Viime eduskuntavaalien jälkeen politiikkaan lanseerattiin uusi käsite punavihreä kupla. Sillä viitattiin vasemmiston ja vihreiden äänestäjien järkytykseen perussuomalaisten voitosta, koska he eivät omassa kuplassaan ymmärrä kansan mielialoja.
Turun yliopistossa tehty Poliittiset kuplat -tutkimushanke vahvistaa, että väitteessä on perää, ainakin jos sillä tarkoitetaan tiettyjen puolueiden läheisyyttä toisiinsa. Kun vielä 2000-luvun alussa puolueiden väitettiin muuttuneen toistensa kaltaisiksi, on eroa tullut perussuomalaisten menestyksen myötä.
Turun yliopiston hankkeessa haastateltiin poikkeuksellisen suuri joukko, 12 000 eri puolueiden jäsentä. Tuosta joukosta erottui erityisen hyvin sosialidemokraattien, vasemmiston ja vihreiden läheisyys toisilleen, tutkijoiden sanassa ”kupla”.
Vihreiden jäsenistä lähes 74 prosenttia koki vasemmistoliiton tai SDP:n olevan läheisin puolue. Sosialidemokraateista vihreät tai vasemmiston läheisimmäksi koki noin 75 prosenttia ja vasemmistolaisista puolestaan vihreät tai sosialidemokraatit läheisimmiksi koki lähes 83 prosenttia.
Kaikkein lähimpänä toisiaan kokevat olevansa vasemmistoliiton ja vihreiden jäsenet.
Hallituspuolueiden väliltä tällaista yhteenkuuluvuutta ei löydy. Se johtuu ennen kaikkea siitä, että kokoomuslaiset vierastavat perussuomalaisia ja pitävät RKP:tä itselleen keskustan jälkeen läheisimpänä puolueena.
Muut puolueet vierastavat vain kristillisdemokraatteja vielä enemmän kuin perussuomalaisia.
Juttua korjattu 21.10.2016. Kysely on tehty kuuden suurimman puolueen jäsenille, ei äänestäjille.