää.

Raskaus on maailman teinityttöjen yleisin kuolinsyy

Uusimmat

Chileläinen vuohien kasvattaja Yasna Molina esittelee vuohenjuustolla voittamiaan palkintoja, joukossa Copa América -palkinto, jonka hän sai Anqas-sinihomejuustolla.

Chilen huippujuustot tuotetaan ankarissa olosuhteissa

Tuomitsemme kaikki toimet, jotka rikkovat kansainvälistä oikeutta ja sääntöjä, tasavallan presidentti Alexander Stubb sanoo.

KU kysyi Stubbilta Israelin toimista Gazassa, lännen kaksoisstandardeista ja globaalista etelästä – Näin presidentti vastasi

30 vuotta, 30 kirjaa. Seppo Jokinen saattelee komisario Sakari Koskisen eläkkeelle Viimeisessä väännössä.

Tunteelliset jäähyväiset komisario Koskiselle

Rikostutkinnan realistinen kuvaus on huipussaan Niko Rantsin dekkareissa.

Tuntuu kuin olisi itse mukana, kun Niko Rantsi kuvaa poliisioperaatiota neljännessä dekkarissaan Vaikenemisen laki

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

 
02

Hallitus valmis romuttamaan Suomen linjan yritysvastuussa — Asiantuntijat ja järjestöt varoittavat seurauksista

 
03

Susien metsästys on lisääntymässä – Vastalause eduskunnassa

 
04

Teollisuusliiton Lehtosen kova arvio työmarkkinakierroksesta: ”Näimme sen, että tässä maassa vastuun kantaminen ei kannata”

 
05

Koskela ihmettelee Orpon hallituksen sekoilua: ”Laki olisi epätasapainoinen, jos poisto koskisi vain työntekijöitä”

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Laosissa raivataan edelleen amerikkalaispommeja, mutta Trump poisti työltä USA:n tuen

10.05.2025

Vasemmistoliitto mukana päättämässä Turussa – hyväksyi pormestariohjelman

09.05.2025

Susien metsästys on lisääntymässä – Vastalause eduskunnassa

09.05.2025

Korkeakoulujen rahoituskaruselli hämmentää: ”Toisella kädellä annetaan, toisella otetaan”

09.05.2025

Koskela ihmettelee Orpon hallituksen sekoilua: ”Laki olisi epätasapainoinen, jos poisto koskisi vain työntekijöitä”

09.05.2025

Hallituksen suunnitelma sen paljastaa: ”Nyt isketään viimeiseen henkireikään”

09.05.2025

KU kysyi Stubbilta, tuomitseeko Suomi Israelin toimet – Stubb: ”Tuomitsemme kaikki ne toimet, jotka rikkovat kansainvälistä oikeutta ja kansainvälisiä sääntöjä”

08.05.2025

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

08.05.2025

Mepit vetoavat ulkoministeriin – ”Milloin aika koittaa?”

08.05.2025

Päätös kuun lopulla: Erotetaanko Yrttiahon puolueosasto?

08.05.2025

Perussuomalaisten pudotus jyrkkenee: Nyt lähti 4 prosenttiyksikköä

08.05.2025

Mario Draghi sen jo myönsi – transatlanttinen talouskuri on kuollut, Eurooppa tarvitsee oman kasvumallin

08.05.2025

Eduskunnan talouskeskustelussa kerrattiin joukko-oppia: ”270 000 työtöntä ei voi mahtua 47 000 avoimeen työpaikkaan”

07.05.2025

Vasemmistoliiton Koskela syyttää Orpon hallitusta nälkäisistä lapsista: ”Kestämätöntä ja räikeän epäoikeudenmukaista”

07.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025

250 miljardia syytä tukea Ukrainaa

18.03.2025

Eurooppalaisen vaihtoehdon aika

14.02.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään